För att förhindra att unga människor börjar röka och snusa har det norska läkarförbundet kommit med ett nytt förslag: förbjud försäljning av tobak till personer födda efter år 2000, skriver Aftenposten.

– Vi har länge haft som mål att vi vill fasa ut rökningen innan 2035. Det här är ett steg för att nå det målet. Vi önskar en tobaksfri generation. Det ska inte införas ett förbud mot att röka, men vi vill att unga inte ens ska börja med tobak, säger Läkarförbundets ordförande Marit Hermansen till Aftenposten.

Även i Norge måste man vara 18 år för att få köpa snus och cigaretter, så de födda efter år 2000 får ändå inte få köpa något sådant i dag. Men skulle förslaget gå igenom skulle de inte heller få göra det efter sin 18-årsdag.

Däremot skulle de fortfarande få röka eller snusa om de ville – om någon annan försåg dem med tobak.

Aftenposten har intervjuat flera politiker i Stortinget, som är tveksamma till att förslaget kan gå igenom. En av dem är Olaug Bollestad (Kristelig Folkeparti), som tycker att det är svårt att förbjuda något som är lagligt att använda.

– Tobaksrök är en av huvudorsakerna till cancer, hjärt- och kärlsjukdomar och kroniska lungsjukdomar. Om vi hade vetat det vi vet i dag, hade aldrig tobak blivit godkänt för försäljning i vårt land, säger hon till Aftenposten.

Försöker du sluta röka? Här är 6 tips som hjälper dig att lyckas

 

 

Vill du se mer sånt här? Gör som 20 000 andra och gilla Topphälsa på Facebook!

byline_lisa_ny