Madeleine Wilhelmsson kraschade och var ett vrak i två år, säger hon. Sedan upptäckte hon yogan. Efter ett par veckor slutade det ringa i öronen, det var första steget tillbaka. I dag driver Madeleine en egen yogastudio.

Madeleine Wilhelmsson
Ålder: 38 år.
Gör: Driver YogaMana Östermalm.
Bor: Östermalm i Stockholm.
Familj: Pojkvän.

N

är man ser Madeleine Wilhelmsson, är det svårt att förstå hur sönderstressad och sjuk hon har varit. I dag är hon full av energi, jobbar som yogaterapeut och har egen yogastudio. Men för drygt tio år sedan höll hennes kropp på att lägga av.

– Jag var 27 år, civilingenjör, och hade presterat på topp i hela mitt liv. Men så fick jag ont i rygg och nacke, drabbades av ångest och hade svårt att sova.

Madeleine fick olika tabletter, bland annat sömnpiller. De gav henne problem med sköldkörteln.

– 2007 blev jag väldigt sjuk i utmattning. Sedan var jag ett vrak i två år. Jag kunde inte lyfta armarna över huvudet, kunde inte läsa, tålde inte att höra höga ljud. Allt det man i dag vet är hjärnskador.

MADELElNE GlCK TlLL ett 20-tal olika läkare. Hon fick lite olika diagnoser, vilka hon egentligen inte hade.

– Jag var ju egentligen bara helt slut, det vill säga utmattad. Min känsla är att man inte visste så mycket om utmattning inom vården då.

– Efter två år höll jag på att ge upp. Då kom jag på att jag hade provat något som hette yoga. Jag gick in och googlade på yoga och utbränd, och fick upp en helgkurs med medicinsk yoga.

Madeleine säger själv att det nog var lite galet att anmäla sig till en kurs, så dåligt som hon mådde.

– Men jag tog mig dit, och det första jag fick lära mig var att andas. Som en bebis med hela kroppen, djupt och lugnt.

Efter helgkursen fick hon med sig ett yogapass som hon sedan gjorde varje dag. Och efter några veckor mådde hon bättre.

– Det första som hände var att det slutade ringa i öronen. Allt vände ganska snabbt när jag började andas, de där djupa, långa andetagen. Det var ingen quick fix, men det började sakta att bli bättre.

Madeleine började så småningom att utbilda sig till yogainstruktör, sedan också till yogaterapeut. Sedan 2013 jobbar hon på heltid med yoga, driver yogastudion Yoga-Mana på Östermalm i Stockholm, med ett helhetskoncept med fokus på lugna läkande yogaformer, föreläsningar, yogaretreats och massage.

– YOGA OCH MEDlTATlON har varit superviktigt för mig – utan det tror jag inte att jag hade varit frisk i dag, säger hon.

Just nu håller hon på att utveckla yoga för stresshantering ytterligare, och vill kombinera medicinsk yoga med kost och livsstil.

– Det jag har insett är att yoga är fantastiskt, men om man fortsätter äta dålig mat, kommer man nog aldrig att bli helt frisk. Det är viktigt vad man äter. Vid utmattning har man ofta brist på vitaminer, B-vitamin till exempel.

Madeleine poängterar att det också är viktigt att jobba med det mentala. Långsiktig stresshantering handlar mycket om att jobba med sina tankar.

– Mycket stress börjar i hjärnan. Och den stress vi skapar i dag skapar vi med tankarna. Det är du som bestämmer vad du ska tänka. Du kan lära dig att styra dina tankar så att de jobbar med dig och inte emot dig.

Madeleines bästa kom ner i varv-knep:

• En effektiv övning i medicinsk yoga är de långa djupa andetagen. Kroppen och sinnet lugnar sig. Viktigt: låt mage och bröstkorg gå utåt när du andas in och inte tvärt om. Andas gärna genom näsan.
• Gör andningsträningen till en del av din vardag. Andas lugnt och djupt i minst 10 minuter varje dag. Du kan också ta 10 djupa andetag när du vaknar. Hela dagen blir annorlunda, du får med dig fokus och lugn.
• Vill du förstärka den lugnande effekten med långa djupa andetag, täpp för höger näsborre med tummen och andas enbart genom vänster näsborre.

Psst! Kolla in vår nya yogakurs som guidar dig till ett skönare liv – på bara 10 veckor!

Yoga & yinyoga – bli smidig, stark och stressfri på 10 veckor!

Yoga motverkar stress och depression, minskar värk i nacke och rygg, stärker hjärtat och gör dig smidig och stark. I den här kursen får du konkreta och användbara verktyg som hjälper dig att hitta en mer hälsosam livsstil i förenlighet med yogans filosofi. 

Pris: 799 kr