Fråga: Jag har äntligen fått till en träningsrutin som funkar. Detta innebär dock att jag tränar sent på kvällen, efter middagen. Du brukar ju prata om att man ska äta efter att man har tränat. Hur ska jag tänka när min träning ligger mellan 20 och 21? Ska man verkligen äta så sent som 21.30? Jag vill ju äta med familjen, det är en viktig stund för oss. Och vad ska jag äta så sent? /Anna

Kostexperten: Det är viktigt att äta efter träningen – här är bra alternativ

Grattis till att ha fått in en rutin som funkar för dig. Det är precis det som är nyckeln till en hållbar livsstil. Din fråga möter jag ofta.

Att äta efter träning är viktigt och bra att få in som rutin, speciellt om alla träningspass ligger sent på kvällen. Samtidigt är – precis som du skriver – en middag tillsammans jätteviktig. Det ena utesluter dock inte det andra.

Det finns flera lösningar. En är att du delar upp din middag. Äter en mindre middag med familjen – blir som lite större mellanmål för dig. Känns det fel att ”peta i maten” framför barnen kan du på ett pedagogiskt sätt förklara att du äter lite nu och spar lite till efter att du har tränat. Då lär du dem att man äter före träning för att orka – och efter för att återhämta sig.

Känns det krångligt går det naturligtvis att ”bara” ta ett förstärkt mellanmål efter träningen. Men se till att det inte blir för lite. Hungermässigt kanske det känns som man klarar sig på något litet eller inget alls ”man ska ju bara sova”, men du äter inte för att klara natten utan för att återhämta dig efter träningen.

Det du ska satsa på att få i dig är protein och kolhydrater. Protein för muskeluppbyggnad och kolhydrater för att avbryta nedbrytningen som träningen medför samt att stärka immunförsvaret. Det kan vara en omelett/äggröra och frukt, keso/kvarg med frukt, smoothie med en proteinkälla, bananpannkaka (mixa banan, ägg och lite fiberhusk) eller som sagt en del av en måltid.

godaste bananpannkakor – att äta före och efter träning

Precis som du hittat en tidpunkt för träning som funkar för dig, gäller det att försöka hitta en lösning med maten som funkar för dig. Vad känns bäst för dig? Vad tycker just du är smidigt?

Kristina Andersson dietist

LÄS OCKSÅ: Experten: Ät rätt före och efter träning (beroende på vilket resultat du vill ha!)

Psst! Vill du lära dig mer om träning och hälsa? Följ med oss på vår Hälsovecka och få verktyg att förändra ditt liv! Obs begränsat antal platser.


hälsoresan webb

HÄLSORESA TILL TÄLLBERG 2020!

När: 26 sept – 2 okt 2020
Var: Villa Långbers, Tällberg
Pris: 14 999 kr

Allt detta ingår:
–Boende del i dubbelrum
– Alla måltider (frukost, lunch, middag)
– Inträde First Hotell relaxavdelning
– Personliga kost- och träningsprogram
– Träningsklocka från Fitbit (värde 1995 kr)
– Syre och laktattest
– All träning och föreläsningar

Begränsat antal platser!

LÄS MER OCH BOKA HÄR!