Vill du snabbt trimma formen och ändå äta bra grejer? Då kanske 20/20-dieten är något för dig. Det här är en ny viktminskningsmetod som bygger på det senaste inom näringsforskning: Nämligen genom att äta mat som ökar förbränningen och håller dig mätt. (Metoden är påkommen av Dr Phil McGraw som skrivit "The 20/20 Diet: Turn your weight loss vision into reality")

20/20-dieten är baserad på 20 olika råvaror som alla bidrar till en effektivare viktminskning. Detta genom att äta mat som ökar förbränningen, och som ger en ökad eller förlängd mättnadskänsla.

Forskning har visat att vissa råvaror, som kokosnötsolja, senap och grönt te, har bättre termogena egenskaper. Det vill säga de ökar förbränningen mer än andra råvaror under en viss tid efter att man ätit dem.

Andra produkter, som mandlar, äpplen och kikärter, utlöser ett hormon som signalerar mättnad snabbare och under längre tid. I kombination gör råvarorna att du äter mindre och förbränner mer!

 

Så äter du enligt 20/20-metoden:

öka fettförbränningen med rätt mat

Du väljer två av de 20 listade råvarorna nedan till varje måltid!

15 råvaror som håller dig mätt länge (så som kikärtor!)

5 råvaror som ökar förbränningen (så som valnötter!)

Och äter varje dag tre mål plus ett mellanmål. Följer du det kommer du att få en jämn och stadig viktnedgång, menar Dr Phil.

Det finns också ett inkörningsprogram i två faser – på sammanlagt tio dagar – för den som vill ha ett snabbare resultat.

 

ToppHälsas kostexpert Karin Magnusson om 20/20-metoden:

– Vad jag gillar med den här dieten är att den fokuserar på vad man ska äta – inte på vad man inte får äta. Dessutom är råvarorna som förespråkas näringsmässigt toppen! Att det finns mat som mättar bra är klarlagt. Så att satsa på ägg, torsk, linser, råg och gröna blad om man vill gå ner i vikt är en bra idé. Däremot är tanken att viss mat ska öka förbränningen tveksam. Även om det visat sig vara så i forskningssammanhang, är det inte sagt att det fungerar så i praktiken.

Ät så här:

  • Ät ungefär var fjärde timma.
  • Drick två glas vatten eller grönt te till varje mål.
  • Du kan dricka kaffe om du vill.
  • Använd enbart kokosnötsolja eller olivolja när du steker.
  • Undvik alkohol.

 

Här är maten som ökar förbränningen (och håller dig mätt!)

Fas 1:

Kör igång med fem dagar som vänjer kroppen vid dina nya matvanor.

Du äter fyra mål om dagen; frukost, lunch och middag – plus ett mellanmål som du väljer från menyn. och du äter bara råvaror från 20/20-listan. Under ät så här ser du hur du kan kombinera de olika råvarorna.

Fas 2:

Fortsätt med fem dagar när du fortfarande äter fyra mål om dagen och mest från 20/20-listan. Men du får också lägga till de här råvarorna:

avokadons kärna är nyttig

  • Kycklingbröst
  • Svarta bönor
  • Tonfisk i vatten
  • Morötter
  • Tomater
  • Svamp
  • Blåbär
  • Apelsiner
  • Vindruvor
  • Havre
  • Råris
  • Avokado

4 frukostar som ökar förbränningen:

omelett ökar förbränningen

Frukostförslag i fas 1:

Smoothie på 2 dl fettfri turkisk yoghurt, 1 urkärnat äpple, 1 skopa proteinpulver (vassle) och 1 msk jordnötssmör. Kör i mixer. (Tillsätt vatten för en tunnare smoothie. )

(När du når fas 2): Byt ut äpplet mot 1 dl blåbär, lägg till 2 msk havregryn.

Frukostförslag i fas 1:

Omelett på 1 stort ägg, 1 msk olivolja, 4 dl färsk spenat som du först förväller. Ät ett äpple till.

(När du når fas 2): Toppa omeletten med ¼ skivad avokado och 1 hackad tomat.

 

Lunch och middagar som ökar förbränningen:

Fas 1: Sallad med stekta äpplen och pistaschnötter

Skiva äpplet och stek i ½ msk kokosolja. Lägg upp 4 dl blandade små gröna blad (finns färdig mix i påse) på ett fat, toppa med äpple och pistaschnötter.

(När du når fas 2): Lägg till 75 g grillat kycklingbröst.

 

Fas 1: 2 skivor grovt råg-knäckebröd med äggsallad.

Blanda 1 hårdkokt hackat ägg, 1 tsk pressad citron och 1 pressad vitlöksklyfta. Skeda upp på knäckebrödet. Ät ett äpple till.

(När du når fas 2): Byt ut ägget mot 75 g tonfisk.

 

Fas 1: Torsk med spenat och mandel

100 g kokt eller ugnsbakad torsk med 5 dl stekt spenat och 1 msk skivad mandel.

(När du når fas 2): Lägg till 2 dl färsk, skivad svamp, stek i ½ msk olivolja.

 

Fas 1: 2 skivor knäckebröd med kokt kall torsk och hackad mandel.

Rör ihop 2 tsk dijonsenap, 1 tsk vatten, 1 tsk pressad citron och 1 pressad vitlöksklyfta. Vänd ner 75 g torsk och strö 2 tsk hackad mandel över.

(När du når fas 2): Servera torsken med råris och grönsallad istället för på knäckebröd. Lägg till 1 dl vindruvor.

 

Fas 1: Sallad med linser och valnötter

5 dl blandad sallad med 1 dl kokta linser och 1 msk valnötter. Gör dressing på 2 tsk dijonsenap, 1 tsk vatten, 1 tsk pressad citron och 1 pressad vitlöksklyfta.

(När du når fas 2): Byt ut linserna mot svarta bönor och lägg till 1 dl rivna morötter och 1 apelsin.

 

Mellanmål som ökar förbränningen:

 

Fas 1: Finn Crisp med jordnötssmör

jordnötssmör ökar förbränning & gör dig mätt

2 skivor Finn Crisp med 1 msk jordnötssmör och 5 katrinplommon.

(När du når fas 2): Byt ut katrinplommon mot 1 dl vindruvor eller blåbär om du vill.

Fas 1:  Hummus och 1 äpple

hummus är mat som ökar förbränningen

Mixa 1 dl kikärter, 2 tsk olivolja, 2 vitlöksklyftor, 1 msk pressad citron och 1 dl färsk, hackad spenat.

(När du når fas 2): Byt ut äpplet mot 1 dl blåbär eller 1 dl vindruvor om du vill.

Fas 1: Russin och mandlar

mat som ökar förbränningen

2 msk russin & 2 msk mandlar

(När du når fas 2): Lägg till 1 apelsin.

 

Här hittar du listan över råvaror som mättar länge och råvarorna som ökar din förbränning.

Nyfiken på när du förbränner som mest? Kolla in svaret från vår PT!

 

Vill du se mer sånt här? Följ ToppHälsa på Facebook så missar du inget!

NUVARANDE Öka förbränningen med mat som mättar – Så fungerar 20/20-dieten
NÄSTA Så andas du ”Ujjayi” på yogapasset – kolla in klippet som lär dig hur