Läsarfråga: Jag har efter mycket om och men fått diagnosen diskbråck. Det gör hemskt ont och jag kan knappt göra någonting. Har fått recept på läkemedel av min läkare men det hjälper inte. Har även träffat en sjukgymnast men inte heller det tycks hjälpa. Vad ska jag ta mig till? Ska jag operera mig tycker du?

Här svarar läkaren Eric Rydman på frågor om diskbråck.

Vad är diskbråck?

Diskbråck kallas det när en disk som ligger och dämpar mellan ryggradens kotor har brustit. Det är vanligt, och gör i regel inte speciellt ont. Men om disken trycker mot ryggmärg eller nervrötter så kan smärtan bli värre och stråla ner mot benen. I värsta fall kan man behöva opereras.

Varför får man diskbråck?

Alla kan få diskbråck, oavsett ålder. Men vanligast är i 40-årsåldern. Den vanligaste orsaken är ålder, men även fysiskt arbete och olyckor kan orsaka diskbråck. Det är även, till viss del, ärftligt.

Symptom vid diskbråck

  • Ont i nacke och rygg.
  • Smärta som strålar ner i bröstkorg, ben och armar.
  • Domningar och stickningar i ben och fötter, vilket kan leda till svårigheter att kontrollera rörelser.
  • Det kan vara svårt att styra över urin och avföring.

Källa: Vårdguiden 1177

Diskbråck läker ofta av sig själv

Förstår att du har ett helsike. Diskbråck kan göra oerhört ont och behöver ibland opereras men långt ifrån alltid.

Diskbråck beror på att diskarna, de stötdämpande plattorna mellan kotorna, av någon anledning börjat läcka sitt innehåll. Oftast beror det inte på någon stor olycka utan på långvarig felaktig belastning av ryggen. Diskarna är inte gjorda för den moderna människans sittande och passiva levnadssätt.

Det finns även ärftliga orsaker till att diskarna har ”dålig kvalitet” och bildar bråck. Diskbråck i sig brukar inte göra så ont. Faktum är att ungefär hälften av alla människor har ett diskbråck någon gång under livet men de flesta märker inte av det. När bråcket trycker på nerverna i ryggen gör det dock ont. Ofta väldigt ont. Beroende på vilka nerver som diskbråcket trycker på kan man få symtom som nervsmärta i benet (”ischias”), domningar i ben eller armar och svaghet i muskler.

Övningar vid diskbråck

De flesta diskbråck läker ut av sig själva på två–tre månader och därefter brukar smärtorna försvinna av sig självt. Det viktiga då är att börja träna på ett bra sätt för att förhindra att besvären kommer tillbaka. En sjukgymnast eller naprapat kan hjälpa till att instruera. Däremot finns det inte så mycket som en sjukgymnast kan göra när det är som jobbigast.

Det bästa rådet är att försöka promenera så mycket som möjligt.

När operation blir aktuellt…

För att göra tillvaron dräglig i väntan på läkning brukar man ordinera smärtstillande läkemedel. Ofta kan det dock vara svårt att få bort smärtan när den kommer från en nerv under tryck. Skulle bensmärtan inte bli bättre på ett par månader tycker jag att du ska träffa en ortoped för att se om det finns skäl till operation. Då går man via ett litet snitt i huden ner till disken som läcker innehåll och tar bort det som trycker på nerven. Disken låter man oftast vara kvar och själva läckan läker av sig självt.

LÄS MER: Kronisk smärta i ländryggen? Här är den bästa behandlingen

Psst! Tanka energi och få ny träningsmotivation, följ med på någon av våra peppande träningsresor!

playitas

TRÄNINGSRESA TILL PLAYITAS, FUERTE VENTURA 2020!

När: 1-8 och 2-9 november 2020
8-15 och 9-16 november 2020
(Datum beroende på avreseort)
Var: Playitas Resort, Fuerteventura
Pris: 13 498:- (en vecka)
och 18 998:- (2 veckor)
Avreseort: Stockholm (mån), Göteborg (mån), Köpenhamn (sön).
Allt detta ingår:
– Flyg tur retur
– Transfer och mat på flyget
– Boende del i dubbelrum
– Halvpension (frukost och middag)
– All träning enligt program

LÄS MER OCH BOKA HÄR!