Lussebullar, lussekatter, saffransbullar … Kärt bak har många namn. Här kommer ett recept där honung och dinkelmjöl ersätter vitt socker och mjöl. (Och oavsett vad du kallar dem så smakar de MUMS!)

Du behöver:

12–14 dl siktat dinkelmjöl
1 paket saffran
1,5 dl honung
2,5 dl mjölk
100 gram kvarg
1 krm salt
50 gram jäst
Ägg till pensling

Gör så här: Smula jästen i en bunke. Värm mjölken fingervarm och häll i bunken. Låt jästen lösa upp sig. Tillsätt honung, salt, saffran och kvarg. Rör om. Häll i mjöl, lite i taget, och rör om under tiden. Kolla att degen lossnar från bunkens kanter. Jäs under en handduk i en timme.
Strö ut mjöl och skär degen i lagom stora bitar. I med mer mjöl om det behövs. Forma och pensla med ägg. Grädda cirka 10 minuter i cirka 225 grader i varmluftsugn (eller något längre tid i vanligt ugnsläge).

Läs också: Nyttig julgodis – bästa recepten

Psst! Vill du ha fler härliga recept, plus lära dig mer om träning och hälsa? Kolla in vår succébok:
stora boken om din hälsa

Lite ur innehållet:
➔ Så får du ordning på mat, träning och sömn
➔ Hitta dina socker-fällor och bli kvitt sötsuget
➔ Test: Vilken träning passar dig?
➔ Vägarna till hållbar viktsuccé
➔ Sov gott med metoderna som funkar

Köpknapp_rosa