Det är en speciell känsla att köpa kött, ägg eller grönsaker direkt från en bonde, men det är inte alla som enkelt har tillgång till närproducerad mat. ToppHälsa listar gårdsbutiker som erbjuder närproducerade råvaror där du bor, allt från Jämtland till Stockholm och Skåne.

Gårdsbutiker i Stockholm

Gårdsbutiker erbjuder närproducerade råvaror som ägg

Foto: iStock

Gårdssällskapet

Gårdssällskapet levererar ekologiskt kött från gårdar norr om Stockholm direkt till kundernas dörrar. Köttet kommer i olika lådor som kan innehålla allt ifrån köttfärs till fläskkotletter och falukorv.

Gårdsbudet

Gårdsbudet levererar mat från lokala bönder till konsumenter i Storstockholm. Här går det att beställa såväl kött som fisk, grönsaker, mejeriprodukter och skafferivaror. Beställningen görs senast måndag och lämnas vid köparens dörr på torsdagskvällen.

Läs också: Proteinrika pannkakor utan mjöl (enkelt och gott recept!)

Skärgårdskött

Precis som det låter erbjuder Skärgårdskött närproducerat kött från bönderna i Stockholms skärgård. Här beställer kunden en köttlåda som sedan hämtas upp i utvalda butiker på fastlandet.

Gårdsbutiker erbjuder närproducerade råvaror som exempelvis mjöl till kunder i storstäderna

Foto: iStock

Gårdsbutiker i Skåne

Mossagården

Mossagården i Veberöd erbjuder ekolådor fyllda av säsongens frukt och grönsaker, samt köttlådor och ägg – allting från den egna gården. Antingen levereras varorna mot en avgift till dörren eller så kan de hämtas ut gratis på utvalda utlämningsställen.

Bjärhus gårdsbutik

Bjärhus gårdsbutik utanför Söndraby i västra Skåne erbjuder färska detaljer av nöt, lamm och gris som kunden själv hämtar upp efter att ha förbeställt på nätet.

Gårdsbutiker i Lindome och Stockholm erbjuder närproducerade råvaror som grönsaker och frukt

Foto: iStock

Läs också: Forskare: Det här vill kroppen EGENTLIGEN ha när du är sugen på choklad

Gårdsbutiker i Halland och Västra Götaland

Kött på riktigt

Kött på riktigt vill ta bort avståndet mellan konsument och bondgård genom att leverera bra kött från bonden direkt till konsumentens dörr. De erbjuder lådor fyllda med kött från flera olika bönder i Västra Götaland.

Gödebergs gård

I gårdsbutiken på Gödebergs gård utanför Lindome går det att beställa lådor med kött från gårdens egna djur. Kunden förbeställer och hämtar själv lådan.

Gårdsbutiker erbjuder närproducerade råvaror som nötkött över hela Sverige

Foto: iStock

Gårdsbutik i Västmanland

Gröna hagars kött

Gröna hagars kött består av några lantbrukare i norra Västmanland som erbjuder kött från sina egna gårdar. Här går det att få tag på nötkött, lammkött och charkprodukter. Gröna hagars kött levererar till dörren om man bor max 15 mil från Sala.

Gårdsbutiker för dig som bor i Göteborg, Småland, Norrbotten eller övriga delar av landet

Vår marknad

Vår marknad säljer lantbrukare runt om i Sverige själva sina varor till privatpersoner. Det kan exempelvis handla om en jägare som fått för mycket kött över eller en bonde som vill sälja rotfrukter. Här går det att hitta allt från vaktelägg till dinkelmjöl och lammkött, beroende på vad säljarna har i sina förråd just nu. Säljarna finns i hela Sverige och som kund köper man direkt från respektive producent.

Läs också: Gör din egen hemmagjorda tacokrydda – undvik onödigt socker!

Norrbete

Norrbete består av åtta gårdar i Ångermanland och Jämtland som slagit sig ihop för att kunna sälja närproducerat kött till konsumenter över hela Sverige. Ett bra alternativ för de som föredrar större styckdetaljer. Köttet levereras djupfryst till utvalda utlämningsställen. Det går även att hämta varorna på respektive gård om man har vägarna förbi.

Gårdsbutiker erbjuder närproducerade råvaror som lammkött direkt från bonde till konsument

Foto: iStock

Följ ToppHälsa på Facebook för att inte missa något inom kost, träning och hälsa!

THTranamedbalk2

Lisa_Nylen_byline