Det finns varor i mataffären som du egentligen skulle kunna låta stå kvar på hyllorna. Färdiga kryddblandningar, pulversås och mikropopcorn är några av produkterna du bör låta stå. Varför då? Det kan matnörden Johan Hedberg berätta för dig.

Johan ”Matgeek” Hedberg älskar mat och gör Youtube-videor om det. För drygt ett år sedan gjorde han en serie filmer om saker han aldrig skulle köpa i en mataffär.

– Konsumenterna behöver upplysas om en hel del saker som finns och som man verkligen inte bör lägga pengar på. Man kan tycka att det borde ske en selektion av butikerna men tyvärr är det en hel del skräp som står i hyllorna och lockar till köp, säger han till ToppHälsa.

1. Färdig guacamole

Den här färdiga guacamolen som du kan köpa i mataffären innehåller inte avokado (utan endast 0,7 procent avokadopulver!). Medan egen guacamole är så enkelt att göra (avokado, lime, salt, vitlök).

”Hur kan man kalla det här guacamole? Det här är ett skämt!”, säger Johan i videon.

LÄS OCKSÅ: Gör din egen guacamole – undvik onödigt socker!

2. Brunsås på pulver

Varför köpa pulversås när det är minst lika enkelt att göra egen?

”Använd skyn som du får när du steker köttbullar eller en köttfärslimpa eller vad det än blir. Ha i kalvfond, gör en redning i det här och smaka av, brunsås. Köp inte brunsås på pulver.”

3. Micropopcorn

Du kan poppa minst lika goda popcorn i micron, utan att köpa micropopcorn:

”Häll lite majskorn i en glasskål. Ha på några droppar majsolja eller rapsolja och rör runt så majskornen täcks av det. Man kan också lägga på lite klarat smör för smakens skull. Lägg på en sil så ångan som bildas kommer ut. Kör det sedan på full fart i micron tills de har poppat. Micropopcorn hemma.”

LÄS OCKSÅ: 7 enkla och nyttiga snacks du bara måste testa

4. Vanillinsocker

”Köp inte vanillinsocker för det ger ingen smak av vanilj och det ger bara massa sötma. Det tillför ingenting.”

– Vanilj består av över hundra smakämnen där vanillin är det det mest framträdande. Genom att köpa vanillinsocker får man bara en smak och inte hela spektrat av nyanser. Då kan man inte bli lika lycklig som man blir av den fantastiska vaniljen, säger Johan till ToppHälsa.

Istället tipsar han om att man kan köpa vaniljstång eller torkat vaniljpulver (pulvriserad vaniljstång) för att få en god vaniljsmak.

5. Bacon (vissa sorter)

Både Garant och Eldorados rökta bacon är inte rökt.

I videon säger Johan: ”Bacon är rökt fläsk. Den här är inte rökt, den är smaksatt med röksmak. Det är inte svenskt kött och den är inte gjord i Sverige. Orka leta lite och be din lokala handlare ta hem ett bacon som faktiskt är rökt.”

LÄS OCKSÅ: Bacon – så farligt är det!

6. Färdig béchamelsås

Enligt Johan finns det ingen funktion för den här färdiga béchamelsåsen förutom för dem som är väldigt lata:

”Det är så sjukt enkelt att göra den själv hemma. Du smälter smör, du rör ner vetemjöl i det, du häller på mjölk och vispar lite så det inte bränner fast och låter det koka upp. Ha i lite salt, kanske lite muskot. Sen är det färdigt. Det är inte svårare än så.”

7. Urkärnade oliver

Urkärnade oliver smakar inte alls lika mycket som de oliver som fortfarande har kärnor i.  ”Vill du ha oliver som smakar någonting så ska du ha kvar i kärnan i dem förstås.”

8. Dryck med smak av fläder

Drycken med smak av fläder – men den innehåller ingen fläder. ”Den smakar fläder, den ser ut som fläder, den luktar fläder och den är skit. Det här är att lura sig själv, det är för övrigt som heller inte pratar så bra fläder. Du blir ändå blåst på pengarna.”

Så här enkelt gör du egen flädersaft!

9. Färdig skagenröra

Färdig skagenröra är inte farligt, men inte heller så speciellt gott – dessutom har de oftast inte tillräckligt med räkor i för att kunna kallas för skagenröra.

”Jag älskar skagenröra, det är så himla gott och det är så enkelt att göra det själv. Jag brukar ha lite majonäs, creme fraishe, en massa räkor, lite citron, lite dill och svartpeppar. Där har du nånstans grunden.”

10. Chicken nuggets

De färdiga chicken nuggetsen som Johan håller upp innehåller endast 44 procent kycklingkött. Vad är det man betalar för? Gör din egna istället!

”Kycklingnuggets för det första är sjukt enkelt att göra själv. Man köper hem lite kycklingfiléer eller ännu hellre lite kycklinglår för de är mycket saftigare. Sen så doppar man de här i lite mjöl, sen så doppar man dem i lite uppvispat ägg, sen i ströbröd . Sen kan man frysa in dem. Sen den dagen man ska ha lite chicken nuggets så är det bara att plocka fram och fritera, steka eller värma i ugn.”

11. Vispgrädde på sprayflaska

Vispgrädde på sprayburk håller inte lika länge som vanligt vispad grädde. ”Vispgrädde ska vara fast och lagom vispad. Det blir inte det i de här, det här är skräp.”

12. Önos extra prima flädersaft

– Jag har generellt svårt för företag som försöker få sina produkter att låta bättre än vad de är. Flädersaft är så enkelt och billigt att göra själv att jag verkligen rekommenderar alla att testa det i första hand, säger Johan.

13. Duschcreme med plastkulor

– Sen filmen gjordes har en del hänt. Som jag förstår det innehåller inga svenska kosmetikaprodukter längre något som kan beskrivas som plastkulor. Ett bra exempel på hur världen blir lite lite bättre för var dag, förklarar Johan.

14. Färdigförpackad chili

Du kan spara mycket pengar bara på att köpa chili på lösvikt istället för färdigförpackad!

”Den kostar typ 490 spänn kilot, medan lösviktschili kostar 99 kronor kilot. En färdig förpackning kostar 20 kronor, samma chili med lösvikt, max en femma. Seriöst? Du betalar fyra gånger mer för att det ska ligga inplastat!”.

15. Färdiga marängbottnar

I den här produkten har Ica glömt det viktigaste av allt om man ska göra en maräng, nämligen äggvita. Gör en egen istället tipsar Johan om:

”I med äggvita, socker och kanske någon droppe citronjuice, och så vispa till ett fast skum. Spritsa det på bakplåtspapper, ställ in i ugnen och torka, sen så har man en färdig marängbotten.”

16. Eldorado Edamerost

– Den är inte gjord på svensk mjölk. Svenska mjölkproducenter behöver allt stöd de kan få och det minsta vi kan göra är att välja svensk ost istället för utländsk när så är möjligt, säger Johan till ToppHälsa.

17. Eldorado bananchips

”Vi köper det i tron att det är torkad banan, men det är det inte. Faktum är, så är de här 55 % banan i de här bananchipsen.”

18. Knorr grönsakskrydda

”Du ska vara medveten om att den största ingrediensen i alla färdiga kryddblandningar är salt, och salt är alltid mycket billigare att köpa som det är. Det här är inte bara en lat lösning, det är en dålig lösning för miljön och för plånboken.”

19. Eldorado kycklingkrydda

– Jag har den inte framför mig just nu men det troliga är att den innehåller mest salt och blir billigare att blanda själv, säger Johan till ToppHälsa.

20. Bassetts vingummin (nya receptet)

– Det nya receptet påminner inte alls om det tidigare. Istället för studsiga vingummin med härlig eftersmak har vi fått någon trist geléprodukt som till råga på allt innehåller styggelsen palmolja.

LÄS OCKSÅ: 10 myter om mat som verkligen inte stämmer

Psst! Det finns nog en hel del livsmedel som kostexperterna inte heller skulle köpa. På vår Hälsovecka i Tällberg möter du dietisten Sofia Antonsson som lär dig mera om hur du ska äta! Följ med oss dit i september!


hälsoresan webb

HÄLSORESA TILL TÄLLBERG 2020!

När: 26 sept – 2 okt 2020
Var: Villa Långbers, Tällberg
Pris: 14 999 kr

Allt detta ingår:
–Boende del i dubbelrum
– Alla måltider (frukost, lunch, middag)
– Inträde First Hotell relaxavdelning
– Personliga kost- och träningsprogram
– Träningsklocka från Fitbit (värde 1995 kr)
– Syre och laktattest
– All träning och föreläsningar

Begränsat antal platser!

LÄS MER OCH BOKA HÄR!