Detox sägs rensa ut gifter i kroppen och göra att vi mår bättre. Men vad är egentligen sant? Här är två experters olika åsikter om detox: Läkare Per Ståhl och kostrådgivare Ulrika Davidsson.

Vad är detox?

detox-recept

Kostrådgivaren: ”Detox bromsar intaget av giftiga ämnen”

– Det handlar om att bromsa intaget av giftiga ämnen som belastar kroppen.

Läkaren: ”Kostprogram som sägs driva ut slaggprodukter och gifter”

– Detox är en förkortning för ”detoxification” som betyder avgiftning. Det lanseras som ett speciellt kostprogram med hälsobringande effekter och som sägs driva ut slaggprodukter och gifter ur kroppen.

Vilka är ”gifterna i kroppen” som detox sägs rensa ur?

detox gifter i kroppen

Läkaren: ”Endast paracetamol och hög alkoholkonsumtion kan överbelasta kroppen”

– Begreppet ”gifter i kroppen” är inte definierat utan används som ett marknadsföringsknep för att lansera detoxdieten.

Rent medicinskt så arbetar vår lever och våra njurar hela tiden med att metabolisera främmande ämnen som vi får i oss. I levern finns en mängd enzymer i det så kallade P450-systemet som kan avgifta skadliga ämnen, som görs vattenlösliga och därefter kan utsöndras via njurarna. Dessa system har en hög kapacitet och fungerar oavsett om man äter en detoxdiet eller inte.

Det enda som kan slå ut systemen är om man vid en extrem överbelastning, till exempel efter en kraftig överdos av paracetamol eller långvarig, hög alkoholkonsumtion. Avgiftningssystemen kan också få en nedsatt kapacitet vid allvarlig lever- eller njursjukdom. Men detta är extremfall som inte är aktuella för normalt friska individer.

Kostrådgivaren: ”Alla gifter belastar kroppen”

– De som är skeptiska till detox, till exempel vissa läkare, nämner ofta att kroppen är så bra på att ta hand om gifter och sköter det själv. Men det säger ju sig själv att det finns en gräns för vad kroppen kan ta hand om.

Kroppen är fantastisk på att ta hand om slaggprodukter, men det är inte positivt för den att få i sig en massa gifter. Alla gifter belastar kroppen. Man behöver inte vara Einstein för att förstå att kroppen kan må bättre utan alla dessa onaturliga gifter.

Är det sant att detox kan rensa kroppen från slaggprodukter, tungmetaller och skadliga ämnen, och hur går det till?

detox fördelar och nackdelar

Läkaren: ”Finns inga medicinska bevis”

– Det finns inga medicinska bevis för att detox fungerar eller att vi verkligen har slaggprodukter som behöver rensas ut på något särskilt sätt. Däremot kan en detoxdiet vara nyttig för kroppen på andra sätt, om den inte är för ensidig eller extrem.

Det går till då att man man minskar på intaget av onyttiga livsmedel som leder till övervikt, högt blodsocker, förhöjda insulinnivåer, stegrade blodfetter och risk för fettlever.

Kostrådgivaren: ”Man är sin egen forskning, testa och se efter själv”

– Det finns ingen forskning på hur kroppen påverkas av detox, men jag har jobbat med det i 6-7 år och träffar människor som detoxar och hör om hur människor mår före och efter behandlingar. Och framför allt, det finns ju inget som är farligt med detox. Man är sin egen forskning, testa och se efter själv.

Läkare kan ju medicin men är inte experter på näringslära. Jag träffar människor som mår otroligt mycket bättre efter att de detoxat, det gör inte läkare som kan medicin men inte ser skillnaden på hur människor mår före och efter. Framför ger behandlingen en medvetenhet kring hur man äter och vad man får i sig.

Var i kroppen sitter ”gifterna”?

detoxkur recept

Kostrådgivaren: ”Gifterna tas upp i kroppens vävnader”

– Mycket handlar om att du ska ha en fungerande tarm. Om inte så kan mycket gifter föras via blodet och då hinner inte levern och njurarna med att rensa ut dem. Gifterna tas upp och lagras i kroppens vävnader.

Symtom på detta är trötthet, svullnader, inflammationer, värk i leder och muskler, stelhet, huvudvärk, klåda, svettningar, matsmältningsproblem, allergier, överkänslighet, dålig andedräkt, illaluktande svett och avföring, depression, samt olika typer av hudproblem.

Läkaren: ”Det handlar mer om att minska belastningen på lever och njurar”

Begreppet ”gifter” är som sagt inte medicinskt korrekt, eftersom det inte handlar om förgiftning, som till exempel om man ätit flugsvamp, utan det handlar mer om att minska belastningen på lever och njurar av stora mängder enkla sockerarter, mättade fettsyror, omega-6-fettsyror med mera, som följer med den västerländska dieten.

Dessutom minskar man intaget av koksalt, konstgjorda sötningsmedel, färgämnen, nikotin, koffein och alkohol. Det kan sannolikt vara bra i vissa fall men inte alltid. Till exempel visar nya rön att kaffe är nyttigt och kan motverka diabetes och cancer. Hela området är komplext och begreppet ”gifter” och ”slaggprodukter” är därför inte medicinskt korrekt.

LÄS OCKSÅ: 10 myter om mat (som verkligen inte stämmer!)

Hur gör man en detox?

detoxkur recept

Läkaren: ”Undvik alkohol, nikotin, kaffe mm”

– Kostprogrammet vid detox varierar, men gemensamt är att man undviker att exponera kroppen för alkohol, nikotin, kaffe, socker, salt, raffinerade kolhydrater, industrifetter (inkl. transfetter), rött kött och insjöfisk, och istället äter grönsaker, frukt, baljväxter, nötter, svamp, havsfångad fisk och sojaprodukter. Vid vissa detoxdieter ska man också äta färre kalorier än normalt, t.ex. 500-1000 kcal/dag.

Kostrådgivaren: ”Undvik tillsatser”

– Detox är ju på intet sätt något nytt påfund, även om det ofta kan låta så. Detox handlar framför allt om att undvika att få i sig tillsatser som inte är bra för kroppen.

LÄS OCKSÅ: Sockerdetox: Så blir du sockerfri på 3 veckor (expertens bästa tips)

Är det bra att kickstarta med en detoxkur med te eller juice?

detox recept

Kostrådgivaren: ”Inget jag förespråkar”

– Vissa dricker bara juicer men juicedieter är ingenting jag förespråkar.

Vad har detox för hälsofördelar?

detox recept

Läkaren: ”Komma igång med sundare livsstil”

– Vi vet ju att den västerländska dieten med hög halt socker, alkohol, raffinerade kolhydrater, mättade fetter och rött kött ökar risken för övervikt, typ-2 diabetes, fettlever och hjärt-kärlsjukdom. Diet som innehåller vegetabiliska oljor, baljväxter, grönsaker, fisk och långsammare kolhydrater kan motverka att man utvecklar sådana sjukdomar, speciellt om den kombineras med vardagsmotion. Detox kan vara ett sätt att komma igång med en sundare livstil.

Kostrådgivaren: ”Du mår bättre”

– Du blir piggare, magen och tarmarna fungerar bättre, må-bra-hormoner stimuleras, immunförsvaret förbättras hud och hår får bättre kvalitet. Har du reumatism eller fibromyalgi är chansen stor att du mår mycket bättre efter en kur. Dessutom är det ett sätt att gå ner i vikt och få mindre mått.

LÄS OCKSÅ: 5 nyttiga smoothies – här är recepten!

Vad finns det för nackdelar med detox?

detox

Kostrådgivaren: ”Många mår dåligt i början”

– De flesta mår dåligt i början av en detoxkur. Det beror på att njurar och lever bryter ner toxiner, gifter, som finns i kroppen. Man kan känna sig trött och nästan som att man har influensa. Många får värk i ländryggen och i stora muskelgrupper där toxinerna sitter. Efter 5-6 dagar känns det helt annorlunda och bättre. Men det finns ingenting som är farligt med att äta nyttigt.

Läkaren: ”Faran är om detoxen blir för extrem”

– Vi människor är olika. Vissa av oss går in för saker absolut helhjärtat. Faran med alla dietbehandlingar är att de kan bli för extrema och ensidiga för personer med en sådan läggning, och överdrifter är aldrig bra. Man ska också se upp med för kraftig kalorirestriktion, som hos känsliga individer kan utlösa olika former av ätstörningar. Det är bättre att göra små justeringar av kosten till det bättre, som man klarar av att upprätthålla resten av sitt liv.

När ska man undvika detox?

detox gravid

Läkaren: ”Kronisk sjukdom eller underviktig”

– Om man har någon kronisk sjukdom bör man rådgöra med sin läkare innan man startar en dietbehandling. Man bör också vara försiktig med kalorirestriktion om man är normalviktig och absolut undvika det om man är underviktig.

Kostrådgivaren: ”Gravid eller ammar”

– Om man är gravid eller ammar ska man inte förändra sin kost och inte göra en detox.

LÄS OCKSÅ: Ingefära – hur nyttigt är det egentligen? Dietisten svarar! 

Psst! Tanka energi och få ny träningsmotivation, följ med på någon av våra peppande träningsresor!

playitas

TRÄNINGSRESA TILL PLAYITAS, FUERTE VENTURA 2020!

När: 1-8 och 2-9 november 2020
8-15 och 9-16 november 2020
(Datum beroende på avreseort)
Var: Playitas Resort, Fuerteventura
Pris: 13 498:- (en vecka)
och 18 998:- (2 veckor)
Avreseort: Stockholm (mån), Göteborg (mån), Köpenhamn (sön).
Allt detta ingår:
– Flyg tur retur
– Transfer och mat på flyget
– Boende del i dubbelrum
– Halvpension (frukost och middag)
– All träning enligt program

LÄS MER OCH BOKA HÄR!