YES! Slalomdrottningen Frida Hansdotter tog OS-guld i Pyeongchang. Men vem är hon när hon inte står på skidorna. Vi har ställt 12 frågor till Frida – som svarar hjärtligt – och dessutom bjuder på träningspepp!

Namn: Frida Hansdotter

Ålder: 32 år.
Gör: Slalomdrottning. 

Bor: Fagersta.
Familj: Sambon Richard.

Frida Hansdotter har sakta men säkert klättrat högre och högre på prispallarna och tagit sig ända till toppen, nu senast med ett välförtjänt OS-guld! ToppHälsa träffade henne för ett tag sedan för att ställa frågor om både jobb och privatliv.

frida hansdotter

12 frågor till OS-medaljören Frida Hansdotter:

1 Hur känns det att du förknippas med namn som Anja Pärson och Pernilla Wiberg?

– Jag har svårt att förstå det. Jag hade Pillan som idol när jag växte upp, och mina första år i världscupen var Anjas storhetsår, så jag hade förmånen att få hänga med henne. Anja var alltid peppande och stöttande, och om jag undrade över något var hon aldrig sen att dela med sig av sina erfaren-
heter. Det tycker jag gör en människa till stjärna på riktigt – att den som haft förmånen att lära sig mycket också ger vidare.

2 Vem är den Frida dina vänner känner?

– Jag är en omtänksam person som ser livet från den ljusa sidan och ser möjligheter i det jag gör. Å ena sidan är jag driven och målinriktad, men vad gäller småsaker, som om jag ska köpa en röd eller blå blomma, kan jag vela ihjäl mig. Jag är också en funderare, som tänker mycket på om familjen har det bra och vart jag ska i livet. Jag är inte den som förhastar mig.

3 Hur ser ditt vardagsliv hemma ut?

– Det blir såklart mycket träning även där, men jag passar också på att pyssla i huset. Jag är ganska ordningsam av mig och gillar att rensa, det är mental avslappning för mig. När jag rensar bland grejer kopplar jag bort annat.

4 Du växte upp på en mindre ort. Hur var det, och vad har du med dig ifrån din barndom i dag?

– Jag var en riktig sporttjej, som provade på de flesta sporter, som fotboll, slalom, längd, ridning och dans. Och mina föräldrar måste ha skjutsat ihjäl sig, för både jag och min syster höll på så. Det var först när jag sökte till skidgymnasium som jag bestämde mig för vilken sport jag skulle satsa på. Men oavsett vilken nivå jag har varit på, har mina föräldrar alltid sagt att det viktigaste inte är resultaten, utan att man har kul. Tycker man att det är roligt att ge järnet, så ska man göra det, men mitt värde som människa ligger inte däri.

5 Får du någonsin pausa från träningen?

– Ja, två veckor på sommaren. Då åker vi på semester, slänger oss i solstolar och bara göttar oss!

6 Ditt yrke måste vara ganska slitsamt för kroppen, hur gör du för att hålla balansen?

– All elitidrott belastar kroppen ganska hårt, framför allt när man börjar komma upp i min ålder och har kört den här tuffa träningen i 15 år. Jag känner av ryggen när jag har tränat hårt. Och ibland efter pass är jag så trött att jag undrar vad jag håller på med. Då är det viktigt att tillåta sig att slappna av och vila.

frida hansdotter

7 Hur tänker du kring mat?

– Jag är ganska okomplicerad, försöker äta sunt, kör tallriksmodellen och äter vanlig husmanskost. Jag är inte en sådan som utesluter näringsämnen som kolhydrater, eller lever på gröna drinkar. Maten jag äter ska ge energi, så att jag orkar träna. Äter man inte tillräckligt, ger träningen inte effekt.

8 Elitidrott handlar inte bara om fysisk styrka, utan också om att kunna kontrollera sina tankar: hålla fokus, hantera stor press och vända misslyckanden till erfarenheter. Tar du hjälp av en mental coach?

– Nej, men jag är uppfostrad av föräldrar som lärde mig att vara positiv och se möjligheter, så jag är bra på att spana in det som är gynnsamt och konstruktivt.

9 Vad har du för knep för att palla pressen?

– Det kan vara tufft att leva upp till sina egna resultat, när man vet att alla räknar med att man ska ta hem tävlingar. Men jag försöker vända pressen från: ”åh nej, nu tror hon att jag ska ta en pallplats”, till: ”om hon tror på mig, varför skulle inte jag göra det?”.

– Jag brukar också peppa mig själv och upprepa ord som ”nu jäklar, det här ska bli kul” tills jag känner mig riktigt taggad och laddad. Jag boostar mig själv på det sättet även i vardagen – exempelvis för att tycka att det ska bli kul att röja förrådet, ha ha.

10 Hur hanterar du misslyckanden?

– Det är klart att jag kan gräma mig över ett dåligt åk och gråta en stund, men jag försöker skaka av mig saker snabbt – funderar på vad jag kan lära mig av situationen och lägger den sedan till handlingarna. Det är ingen idé att negga ner sig, säger hon och funderar en stund:

– Så här: Det är klart att det finns saker jag är rädd för, som ormar, eller saker jag oroar mig över, men varför tänka på det tråkiga när det finns så mycket bra att ta vara på i livet. Man får ta det jobbiga när det kommer.

11 Hur ser du på framtiden? Var i livet tror du att du befinner dig om några år?

– Det är en intressant tanke som jag leker med ibland … Det vore kul att få köra VM i Åre 2019, men det blir i så fall min sista säsong. Sedan är jag öppen för förslag! Men jag ser fram emot ett liv på hemmaplan, och drömmen är såklart att få bilda familj – ha små barn som springer runt på tomten.

12 Vad är grejen med dina rosa naglar?

– Det är mina turnaglar! Egentligen är jag ingen rosa person, exempelvis klär jag mig sällan i rosa. Men jag gillar att måla naglarna och hade rosa nagellack när jag tog mina första pallplatser. Sedan dess är det min turgrej. Genom åren har jag ju haft en hel del turgrejer för mig, men för några år sedan kände jag att jag måste minimera dem, för om man ’måste’ göra saker före start och de inte blir av, så är ju risken att man får en negativ känsla. Eller så håller man på med så många måsten att man tappar bort det man verkligen ska fokusera på.
Det är ett tips att komma ihåg i vardagen också!

Frida Hansdotter Skidor

Frida Hansdotter tränings-peppar!

För den som inte är elitidrottare är det lätt att tappa träningslusten. Men är det någon som vet hur man peppar sig själv att orka lite till, eller snöra på sig skorna och gå ut fast det tar emot, så är det Frida Hansdotter. Här kommer hennes bästa tips och råd:

Om du tänker: ”Jag orkar inte träna. Jag vill hellre hänga med vänner.”
Frida peppar: Ta med dig vännen på gymmet och gör det tillsammans. Boka gärna träningstillfällen med en vän,
så blir det svårare att banga.

Om du tänker: ”Usch, vilket dåligt väder. Jag struntar i att träna”
Frida peppar: Det finns inget dåligt väder, bara dåliga kläder. Dessutom kan man köra ett intensivpass hemma i vardagsrummet.

Om du tänker: ”Hjälp, jag vågar inte åka ner för den här backen. Den är ju superbrant!”
Frida peppar: Tänk om! Du kommer vara sjukt stolt och nöjd med dig själv när du står längst ner, och kan klappa dig själv på axeln. Du vågade. Du klarade det. Peppa in den bilden i ditt huvud och åk!  

 Om du tänker: ”Jag är inte en sådan som kan styrketräna. Jag är för svag och vet inte hur man gör”.
Frida peppar: Ingen är för klen för styrketräning, det gäller bara att lägga sig på sin nivå. Börja lätt, kanske med din egen kroppsvikt, och öka på lite i taget. Det är bättre att göra det rätt än för tungt. 

Om du tänker: ”När ska man inte träna?”
Frida peppar: När kroppen säger ifrån på riktigt ska du stanna hemma i soffan. Du ska absolut inte träna när du är sjuk.

Text Linda Newnham Foto Kristian Pohl

Psst! Blev du inspirerad? Ännu mer inspiration får du på ToppHälsas inspirationskväll #getinspired med föreläsare som Kristin Kaspersen, Simon Sköld och Henrik Fexeus. Kom och träffa dem och chefredaktör Pamela Andersson i Göteborg eller Stockholm. Läs mer och boka här!