Lamm, påskgodis och andra godsaker, men viktigast av allt på påskbordet är väl ändå ägg? Dessutom är det ett nyttigt livsmedel som är rikt på proteiner, vitaminer, mineraler, antioxidanter och viktiga fettsyror. Så här kokar och skalar du äggen som ett proffs i påsk.

Ska du bjuda på ägghalvor med fyllning på påskbordet? Du har säkert massor av goda recept på påskmat, men vet du hur du kokar äggen perfekta?

Koka perfekta ägg

Läs också: Så stoppar du sötsuget – 9 tips som faktiskt fungerar!

ToppHälsa har bästa och enklaste knepet och vi lovar, de blir verkligen perfekta varje gång. Här använder vi ekologiska medelstora ägg.

Så här kokar du perfekta ägg:

  • Koka upp vatten
  • Lägg försiktigt i äggen med hjälp av en sked (så går de inte sönder)
  • Låt koka i prick 6 minuter så blir de perfekt krämiga. Föredrar du löskokta ställer du klockan på 3 minuter och vill du ha gulan helt hård låter du äggen koka i 10 minuter.
  • Plocka upp äggen och lägg dem genast i en skål med kallt vatten.

När du har kokat de perfekta äggen är det dags att skala dem, och vi är många som ofta suckar över att skalet bara smular sig eller drar med sig all äggvita. Även här delar ToppHälsa med sig av bästa knepet för att skala ägg utan irritation.

Många påstår att det är svårare att skala helt färska ägg än de som har några veckor på nacken. Framför allt ska du inte fokusera på utgångsdatumet på äggkartongen, då det endast gäller om äggen varit i rumstemperatur. Eftersom de flesta förvarar sina ägg i kylen håller de betydligt längre. Tänk så här: Äggen är ”bäst före”, inte ”sämst efter”, utgångsdatum. Och lita på ditt eget luktsinne istället för datummärkningen.

Läs också: Ät enligt ABnoll-metoden – här är 3 smarriga recept att testa

Så här blir äggen lätta att skala:

Du kanske har hört det förr, men en matsked vitvinsvinäger i vattnet gör faktiskt att skalet lossnar jättelätt. Passa på att testa i påsk, då du säkert ska skala ett helt gäng ägg till påskbordet.

Skala äggen perfekt

Läs också: Så mycket socker finns i godiset – bilden som gör det supertydligt

Recept på god topping till ägghalvorna på påskbordet:

Klassiker: En klick majonnäs eller crème fraiche blandat med lite rom, toppat med skalade räkor och lite dill är aldrig fel till påsklunchen. Om du försöker undvika fett kan du byta ut majonnäsen eller créme fraichen mot en lättvariant, alternativt gräddfil eller yoghurt.

Japanska ägghalvor: Blanda crème fraiche (lätt eller vanlig, alternativt tjock yoghurt) med wasabi (finns på tub i vanliga matbutiker), som du klickar ut på ägghalvorna. Toppa med några skalade räkor och lite vårlök.

Spicy eggs: Koka sex ägg i 10 minuter och blanda sedan gulorna med 1 msk majonnäs, 2 krm paprikapulver, 1 tsk dijonsenap och 0,5 tsk salt. Lägg röran i ägghalvorna och pudra över cayennepeppar och hackad gräslök.

Koka perfekta ägg och skala dem utan krångel. Gör deviled eggs.

Glad påsk!

 

Psst! Visst är det skönt med påskledighet? Planera in nästa semester och kom in i bra träningsvanor på någon av ToppHälsas träningsresor!

TRÄNINGSRESA TILL GRAN CANARIA

När: 6-13 april 2019
Var: Sheraton Salobre, Gran Canaria
Pris: 15 998 kr
Ingår: Flyg, mat på flyget,transfer, boende (del i dubbelrum), halvpension, alla ToppHälsas aktiviteter på schemat, buss t/r till stranden och hotellets egen beach club (10 min bort)
Avreseort: Stockholm, Göteborg & Oslo


Psst! Tanka energi och få ny träningsmotivation, följ med på någon av våra peppande träningsresor!

playitas

TRÄNINGSRESA TILL PLAYITAS, FUERTE VENTURA 2020!

När: 1-8 och 2-9 november 2020
8-15 och 9-16 november 2020
(Datum beroende på avreseort)
Var: Playitas Resort, Fuerteventura
Pris: 13 498:- (en vecka)
och 18 998:- (2 veckor)
Avreseort: Stockholm (mån), Göteborg (mån), Köpenhamn (sön).
Allt detta ingår:
– Flyg tur retur
– Transfer och mat på flyget
– Boende del i dubbelrum
– Halvpension (frukost och middag)
– All träning enligt program

LÄS MER OCH BOKA HÄR!