Försöker du hitta formen? Michael Mosley, grundaren till 5:2, hjälper dig få viktkoll med 12 knep.

1 Hitta ditt mål

Fundera över dina mål. Vad vill du uppnå? Viktminskning? Smalare midja? Bättre hälsa? Väg och mät dig för att få koll på dina framgångar och få motivation. Tips! Väg dig på tom mage, mät midjan med måttband i höjd med naveln och ta din vilopuls på morgonen. Skriv ner resultaten.

2 Medelhavsrensa skafferiet

Rensa köket från vitt ris, pasta, vitt bröd, kex, kakor, chips, godis, söta frukostflingor, marmelad och andra snabba kolhydrater. Köp i stället hem hälsosamma livsmedel som olivolja, grönsaker, frukt, bär, osaltade och osötade nötter och frön, helfeta mjölkprodukter, fullkorn som råris, quinoa och fullkornsbröd, ägg, fet fisk som sill och lax, vitt kött som kyckling och kalkon, samt bönor och linser.

3 Hitta support

Berätta för familj och vänner att du tänker gå ner i vikt och behöver deras stöd. Vi är sociala varelser, bästa sättet att lägga om livsstil är att göra det tillsammans med andra, menar Michael Mosley.

4 Kickstarta

En kickstart där du snabbt tappar vikt är bra för motivationen, menar Michael Mosley. Ät 800 kalorier/ dag uppdelat på två till tre mål mat per dag, kanske två huvudmål och ett mellanmål. Håll på i max 12 veckor.

5 För matdagbok

En del påstår att de äter 800 kalorier om dagen men ändå inte går ner i vikt. Det är omöjligt, menar Michael Mosley. Du går garanterat ner i vikt om du verkligen håller dig till 800 kalorier. Vanliga fel: Att missbedöma portionerna eller inte veta hur många kalorier olika saker innehåller. Anteckna allt du äter. Ta gärna hjälp av en kaloriapp om du behöver få koll på vad det du äter innehåller.

6 Rör på dig

För att må bra och lyckas med viktminskningen behöver du röra på dig. Gärna tre snabba tiominuterspromenader om dagen plus lite enkel styrketräning. Om du motionerar på tom mage på morgonen hamnar du fortare i ketos, det tillstånd som inträffar när kroppen bränner fett i stället för kolhydrater för att få energi.

7 Drick vatten

I början av trestegsmetoden kommer du att gå ner snabbt i vikt. En del är fett, men en del är vätska. För att undvika huvudvärk och trötthet är det därför viktigt att dricka mycket. Välj vatten – gärna smaksatt – eller till exempel grönt, rött, vitt eller örtte. Ett tillskott av magnesium, kalium och B-vitamin kan också vara bra.

8 Skippa alkohol

Skippa alkohol under tiden som du går på dieten. Alkohol gör det svårare att stå emot ätimpulser, det gör att man blir mer sugen på att äta, till exempel chips – och det är dessutom kaloririkt.

9 Undvik light & lågfett

Strunta i lågkaloriprodukter och lågfettprodukter. Sockerfri läsk kan orsaka inflammation i tarmen samt ge andra matsmältningsproblem, menar Michael Mosley. Sötningsmedel i läsk har också en negativ hälsopåverkan.

10 Förläng nattfastan

Michael Mosley rekommenderar att man tidsbegränsar sitt matintag och äter sina 800 kalorierna under ett 12-timmars fönster – och därefter har 12 timmar där du inte äter. Det här kan betyda att du äter frukost senare än vanligt (eller hoppar över den) och middag kanske något tidigare än vanligt.

11 Testa 16:8

När du vant dig vid att äta i ett 12-timmars fönster är det bra att förkorta fönstret till åtta timmar och fastan till 16 timmar. Kan du göra det varje dag är det allra bäst, menar Michael Mosley. Annars prova ett par dagar i veckan. Drick så mycket svart kaffe, svart te, örtte och vatten du vill.

12 Underhåll din nya vikt

När den intensiva fasen är över fortsätter du äta en sund medelhavskost, rör på dig så att du får upp pulsen helst varje dag – och håller koll på vikten. Märker du att du går upp igen, ta genast tag i det: strama åt kaloriintaget och satsa på kortare ätfönster, allra helst 16:8.

Psst! Behöver du en kickstart? Boka in dig på en träningsresa och hitta bra rutiner!

Egypten

TRÄNINGSRESA TILL EGYPTEN 2020!

När: 11-18 mars 2020 (Göteborg) 13–20 mars 2020 (Stockholm)
Var: Aqua Vista, Hurghada, Egypten
Pris: 11 498 kr (Enkelrumstillägg tillkommer)

Avgångar: Stockholm, Göteborg
Ingår: Flyg tur retur (+ flygskatt & visum), Boende del i dubbelrum, All inclusive, Transfer och mat på flyget, All träning enligt program

LÄS MER OCH BOKA HÄR!