Att komma igång med nya matvanor och rutiner kan vara klurigt, särskilt när du måste äta på andra ställen än i hemmet. Kostrådgivaren och paleoexperten Åsa Söderberg ger här svar på några vanliga frågor om paleo.

1. Får jag dricka alkohol?

– Det är du själv som sätter reglerna för vad du får. Vill du gå ner i vikt, så ska du undvika alkohol. Men tanken är ju inte att man ska bli nykterist, så visst kan du ta något glas vin ibland.

2. Hur gör jag när jag blir bjuden på middag?

– Det beror på hur strikt du vill vara, men går jag på middag så äter jag det som serveras. Är det spagetti med gräddsås, så njuter jag av det. Vill du vara riktigt strikt kan du ta med dig egen mat, men generellt tycker jag inte att det sociala livet ska hämmas av en specifik kost – om du inte är exempelvis intolerant – det känns osunt.

3. Vad ska jag äta till lunch när jag är på språng?

– Spring in på mataffären och köp kokt ägg, fruktsmoothies, frukt, avokado, banan eller nötter. Det är bättre alternativ än korv med bröd.

4. Kan jag träna intensivt samtidigt som jag äter paleo?

– Ja, jag tycker att det fungerar bra.

5. Är paleokost okej att äta när jag är gravid?

– Ja, paleo är ju bra mat, men du kanske inte måste vara så strikt utan kan tillåta dig att äta lite av det du är sugen på.

Här kan du läsa mer om hur paleo fungerar och vad du bör och inte bör äta!