När Nana Ladki är på gymmet är det många som tittar både en och två gånger. Det beror på att hon tränar i slöja. Nu vill hon uppmuntra andra muslimska tjejer att våga sig iväg till träningslokalerna.

Hur ofta ser du en tjej som bär slöja på gymmet? Inte särskilt ofta förmodligen. Nana Ladki, 22, är åtminstone den enda på sitt gym, och nu vill hon uppmuntra andra unga tjejer med slöja att våga sig iväg till träningslokalerna.

– Jag vill se tjejer med slöja på gymmet så jag slipper vara den enda. Själv vet jag inte varför jag inte träffar dem, men de måste finnas fler där ute, berättar Nana för ToppHälsa.

Läs mer: 7 förändringar att göra idag – så att du håller dig frisk till 70

Får uppmärksamhet när hon tränar i slöja

Nana tränar fyra pass i veckan på ett gym i Södertälje, och hon märker hur folk tittar när hon kommer dit.

– De säger ingenting direkt till mig men jag märker i deras ögon, att de funderar över vad jag gör där. Några har kommit fram och sagt: ”Du är den enda tjejen med slöja som jag träffar på gymmet”. Jag blir lite glad men undrar också varför ska jag få så här mycket uppmärksamhet, bara för att jag vill träna.

Det är inte ofta vi ser tjejer som tränar i slöja

Nana Ladki är den enda tjejen som tränar med slöja på sitt gym. Foto: Privat

Nana klär sig i tajta träningskläder och tror att det kan vara ett av skälen till att andra muslimska tjejer drar sig för att gå till gymmet.

– Man har slöja för att täcka sin kropp, man ska inte visa den för andra och på gymmet gör man det. Man rör på sig som en kvinna vilket inte är tillåtet direkt. Det är kanske inte det rätta att ha slöja och tajta kläder samtidigt, men jag känner mig bekväm med det och jag finner glädje på gymmet och jag får ut min ilska och blir en bättre människa.

Tränar i slöja för att slå hål på fördomarna

Nana är uppvuxen i Libanon och Sverige och valde att börja bära slöja i högstadiet.

– Jag är född i en familj som inte alls är hård. Jag har alltid haft frihet och valt vad jag vill göra. Jag bestämmer allt jag vill göra i mitt liv, och har stöd hemifrån. Jag hart valt att bära slöja för att förbättra den fula bilden och fördomarna som finns i samhället, för ofta relateras slöja till att man är förtryckt, att de kvinnorna inte är utbildade och att de inte får göra någonting. Men nej, jag har slöja, jag är muslim och har valt det. Jag är utbildad, jag gymmar, jag gör allt som alla andra tjejer som inte har slöja gör, berättar hon.

Att träna i slöja är inget hinder för att bli vältränad

Foto: iStock

Nana är snart färdigutbildad ingenjör på Kungliga Tekniska Högskolan i Stockholm men vill även utbilda sig inom hälsa. Själv började hon träna för bara åtta månader sedan eftersom hon upplevde att hennes hälsa försämrats, då hon hade mycket i skolan och var konstant trött. Nu vill hon uppmuntra andra tjejer, framför allt de som bär slöja, att våga sig iväg till gymmet.

– Det är början som är svårast, speciellt för de som har slöja, men man ska inte skämmas, man ska vara sig själv, gå till gymmet och bara köra. Jag vill se tjejer med slöja på gymmet så jag slipper vara den enda!

Läs mer: 11 steg till att börja meditera (även för dig som inte kan sitta still!)

Nanas tre favoritövningar på gymmet:

  • Armhävningar
  • Marklyft
  • Sida mage med viktplatta

Följ ToppHälsa på Facebook för att inte missa något inom kost, träning och hälsa!

Läs mer på ToppHälsa:

Bästa träningsprogrammet för din löpning (oavsett nivå!)

Missa inte ToppHälsas viktkurs – gå ned 3-4 kg på 2 veckor! Klicka på bilden för att läsa mer:

kurs svikt