Mästarnas mästare-aktuella Magdalena Forsberg har haft stora framgångar. Alltid nya utmaningar – ständigt med ett leende på läpparna. Ända tills hon drabbades av panikångest. ToppHälsas chefredaktör Pamela Andersson träffade henne för en personlig intervju.

Maria Magdalena Forsberg
Ålder: Fyller 51 i sommar.
Familj: Maken Henrik, även han tidigare elitskidåkare, och barnen Olle, 14 & Erik, 10 år. Bor: Villa i Bergeforsen utanför Timrå.
Idrottsmeriter: Vann bland annat världscupen i skidskytte 6 år i rad, 6 VM-guld, 1 VM-silver, 6 VM-brons, 2 OS-brons. 4 Jerringpris.
Gör: Expertkommentator, föreläsare och ambassadör för Cancerfonden.
Aktuell: I Mästarnas mästare, SVT.

U

nder slutet av 90- och i början av 2000-talet var
Magdalena Forsberg Sveriges populäraste idrottskvinna. Framröstad av svenska folket till Jerringpriset fyra år i rad – ett rekord som fortfarande står sig – talar sitt eget språk. Hon behövde inte ens ett efternamn. Det räckte med Magda.

Alla visste ändå vem man pratade om. Svenskarnas darling. Tjejen som radade upp VM-guld och världscupsegrar och fick oss att förstå tjusningen i en sport som aldrig varit så populär i Sverige tidigare – och alltid med ett leende som kunde smälta is.

ToppHälsas chefredaktör Pamela Andersson träffade skidskyttedrottningen Magdalena Forsberg för en nära intervju.

Hon hade en ofattbar förmåga att prestera när det gällde, satte definitivt skidskytte-sporten på kartan och banade väg för nästkommande generation och åkare som Anna Carin Zidek (tidigare Olofsson) och Björn Ferry. Att hon skulle bli expertkommentator på skidskytte efter karriären förvånade ingen. Inte att hon skulle fortsätta att leva sitt liv genom tv-rutan heller. Vi ville ju ha mer av henne!
Den enda som inte förstod det var Magda själv.
– Jag tänkte aldrig på det där med ”folkets kärlek”, eftersom jag tidigt tog ett medvetet val att aldrig läsa om mig själv. Under hela min karriär kollade jag aldrig in mig själv på tv, eller läste om mig själv i tidningar.
Haha, det känns som att det skulle vara en omöjlighet 2018?
– Ja! Jag tänkte på det häromdagen när jag städade och började damma av Jerringpriserna på hyllan; tänk om det vore i dag, med alla sociala krav som finns på dagens elitidrottare?! Med uppdateringar på sociala medier och bloggar som så många har! Jag försökte mig på att ha en blogg och en egen hemsida 2001, men jag orkade inte med det och stängde den ganska snabbt. Nu för tiden förväntar sig sponsorer och publik så mycket mera.
Du tänkte inte varumärke, direkt?
– Nej, jag tänkte bara träning. Jag tog faktiskt aldrig in uppskattningen jag fick som aktiv. Det kanske låter tråkigt att jag inte njöt mera, men det var först efter säsongerna som jag kunde tänka att ”Oj, jag vann visst VM i vintras?”, haha! Och då kunde jag unna mig att njuta lite. När jag var mitt i tävlingssäsongen kunde jag aldrig suga länge på karamellen när det gick bra och jag hade vunnit VM, eller en världscuptävling till exempel. I stället tog jag mig snabbt ner på noll igen för att fokusera på nästa tävling. Jag kan fortfarande förvånas när folk kommer fram och tackar för underhållningen fast det är så länge sedan!
– Jag blev faktiskt extra glad över en kommentar som jag fick helt nyligen när en man kom fram till mig och tackade för allt slit. Det kändes så bra på något vis, att han förstod hur mycket jobb som ligger bakom.
Helt plötsligt drabbades jag av panikångest, stressen hade gått för långt.
Vi sitter i fotograf Kristian Pohls lägenhet på Kungsholmen i Stockholm. Magdalena Forsberg har precis fotograferats för
ToppHälsa. Under två timmar går vi igenom hennes skidskyttekarriär, hennes aktiva liv och jag förundras över den här überkvinnan som sitter framför mig. Som fortfarande tränar nästan varje dag trots att hon ramlat över 50-strecket (”men det är stor skillnad på vad jag tränar nu och det jag gjorde som elitidrottare!”), samtidigt som hon bollar en tv-karriär, föreläsningar, ett stort hus plus en skogsfastighet (den gamla barndomsgården). Och så familjen då. Det viktigaste av allt.
För så är det.
I Magdas liv betyder inte VM-guld och OS-framgångar någonting i jämförelse med hennes man Henrik och barnen Olle 14, och Erik, 10 år. Familjen är alltid nummer ett. Sedan tonåren, när andra människor önskade sig upplevelser, pengar och prylar i julklapp, har Magda alltid önskat sig samma sak:
– Att min familj får vara frisk. Det är den enda som räknas. Inget annat.
Och kanske var det därför som det brast den där dagen för något år sedan. Några månader efter att hennes mamma gått bort.
– Helt plötsligt fick jag tunnelseende, stickningar i kroppen och fruktansvärt ont i huvudet, berättar hon.
– Jag fattade inte vad det var, jag hade mycket jobb och tänkte att det var lite för mycket bara.
Men så var det inte.
– Jag hade drabbats av panikångest, stressen hade gått för långt. Jag som bara gjorde roliga saker – men det spelar ju ingen roll om det ändå blir för mycket. Det var hemskt att inse att jag hade utsatt mig för den stressen, och det fick mig också att bli mycket mer medveten om vad jag orkar med. Hjärnan orkar inte lika mycket som jag tror. Det har jag lärt mig nu.
Som att till exempel lyssna på kroppens egna signaler och därför nerprioritera sin egen 50-årsdag.
– Jag bestämde mig för att inte fira stort. Jag orkade inte ställa till med en fest. Jag behövde bara vila upp mig.
Tur det.
Annars kanske vi inte hade fått se henne i Mästarnas mästares 10-årsjubileum i SVT 1. Ett av tv-tablåns mest populära program.
Magdalena Forsberg
Förra gången du var med i Mästarnas Mästare, 2013, så vann du. Och nu är det dags igen?
– Ja, fast den här gången är det lite annorlunda. Det är ett helt nytt upplägg, nu tävlar vi i lag. Inte individuellt som alla andra säsonger. Jag är tillsammans med Pernilla Wiberg och Ingemar Stenmark, ett skid-team. Det var verkligen superkul!
Deltagarna får förstås inte yppa ett ord om hur det går i den nya säsongen, och jag kan inte ens gissa mig till Magdas insats. Hennes ansikte röjer inget. Tyvärr, skriver jag, eftersom jag är så nyfiken!
Men du kan väl berätta hur mycket du förberedde dig innan?
– Faktiskt ingenting! Eller rättare sagt, inget extra. Jag har en aktiv livsstil, och nyttjar tiden i vardagen till att träna.
Jag såg det när du vann Mästarnas mästare, du var enormt stark!
– Jag är bra grundtränad, men det är för att jag ska kunna vara spontan också. Om någon till exempel säger att ”Du, det är ett marathon här nästa vecka, ska vi springa?”, då vill jag kunna svara: ”Ja, va’ kul!”, utan att känna att jag måste ha tid på mig att träna extra. Jag ska kunna genomföra ett sådant lopp när som helst, utan att behöva tänka på tid och sådant.
Vad och hur tränar du?
– Jag tränar mycket skidor förstås, men jag springer också och så går jag överallt i stället för att ta bussen. Och nu när det är mycket snö brukar jag åka spark till skolan med min yngste son Erik. Jag sätter honom på sparken och så sparkar jag dit och hem. Då är jag uppvärmd och när jag kommer hem sätter jag på mig skidorna, jag har ju skidspåret runt knuten, och så kör jag en timme i spåret. Jag älskar fortfarande att vara ute och åka skidor, det spelar ingen roll om det är spårat eller inte. Jag kan lika gärna åka på skoterspår eller skogsvägar om det finns snö. För mig är det lyxtid att åka själv i skogen, jag tycker att det är skönt att vara ensam. Då slipper jag vara beroende av att passa tider.
Du fyllde 50 förra året, känner du av att kroppen förändras när man blir äldre?
– Faktum är att jag tränar precis likadant som jag gjorde för 15 år sedan, men jag känner att jag tappat muskelmassa, lite
balans och stabilitet. Just det kommer ju med åldern, så jag kör mycket situps och armhävningar också. Dessutom tänker jag på cancer och sjukdomar som kan komma när man blir äldre, och jag vill hålla mig stark utifall att.
På tal om cancer, du är ju ambassadör för Cancerfonden, vad är din relation till cancer?
– Jag tror att alla har en relation till cancer. I min familj var det min mamma som drabbades av Hodgkins lymfon. Det var 1996 och jag minns när jag fick beskedet. Jag var i Oslo på världscup och stod där på skjutvallen och skulle förbereda mig och jag bara grät. Jag var jätteledsen men jag hade tack och lov många omkring mig, ledare och min läkare, som jag kunde prata med. Alla är olika och vissa vill inte prata om jobbiga saker med andra, och det ska man alltid respektera. Men jag tyckte att det var enklare att bära bördan om vi var flera som hjälptes åt.
– Mamma klarade sig då. Hon dog för två år sedan, men det var inte cancern som tog henne.
Är du själv rädd att drabbas?
– Jag är i den åldern att jag tycker att fler och fler drabbas, men det är ju också för att många cancerformer är åldersrelaterade. Men nej, jag kan inte gå omkring och vara rädd.
Nä, rädd är inte ett ord man förknippar med Magdalena Forsberg. Snarare tvärtom. Hon har inga problem med att ta sig an nya utmaningar i livet.
– Det modigaste jag har gjort var nog när jag bytte sport, från längdskidor till skidskytte. Att jag tordes göra det! Jag kastades ut i något som var fantastiskt, jag lärde mig något nytt varje dag i stället för att som skidåkare bara bli sämre och sämre.
Även i karriären efteråt har valen inte alltid varit de lättaste. Som att ta över barndomsgården uppe i Ullånger i Västernorrland till exempel. Där skogen ska röjas, avverkas och gallras. Det är mycket jobb, året om, även om Magdalena och familjen kanske mest är där på somrarna. Och tv-karriären har gått från tysk tv, via tio år på SVT med bland annat Vinterstudion, till när hon för en tid sedan bytte kanal för att få chansen att jobba med OS.
Var det en sådan här karriär du drömde om när du var ung?
– Haha, nej. När jag var 14 år ville jag bli veterinär eller läkare.
Doktor Forsberg hade förstås varit en fin titel, men det finns så många duktiga läkare.
Däremot finns det bara en Magda. 
Text Pamela Andersson Foto Kristian Pohl

Magdas tips till en aktiv livsstil:

  1. Ta alla tillfällen till träning. Jag tar till exempel min yngsta son till skolan varje dag, han cyklar och jag springer bredvid. Jag lämnar honom och så springer jag hem igen. Det blir en timmes löpning.
  2. Underhåll dina vanor, tänk på att även trädgårdsarbete och annat kroppsarbete är bra för kroppen.
  3. På vintern är det perfekt att åka spark, det är riktigt bra träning!
  4. Prioritera. Jag vet vad jag behöver göra för att må bra, och då måste jag prioritera det. Jag blir ingen trevlig människa därhemma annars.

 

Psst! Tanka energi och få ny träningsmotivation, följ med på någon av våra peppande träningsresor!

playitas

TRÄNINGSRESA TILL PLAYITAS, FUERTE VENTURA 2020!

När: 1-8 och 2-9 november 2020
8-15 och 9-16 november 2020
(Datum beroende på avreseort)
Var: Playitas Resort, Fuerteventura
Pris: 13 498:- (en vecka)
och 18 998:- (2 veckor)
Avreseort: Stockholm (mån), Göteborg (mån), Köpenhamn (sön).
Allt detta ingår:
– Flyg tur retur
– Transfer och mat på flyget
– Boende del i dubbelrum
– Halvpension (frukost och middag)
– All träning enligt program

LÄS MER OCH BOKA HÄR!