Det började med en helt vanlig bikinibild som blev en viral världssuccé. Hennes tanke när hon la ut bilden var att peppa andra att våga gå till stranden. Inom loppet av bara några timmar hade den fått 80 000 likes och tidningar från hela världen ringde och ville göra intervjuer. Här berättar Linda-Marie om hur hon lärde sig älska sin kropp.

Linda-Marie Nilsson
Ålder: 26 år.
Familj: Sambo Emil, mamma, pappa och lillebror.
Bor: Stockholm.
Gör: Journalist, författare, influencer, har bloggen lindamarienilsson.se
Aktuell med: Boken Så lärde jag mig att älska min kropp (Norstedts).

– Celluliter och bristningar är smilgropar i kroppen! Säger Linda-Marie Nilsson som älskar att klä sig i tajta kläder som visar hennes kurvor. Men så har det inte alltid varit. Nu berättar hon om den tuffa vägen till kroppsstolthet.

Foto: Lina Eidenberg Adamo

När Linda-Marie Nilsson la ut sin första bikinibild på nätet blev det en viral succé. Linda-Marie blev världskänd, började få mejl från människor som älskade hennes sätt att våga vara och visa den hon är – och en kroppsaktivist var född. Nyligen kom hon ut med sin succébok Så lärde jag mig att älska min kropp. Och aldrig har hon varit så naken som hon är i boken.
– Det var så mycket saker jag aldrig har berättat tidigare. Inte ens för mina föräldrar. Jag vågade inte ens vara hemma när de läste boken. Men de sa att de både skrattade och grät.
Vikten har varit ett ständigt pågående familjeprojekt hos familjen Nilsson. Mamma, pappa, Linda-Marie och hennes lillebror har bantat konstant, hela livet.
– Det finns en anledning till att mamma har fokuserat så mycket på vikten. Hon fick höra att hon hade rejäla fotbollsben och inte borde ha klänning när hon var liten. Det är femtio år sedan och mamma har inte visat benen sedan dess.
Fram till hon var sex år var Linda-Marie en rätt glad och självsäker tjej. Men så fort hon började i skolan fick hon höra att hon var överviktig och fel, både från jämnåriga elever men också av vuxna.
– Så jag har överpresterat i hela mitt liv för att kompensera för att jag inte är smal och bra nog.
TONÅREN VAR EXTRA kämpiga.
– Vi accepterar bara den kärlek vi tror vi förtjänar och jag har tillåtit så många killar att behandla mig illa, eftersom jag inte trodde att jag förtjänade bättre. Jag hatade min kropp redan när jag var tolv. När jag var fjorton skrev jag ett brev till mig själv som jag skulle öppna när jag var trettio. Där jag skrev att ”jag hoppas du tycker om dig själv nu, Linda-Marie, och att du har träffat någon som du tycker om”.
Linda Maries ögon tåras när hon berättar om brevet. Kärleken till den där lilla tonåringen är stark i dag, det lyser om henne. Alla önskningar i brevet har slagit in. Hon gillar sig själv i dag, hon har blivit framgångsrik, hon har bra vänner och hon har hittat kärleken i pojkvännen Emil, som hon träffade på ett TV3-event för tre år sedan och sedan aldrig har släppt taget om.– Det kändes så rätt med en gång. Emil flyttade i princip in hos mig efter tre dagar. Han tycker att jag är jättefin som jag är. Med honom har jag aldrig behövt förändra något eller prestera.

Men det som tog allra längst tid för Linda-Marie var att bli nöjd med sig själv, att sluta tro att hennes egenvärde satt i prestationerna.

– Det där kommer jag nog få jobba med hela livet.

– Det är ju helt sjukt, egentligen, men det visar hur få sådana bilder på vanliga kroppar vi får se i våra flöden. Och hur viktigt det är att de får komma fram.

– Jag får fortfarande så många mejl där människor berättar att de väljer bort att åka på semester med sina kompisar för att de skäms och från kvinnor som är 75 och skriver att de inte har badat offentligt på 50 år. Och att de nu ska göra det! Tack vare att de såg mina bilder. Det är det finaste betyget jag kan få.

Linda-Marie tycker att det är viktigt att våga visa sig naken, inuti och utanpå.

– I grunden tror jag allting handlar om själen. Min självbild har förändrats i takt med att jag har gjort aktiva val. Som att sluta träffa människor som behandlar mig illa. Eller blockera folk som skriver elaka kommentarer. I dag vågar jag vara den jag är, säger hon och ler stort.

Fem snabba frågor till Linda-Marie Nilsson

1. Beskriv din kropp med tre ord:
– Stark, mjuk och viktig.
2. Hur klär du dig helst?
– Jag gillar tajta kläder som visar mina kurvor och former.
3. Har ditt förhållande till din kropp förändrats med åren?
– Egentligen är jag tillbaka till den där glada tjejen som jag var när jag var riktigt liten, innan jag började skolan. I dag är jag bara glad och tacksam över att jag har en kropp som är frisk.
4. Hur tar du hand om dig?
– Jag försöker göra bra val i mitt liv. Som att sluta på ett jobb jag mådde dåligt av, prioritera mig själv och umgås med folk som gör mig glad. Jag promenerar, älskar att gå på spa och smörjer in mig själv med oljor och väldoft varje dag. Jag gillar att låta min kropp ta det lugnt.
5. Gillar du att vara med på fotografier?
– Ja! Absolut! Det är mycket bilder i boken, men jag ville ha ännu fler. Det är så fint. Hela den här kroppspositiva rörelsen jag är med i handlar bland annat om att visa kroppar som aldrig får synas annars.

Linda Maries tips för att älska sig själv

➔ Behandla dig själv som du behandlar någon annan du älskar.

➔ Gå naken. Laga mat naken, se på tv naken, gör vad som helst naken!

➔ Avfölj folk på sociala medier som får dig att må dåligt. Följ positiva kroppsaktivister i stället, det blir roligare och du får mer pepp.

Text Hillevi Wahl