Hur många timmars sömn du behöver per dygn har du med dig i ditt DNA, visar en ny studie av amerikanska forskare. Kan du se likheter med din mamma eller pappa?

Skuttar du glatt ur sängen efter bara några timmars sömn och känner dig utvilad? Eller är det svårt att sluta gäspa även fast du sovit tio timmar? Nu har amerikanska forskare sett att gener verkar styra över hur mycket vi behöver sova. Och samtidigt konstaterat att en del av oss helt enkelt behöver sova mer och andra mindre.

Läs även: Sovrutinen som räddar din nattsömn

Sover du som dina föräldrar?

I studien tittade man på fruktflugor i flera generationer. Men forskarna tror även att det kan gälla för oss. De hittade hela 126 skillnader i 80 gener. Och 57 av de gener man hittade har även vi människor. En av de slutsatser man kan dra av studien är att vårt sömnbehov styrs av många olika gener och inte bara eller ett par.

Kvinna som vill ha mer sömn

Läs även: 10 tips för bättre sömn

Tidigare studier har också visat att det här med att vara morgon- eller kvällspigg/trött också sitter i generna. I en studie på cirka 100 000 amerikaner kom man fram till att 15 genvarianter kunde knytas till dem som sa sig vara morgonpigga. Samma studie visade att fler kvinnor än män upplevde sig vara morgonmänniskor och att människor som passerat 60 år också tyckte morgnar var  härligare än kvällar.

Läs även: 6 vanliga sömnproblem – och bästa lösningarna

Källor: Svt vetenskap och Business Insider.

Psst! Vill du verkligen sova gott om kvällarna? Träna och var ute i dagsljus hela dagarna på någon av ToppHälsas träningsresor – du kommer garanterat somna ovaggad på kvällarna. Närmast åker vi till Lanzarote 9–16 mars.
Läs mer om det och knip en av de sista platserna här!