Vi är så stolta att nu kunna presentera ”Välbefinnandebloggen” med samtalscoachen och yogaläraren Åsa Nyvall! En blogg för dig som vill ha tips och tankar på hur du kan stärka dig själv mentalt. LÄS BLOGGEN HÄR!

Hej Åsa, hur känns det att börja blogga på ToppHälsa?

– Det känns fantastiskt roligt! Ser väldigt mycket fram emot att få möta alla sköna läsare och förhoppningsvis bidra med lite tips och tankar kring hur man kan öka sitt välbefinnande.

Vad kommer vi att få läsa i din blogg?

– Jag kommer att dela med mig av hur man kan jobba med sin insida och hur man med hjälp av sin mentala inställning kan påverka sitt liv i en positiv riktning. Jag kommer även att skriva en del om relationer. Tips på hur du kan ta hand om relationer runt omkring dig men också vad som behövs för att ta hand om den kanske allra viktigaste relationen – nämligen den till dig själv.

För att må bra behöver man ta hand om både sin insida och sin utsida. Hela sitt jag. Vara rädd om sig själv och vara lyhörd för vad man behöver. Jag kommer därför även skriva en del om andra saker som kan inspirera till välmående. Som träning, olika äventyr samt med och motgångar i mitt eget liv.

Min önskan är att kunna bira med olika sätt att se på saker och ting. Att balansera och ge tips på hur man kan tänka och agera för att må lite bättre. Att erbjuda som ett smörgåsbord med praktiska tips eller inspiration där du själv väljer det du tror på och vill pröva.

Vilka är de vanligaste problemen som människor som kommer till dig har, och hur hjälper du dem?

– När det handlar om enskilda klienter så varierar det väldigt mycket. Några kommer med exempelvis en önskan om att få hjälp med att nå ett mål eller kanske att läka ett sår från ett uppbrott. Där det är tydligt vad de vill få ut av samtalen. Men det allra vanligaste är att man kommer till mig när man upplever att man inte mår bra, men inte riktigt kan sätta fingret på varför.

– Par kommer oftast till mig när de har kris i sin relation, för att få hjälp i samtal och för att nå varandra. Kanske komma fram till om man vill fortsätta att leva ihop eller om man behöver stöd för att få en så bra separation som möjligt. Men glädjande nog kommer allt fler par i ett tidigt skede i sin relation, innan problem har dykt upp, för att prata värdegrunder och för att reda ut redan i början olika saker som är viktiga att prata om för att skapa bästa tänkbara förutsättningar för en långvarig kärleksfull relation.

– Varje möte med varje klient – enskilda som par – är unika. Jag möter dem där de är och vårt arbete tillsammans skiljer sig väldigt mycket åt. Det som jag är noga med är att alltid vara närvarande och känna in var klienten befinner sig. Jag har alltid en plan med mötet vi skall ha, men är också beredd på att helt och hållet tänka om ifall något har skett som behöver hanteras istället. Det är en enorm ynnest att få möta alla fantastiska, modiga klienter och få vara en del av deras resa framåt mot de liv de önskar leva.

När skrattade du senast?

– Jag är till min läggning en positiv person och skrattar dagligen. Jag tror att det är viktigt att försöka få in så mycket glädje i livet som möjligt. Och att försöka att se det stora i det lilla. Nu precis skrattade jag åt en av mina katter som envist hela tiden lägger sig över tangentbordet på datorn när jag skriver.

När grät du senast?

– Det var för ungefär en vecka sedan när jag la på luren efter att ha pratat länge med en vän som har det tufft i livet just nu. Man vill så klart att de man håller nära sitt hjärta skall få må bra och skutta fram på ett ben genom livet hela tiden och det är smärtsamt att stå vid sidan om när någon man håller av har det svårt. Även om jag vet att det kommer att bli bra och att resan hon är på nu kommer att stärka henne, så kom tårarna när vårt samtal var klart.

Vad får dig att må bra?

– Tid i stillhet. Att få andas och bara vara. Att få föra samtal och se människor utvecklas. Att träna i olika former och att vara ute i friska luften. Min trädgård. Och givetvis att få tillbringa tid med min familj och mina vänner. Att göra roliga saker tillsammans. Ge oss ut på äventyr och upptäcka nya saker!

Och så dina 3 bästa tips för att må bättre på insidan!

1. Att regelbundet ge sig själv tid i stillhet där man i lugn och ro får andas och känna in de signaler som kroppen och själen ger. Signaler som kan vara svåra att fånga upp när man är i ständig aktivitet. Och att sedan vara lyhörd för dessa behov och försöka tillgodose dem.

2. Att minska tiden när man är uppkopplad. Ge sig själv en digital detox där man några timmar varje kväll lägger undan mobil, platta och annat brus. Se vad som händer med din kreativitet, dina relationer och din närvaro i stort.

3. Att vara snäll. Både mot sig själv och sin omgivning. Inte vara så hård och dömande utan träna sig på att se det som är bra hos en själv och sina nära. Ha fokus på det man är stolt över och sluta jämföra sig med andra. Du är bra precis som du är! Du är unik och alldeles enastående!

LÄS BLOGGEN HÄR!

Fakta

Namn: Åsa Nyvall
Bor: Göteborg
Gör: Samtalscoach, föreläsare & yogalärare