Nina Khoi hade inte alls koll på hur farligt det kan vara att använda p-piller. När hon blev sjuk trodde hon att det var stress. Tills hon hamnade på sjukhus med allvarliga blodproppar och höll på att förlora sitt ben – och sitt liv.

BLODPROPPAR AV P-PILLER. Nina Khoi låg i akutsängen och kände sig förtvivlad. Vad var det för fel? Varför låg hon, en ung och tidigare frisk kvinna här? Hon såg på sitt ben, som gick i blått och var svullet, när hon hörde läkarna som stod runt hörnet prata om förlorad puls och ”vi får se hur det går med det”.

– Jag förstod direkt att det var riktigt allvarligt. Jag lovade mig själv att aldrig mer ta något för givet, utan varje dag känna tacksamhet för min kropp som bär mig framåt. Jag knöt nävarna och bad allt vad jag kunde för att slippa amputera benet, säger hon.

p-piller blodproppar

Hon fick behålla sitt ben. Och sitt liv för den delen. För så nära var det.

– En läkare sa till mig att de aldrig tidigare hade sett så allvarliga blodproppar hos en så ung person. Jag hade blodproppar från tårna till naveln, och de höll på att leta sig uppåt.

När det här hände, våren 2017, hade hon nyligen utsetts av Veckans affärer till en av Sveriges supertalanger, och av tidningen Karriär till en av 24 kommande stjärnor.

– Jag kände mig orädd och odödlig, på det där unga, naiva sättet. Men allt det här vände verkligen på mitt liv. Tänk att små piller kan göra så stor skada. P-piller är ju så vanliga, och ändå tror jag att många kvinnor inte känner till riskerna med dem, inte fullt ut i alla fall. Det är därför jag vill prata om det här.

Propparna kom från ett av de vanligaste p-pillren

FÖR JA, DET VAR ETT AV Sveriges vanligaste p-piller, Yasmin, som primärt orsakade Ninas blodproppar (det fanns fler samverkande faktorer). Och p-piller har varit ifrågasatta de senaste åren, på grund av ökad risk för bröstcancer och humörsvängningar. Rädslan för hormonella preventivmedel har enligt Karolinska institutet på fem år ökat från 10 till 21 procent bland kvinnor under 30. Ändå är det drygt en halv miljon svenska kvinnor som använder dem. Troligen för att det ofta är det preventivmedel som rekommenderas.

– Jag var 19 år när jag började, för att en läkare sa till mig att det kunde hjälpa mot min akne. Så mycket mer information än så fick jag inte. Ingen tog blodprov på mig för att undersöka min benägenhet för blodproppar, men jag har hört att det ibland görs på unga kvinnor i dag.

Hon säger att hon gått ”p-pillervarvet runt”, började med Novletta, testade Yaz och fick sedan Yasmin. Hon fick höra mycket om fördelarna, betydligt mindre om nackdelarna, och tog därför humörsvängningarna på sitt eget konto.

– Det är först nu, efter att jag slutat med p-piller, som jag märker hur mycket mer balanserad i humöret jag är. De där dagarna då jag bara var ledsen och ville gråta kommer inte längre.

P-pillren gav ryggsmärtor

DET VAR I MARS FÖRRA ÅRET som de stora problemen kom. Det började med att Nina gick runt och kände sig hängig för jämnan, hade feber som kom och gick. Hon trodde det var en infektion som aldrig gick över.

– Som den stressade karriärstjej jag var tänkte jag att jag får skylla mig själv som inte lägger mig ner och vilar ordentligt.

Efter två månader fick hon dessutom en fasansfull smärta i ryggen.

– En natt sa jag till min sambo att det kändes om att jag skulle dö, och grät i hans armar.

Hon bestämde sig för att söka läkarhjälp och åkte in till akuten – där det meddelades att hon hade ryggskott. Nina skickades hem med en mängd mediciner, däribland starka smärtstillande tabletter, och order om att börja motionera.

– Så jag gick ut och tränade, men ett drygt dygn senare vaknade jag upp och kände en tyngd i mitt vänstra ben. Jag lyfte på täcket och såg hur benet hade svullnat upp och skiftat färg. Först trodde jag det måste vara biverkningar av medicinerna.

Hon åkte tillbaka till akuten, där hon fick hög prioritet. Dagen efter opererades hon. Man satte in en stent i höften, som motverkar blodproppar.

p-piller blodproppar

– Rädslan och ovissheten var stor. Jag kände hur rädd jag var för att dö, för jag vill ju gifta mig, skaffa barn och resa. Jag är inte färdig med livet än.

I början kände Nina att hennes kropp hade svikit henne, att hon fick skylla sig själv eftersom hon hade stressat så mycket. Det var först under rehabiliteringen som det kom fram att p-pillren varit en starkt bidragande orsak till blodpropparna.

– Det ligger inte i släkten vad jag vet, å andra sidan har mina föräldrar invandrat till Sverige så jag kan inte backtracka släktens sjukdomshistorik särskilt långt. Därför är jag irriterad på att man inte har som rutin att kolla kvinnors risk för blodpropp innan man skriver ut p-piller. Många unga kvinnor har nog aldrig ens reflekterat över den saken tidigare.

Anmälde läkemedelsbolaget för blodpropparna

Nina valde att anmäla läkemedelsbolaget (läkemedelsförsäkringen har tvistat för henne) – och har vunnit tvisten, även om skadeståndet inte är fastställt än.

– Dels ville jag få upprättelse, dels ville jag lämna in en anmälan för att skadan ska finnas i statistiken och därmed förhindra att fler drabbas. Det är nog juristen i mig som tycker det är viktigt.

Är du arg på läkemedelsbolaget?

– Nej, faktiskt inte… Kanske för att jag själv valde att ta pillren, ingen tvingade dem på mig. Och jag vill absolut inte moralisera kring preventivmedel, men jag önskar att man fick tydligare information om riskerna.

– Däremot var jag förbannad på läkaren, som sa att jag hade ryggskott. Jag kan inte säga att jag förlåtit henne än, men jag har försonats med tanken att jag fick fel diagnos. Att bära på ilska är inte hållbart i längden.

Nina är rädd för att få nya blodproppar

DEN FÖRSTA TIDEN LEVDE NINA i ständig skräck för att få fler proppar, och var därför rädd för att somna. Hon berättar om svärtan och dysterheten som var så drabbande – hon hade svårt att koncentrera sig och klarade inte ens av att läsa en sida i en bok.

– Till slut sa min bästa väninna att ”inget kommer att bli bättre om du inte själv tar tag i saken.” Det var då jag insåg att jag måste göra ett aktivt val, jag måste välja livet och glädjen igen. Jag började söka mig till saker och aktiviteter som fick mig att må bättre, bland annat anmälde jag mig till en kurs i drejning.

Det blev vägen tillbaka. Hon har fortfarande domningar och känselbortfall i sitt vänstra ben och äter blodförtunnande.

– Jag kan aldrig mer äta p-piller. Att flyga är inte så bra, och risken för blodpropp vid graviditet har ökat, vilket tagit bort en del av glädjen kring att skaffa barn.

Samtidigt säger hon att händelsen fått henne att tänka om. Eftersom livets fragilitet blivit så tydligt prioriterar hon hårdare.

– Jag värderar min familj och mina nära vänner mycket högre än tidigare, och har sorterat bort energitjuvarna. Och jag är inte lika fokuserad på händelser längre som på människor. Jag tar mig oftare tid att uppskatta, se och lyssna på andra. Vi borde fråga varandra ”hur mår du?” oftare, och vara ärligt intresserade av svaret.

Hon vågar drömma om framtiden, ”men det tog tid att rikta blicken framåt”, och hennes sambo har just friat.

– Jag är så oerhört lycklig och nu vågar vi prata om att bilda familj igen.

p-piller blodproppar

Ninas tips för att ta sig ur en livskris

  • Känn inte stress för att livsomvälvande saker inte blir bra på en gång. I början ville jag att allt skulle bli som vanligt igen, omedelbart. Men det är okej att må dåligt ett tag, bara du inte fastnar i svärtan och ältandet.
  • Försök att acceptera det som hänt. Det kan vara svårt i början, men nu försöker jag fira alla små steg och allt som går att fira. Var tacksam för livet och varje dag som kroppen bär dig, för livet omkring dig och din vardag.
  • Se det goda i livet, även om det finns delar som inte riktigt blir som du önskar. Att livet inte är perfekt betyder inte att livet inte är bra. För mig handlade om att släppa in de goda sakerna, även de små.
  • Var nära människor som sprider glädje, sålla bort energitjuvar.
  • Våga drömma! Tänk på framtiden, vad vill du göra? Var inte rädd för att tänka längre fram.

Text Linda Newnham Foto Maria Östlin

NYA PILLREN GER ÖKAD RISK FÖR BLODPROPPAR

➔ I västvärlden använder cirka 18 procent av kvinnor i fertil ålder p-piller. I Sverige är det cirka en halv miljon kvinnor.

➔ Den nya generationen av p-piller, dit Yasmin och Desolett hör, har en ökad risk för blodproppar.

➔ 2014 ändrade Läkemedelsverket sina rekommendationer för preventivmedel, och förespråkar nu i första hand spiral och p-stav framför p-piller, även för kvinnor som inte fött barn.

Källor: WHO, Dagens medicin & Läkemedelsverket.

Psst! Kolla in vår kurs som guidar till ett skönare liv:

Yoga & yinyoga – bli smidig, stark och stressfri på 10 veckor!

Yoga motverkar stress och depression, minskar värk i nacke och rygg, stärker hjärtat och gör dig smidig och stark. I den här kursen får du konkreta och användbara verktyg som hjälper dig att hitta en mer hälsosam livsstil i förenlighet med yogans filosofi. 

Pris: 799 kr