Gastronomen Edward Blom har agerat enväldig domare i SVT:s Vi lagar bästa maten och tävlar i årets melodifestival. Men hur skulle han egentligen vara som personlig tränare? ToppHälsa ringde upp honom och frågade!

Namn: Edward Blom

Ålder: 46 år.

Yrke: Kulturhistoriker, gastronom, författare,  tv-personlighet. Bland annat.

Bor: Stockholm.
Familj: Hustrun 
Gunilla Kinn Blom, två barn.

 

Hej Edward Blom! Kul att du vill vara min PT! Hur ska vårt samarbete se ut?

– Jag sätter igång dig, och sedan övervakar jag att det håller i sig. Det ger inget att du tränar bara ett år och sedan lägger av.

Kommer du att vara tuff mot mig?

– Nej, jag är inte en hård människa. Det håller bara på kort sikt, tror jag. Det är klart att det finns de som håller på med tyngdlyftning hela dagarna eller vill ha blodsmak i munnen. Men jag är en mjuk människa som jobbar långsiktigt. Det gäller att få hjärnan att göra motiga saker: Det är inte kul att raka sig, men man gör det.

Hur tar du emot mig första dagen?

– Vi går och tar en kopp kaffe – eller ett glas vin om du vill det, och pratar igenom vad det är du har tänkt dig, lite terapeutiskt. Vill du leva länge, ha roligt, mota en sjukdom eller bli stor och snygg? Och så skräddarsyr vi ett program.

En kopp kaffe med Edvard Blom

Hur ofta ska vi träffas?

– Flera dagar i veckan första månaden, sedan dyker jag upp var­annan vecka. Målet är att du ska bli oberoende av mig.

Vad ska jag ha för kläder?

– Det beror på vad du tränar. Du kan ha tweedkostym i skidspåret, men inte när du spelar squash. Ibland tycker jag att man överdriver, klädvalet handlar nog mer om en känsla. Själv har jag inga andra sportkläder än badbyxor. Och jag kommer ihåg en gång när jag åkte längdskidor i en gammal kashmirrock från 80-talet. Då var det några ungdomar som ropade: ”Titta, Gustav Vasa!” Fast då hade jag längre helskägg.

Hur ska jag äta?

– Alla är vi olika, men min led­stjärna är: ta bort allt med för högt GI, vitt socker – även brunt socker och nerkokt äppeljuice. Själv är jag inte rädd för fett, och jag tror generellt inte att man behöver extra protein eller en massa pulver. Det räcker med ost, och annat naturligt. Alla hel- och halvfabrikat ska bort!

Vad gör jag när tv-soffan och en påse lösgodis lockar mer än träning?

– Lösgodiset skulle aldrig ha kommit in i ditt hem över huvud taget. Vill du ha godis så köp de allra finaste pralinerna med hög kakaohalt. Med soffan är det svårare. Hamnar du där så är det svårt att ta sig upp. Försök att träna tidigare på dagen.

Edward Bloms lösgodis

Jag känner mig stressad, vad gör jag?

– Träning är förstås bra, liksom meditation, naturupplevelser och andligt liv. Du ska sova ordentligt – och du ska inte supa för tungt, förstås.

Blir du stolt när det går bra för mig?

– Naturligtvis – men inte för stolt. Det är ju mitt jobb, som jag ska klara. Jag ska snarare skämmas om jag inte lyckas. Men jag är nöjd när jag får det att funka!

Edward Bloms bästa träningsredskap:

1. En pool. Jag simmar gärna.

2. En motionscykel. Det gör det lätt att träna hemma.

3. En skog. Naturupplevelser är som meditation.

 Text Birgitta Westerberg  Foto Karin Törnblom / IBL Bildbyrå