Från en tvåa i hemkunskap till tv-stjärnkock. Leila Lindholm varvar bakverk och livsnjutning med träning i perioder – som mest sex dagar i veckan. Här delar hon med sig av sina bästa hälsotips samt bjuder på en smarrig lax.

Namn: Leila Lindholm.
Ålder: 36 år.
Yrke: Tv-kock på TV4 och TV4 plus och kokboks-författare.
Bor: I hus i Sörmland.
Familj: Pojkvän Mårten, 35, och sonen Walter, 2 år.
Bakgrund: Utsågs 1999 till svensk mästare i matlagning. Har arbetat på Operakällaren, Fredsgatan 12, Fjäderholmarna och Ulla Winbladh i Stockholm och Aquavit i New York. Tv-kock på TV 4 och TV 4 Plus, reporter i När och fjärran.
Aktuell: Med nya programserien Leila bakar i Frankrike, som sänds i TV4 plus under sommaren.

Leilas 3 bästa hälsotips

1. Skratta mycket. Jag omger mig med människor med positiva energier. Tyvärr finns en del energitjuvar där ute.

2. Njut av god mat. Det förhöjer livskvaliteten och är viktigare än man tror.

3. Kom ut och rör på dig. Jag gräver och grejar i trädgården. I går när det spöregnade planterade jag rosor.

Så lyckas du i köket – Leila Lindholm tipsar

1. Se till att ha mat hemma. Storhandla på helgen, då är det lätt att svänga ihop något gott.

2. Ha inte så höga ambitioner, gör enkla rätter! Och låt leksakerna ligga kvar på golvet.

3. Se till att ha vässade knivar, för då blir matlagningen enklare.

Njut av Leila Lindholms sommarlax 
med sparris!

(receptet är hämtat ur Leilas middagstips, Natur och Kultur.)

4 portioner

500 g färsk laxfilé
1 msk färsk timjan
Flingsalt
Svartpeppar från kvarn
4 skivor prosciutto
2 msk smör

Sparrissallad
1 knippe färsk grön sparris
1 msk olivolja
Flingsalt
Svartpeppar från kvarn
1 huvud romansallad
1 ask körsbärstomater 200 g
Getost
Olivolja
Balsamvinäger

”Det är viktigt att skinkan är riktigt tunt skivad och att laxen är torr när man lindar in den så att den fäster på fisken. Se till att steka fisken runt om, då blir skinkan ett knaprigt skal runt fisken. Man ska steka på hög temperatur så att man hinner steka den runt om innan den blir genomstekt, lite kärna i fisken får det gärna vara!”

Gör så här:

1. Dela laxen i fyra bitar.

2. Krydda med timjan, salt och peppar och rulla in varje laxbit i prosciutto.

3. Stek laxbitarna i smör tills de fått gyllene och krispiga ytor runt om.

4. Låt laxen ligga kvar i pannan och vila cirka 5 minuter.

5. Blanda hel sparris med olja, salt och peppar och grilla den i en het grillpanna.

6. Lägg sallad, delade tomater och grillad sparris på ett serveringsfat.

7. Skär laxen i bitar och smula över getost.

Salta, peppra och toppa med lite olivolja och balsamvinäger.

NUVARANDE Leila Lindholms hälsotips
NÄSTA ”Sätt upp mål och skaffa en personlig tränare”