Efter många års jojobantning insåg Monika att hon var tvungen att förändra sin livsstil, en gång för alla. Choklad och rostat bröd ersattes med näringsrik mat. Men första tiden utan sötsaker var tuff.

 

Monika Gunnarsson
Ålder: 45.
Familj: Man och tre barn på 21, 13 och 11 år.
Bor: På Orust.
Gör: Är lärare.
Instagram: @lchf_ med_vikingafrun

N

är Monika Gunnarson var 13 år blev hon förtjust i rostade mackor och började slarva med skolmaten.

– Då startade något som pågått sedan dess, ett sockerberoende som jag haft svårt att både hantera och acceptera, säger hon.

När Monika vuxit färdigt började hon banta.

– Min vikt har aldrig stått still, inte förrän nu. Jag har haft kläder i hur många storlekar som helst. Och jag hade så pass mycket självinsikt att jag aldrig slängde dem. Jag visste att jag skulle behöva de större storlekarna igen. Monika var antingen mitt inne i en strikt diet eller så åt hon utan stopp. Det har alltid varit allt eller inget.

– Jag var antingen hundra procent på en diet eller hundra procent av. Och när jag var av frossade jag i socker.

HON HADE SINA rutiner. Varje dag efter jobbet tog hon bilen till matbutiken, köpte rostbröd och choklad, åkte hem och åt.

– När jag sedan skulle laga middag var jag inte hungrig. Under perioderna med socker fyllde jag mig själv med skam, skuld och klander. När jag bantade och gick ner i vikt tyckte jag att jag var bäst i världen.

Allt var kopplat till mat och vikt. Vad var det då som fick Monika att bestämma sig för att sockerrensa? Varje år efter nyår inledde hon ännu en diet. Och varje år började hon äta socker igen efter tre veckor.

– Men den här gången kände jag att det fick vara nog! Jag insåg att det var sockret som jag behövde ta bort. Det var en konstig känsla, för det var första gången jag kapitulerade inför att jag inte är som alla andra. Den första tiden utan allt socker beskriver hon som ett sorgearbete.

– Jag var jätteledsen ett tag, men jag hittade en kraft i att vara ärlig. Det var en väldigt skön känsla, som att axlarna åkte ner. Jag tror att alla som erkänner ett beroende upplever samma sak – lättnad.

Monika började läsa på, och lärde sig vad mycket socker gör med kroppen. För första gången satte hon hälsan före vikten. Då började hon också gå ner, från 93 till 76 kilo, en minskning på 17 kilo.

– Och det gjorde jag utan att motionera! Men från och med i år går jag på gym två till tre gånger i veckan. För första gången motionerar jag utan att tänka på att jag ska gå ner i vikt. Istället fokuserar jag på styrka och hälsa.

Monika äter LCHF på ett sätt som passar henne. Hon väljer så naturlig mat som möjligt, bra fetter och mycket grönsaker. Inga stora stekar, men mycket fisk. På sitt instagramkonto lägger hon ut bilder på sina måltider.

– Det är viktigt för mig att måltiderna är vackra och färgglada, säger hon.

HON HAR MÄRKT en rad hälsoeffekter av sitt sockerfria liv. Tidigare led hon av PMDS, den svårare formen av PMS. Nu är besvären i det närmaste borta.

– Min vuxenakne är borta också. Tidigare hade jag finnar i ansiktet, särskilt runt munnen. Och så har jag blivit stresståligare, jag behöver kortare tid för att återhämta mig.

Än så länge har Monika inte haft några återfall, och hon är inte heller rädd att få det.

– Jag har misslyckats så många gånger tidigare i mitt liv. Den här gången kommer jag inte att göra det!

 

Monikas hälsovinster utan socker:

  1. Jämnare och gladare humör, nästan inga PMS- eller PMDS-besvär.
  2. Aknen är borta.
  3. Ökad stresstålighet.

Av Lotta Byqvist Foto Karin Wildheim

Gå ner i vikt – och stanna där!

  • En onlinekurs som ger dig ett nytt ätbeteende under 10 veckor
  • Du får 13 filmer där dietist Karin Magnusson peppar och guidar!
  • Lustfyllt arbetsmaterial ingår (skriv ut hemma!)
  • Diskutera med både Karin och andra deltagare!