Ny forskning: Vegetabiliskt fett inte bättre för hjärtat än mättat fett

Att byta ut mättat fett mot vegetabiliskt fett minskar inte risken för hjärtsjukdomar. Det visar en ny forskning publicerad i British Medical Journal som Dagens Medicin tagit del av.  

Det finns en generell uppfattning om att vegetabiliska oljor som är rika på linolsyra, exempelvis solrosolja och majsolja, är bättre för hjärtat än mättat fett. Detta eftersom vegetabiliska oljor sänker kolesterolhalten i blodet.

Men efter att en forskargrupp granskat flera tidigare opublicerade studier kan de nu presentera en metaanalys som visar att vegetabiliska oljor inte alls minskar risken för hjärtsjukdom.

Forskarna hänvisar bland annat till en studie som pågick mellan 1968-1973 med nästan 10.000 kvinnor och män. Hälften av deltagarna åt en kost med mycket vegetabiliska oljor, och den andra hälften en kost med mycket mättat fett.

Efter att studien var avslutat kunde man se att kolesterolhalten var mycket lägre hos de som åt en kost med vegetabiliska oljor. Och därmed trodde man också att vegetabiliskt fett var bättre för hjärtat. Men nu i efterhand kan man se att deltagarna i denna grupp varken fick färre fall av kranskärlssjukdom eller en högre överlevnad än de andra deltagarna.

Forskarna har även gått igenom andra studier inom området. Men ingen av studierna visar att man får en minskad risk för hjärtsjukdom om man äter en kost med vegetabiliskt fett.

LÄS OCKSÅ: Läkare: Socker påverkar hjärnan på samma sätt som narkotika

THTranamedbalk2