Det tog ett halvt liv innan norska prinsessan Märtha Louise fick svar på varför hon aldrig känt att hon passat in. ToppHälsa fick en exklusiv intervju med prinsessan där vi pratade om hennes högkänslighet.

 Att ha pengar, berömmelse eller makt, gör ingen skillnad. Inte heller att födas med tiara. Precis som alla vi andra, kan också prinsessor drabbas av det som är tungt och svårt i livet. Så har det varit för norska prinsessan Märtha Louise.

Hon står sist i följet efter sin lillebror, kronprins Haakon och sina föräldrar, kung Harald V och drottning Sonja. Benen skakar. Hon vill försvinna. Kyrkogångar är de värsta av gångar. Öronbedövande tysta. Så kommer det speciella ljudet när alla människor reser sig samtidigt.

– Då fick jag jätteångest, när vi skulle gå in i en procession. Och alla stirrade. Det kändes som om all energi var riktad mot mig. Känslorna inom mig blev massiva, många gånger trodde jag inte att jag skulle överleva.

Jag har alltid känt mig annorlunda, aldrig riktigt känt att jag har passat in

Märtha Louise föddes som prinsessa, och hon föddes extra känslig. Känslig för ljud, ljus och dofter, men också för människor, situationer och upplevelser.

– Jag har alltid känt mig annorlunda, aldrig riktigt känt att jag har passat in, och det har berott på att jag har ett annat reaktionsmönster.

Under uppväxten visste hon inte varför hon reagerade som hon gjorde. Tankarna handlade ofta om skuld och rädsla för att göra fel. Att vara fel.

– Det kändes som om jag blev bedömd. Därför tittade jag alltid ner när vi gick i procession.

Det finns videoinspelningar från 17 maj-firanden då Märtha Louise som barn står på slottsbalkongen i Oslo. Utanför syns det gigantiska folkhavet som ljuder av hurrarop, flaggvinkande och musik. Märtha Louise hänger över räcket med en slokande Norgeflagga och ser sur ut. Fast hon är inte sur. Hon är överväldigad av alla intryck och en förväntan som är så påtaglig för henne.

– Mer än många andra. Men jag kunde inte sätta ord på det, och visste inte hur jag skulle hantera mig själv.

Så hon lärde sig att överleva genom att stänga av känslorna.

märtha louise

Som tonåring var Märtha Louise omtyckt i skolan och ägnade mycket tid åt ridning, som hon tävlade i. Men tonåren var också en utmaning.

Särskilt svårt var det när hon fick kritik, vilket ofta slutade med att hon stängde in sig och grät. Många tankar trängde sig på. Hon var förstfödd, men skulle inte ärva tronen. Vilken var hennes roll? Kunde hon jobba? Hon levde för att uppfylla andras krav, vilket visade sig vara ett särdrag hos högkänsliga.

– I mötet med en annan människa tar du in allt, hur den känner, hur den mår och om det är något den reagerar på eller inte verkar tycka om att du gör. Därför blir man väldigt ”pleasing”.

Hon brottades med att inte känna sig trygg med den hon var. Stallet blev fristaden. I sin bok skriver hon att hästarna räddade henne: ”Att börja rida och få uppleva kommunikationen som förmedlas via sitsen, skänklarna och händerna, var en revolution för mig. Det spårade inte ur. Allt var bara äkta och direkt.”

Kanske därför valde hon att föda sitt tredje barn hemma, medan hon blickade ut mot sina hästar.

Ungefär var femte person är högkänslig

Under uppväxten och de tidiga vuxenåren byggde hon sin roll utifrån andras förväntningar. Men inuti fanns drömmar om att få svar på varför hon kände sig så annorlunda – och en dröm om frihet. Frihet att jobba med vad hon ville och tjäna egna pengar. Det sägs ha legat till grund för att hon avsade sig titeln Hennes kungliga höghet när hon gifte sig med Ari Behn 2002.

Men det skulle dröja nästan ett halvt liv innan hon visste varför hon fått kväljningar när drottning Sonja sprejade på sig Chanel nr 5, varför hon i panik visat fingret åt en påträngande fotograf i Nederländerna, och sjunkit ihop i fosterställning när hon och Ari inte hittade en dragkrok till släpet inför en tävlingsdag.

– 2013 skickade min kollega och vän, Elisabeth Nordeng, en länk till mig, till ett test som visade om man var högkänslig. Både hon och jag gjorde testet och det var ingen tvekan, vi hade nästan full poäng.

Ju mer Märtha Louise läste på om ämnet, desto mer bekräftelse fick hon på att det hon sökt svar på stämde.

– Det blev en aha-upplevelse och det var så skönt att få sätta ord på hur jag känt genom livet. Och att förstå att jag är helt normal.

Hon påpekar att högkänslighet inte är någon diagnos, utan ett medfött personlighetsdrag.

– Ungefär var femte person är högkänslig, det är alltså ganska vanligt.

Hon beskriver egenskapen som en mobil med flera appar öppna samtidigt, där varje app lastar in extremt mycket information.

– När du har för många appar igång så drar mobilen mer batteri. Precis så är det med en högkänslig person. Du tar in mängder av information och intryck samtidigt, så att du lätt blir överstimulerad. Så är det för mig, jag blir jättesliten av det.

Den viktigaste lärdomen är att sätta gränser. Men det är en svår process.

– Du kan inte förändra eller styra världen, men du kan vara noga med att ta hänsyn till dig själv. Det är viktigt att inte tvinga sig att vara på platser eller i sammanhang som du har svårt för. Jag har behövt känna efter ordentligt vad jag har för kapacitet och vad jag kan säga nej till.

märthalouisehögkänslighet.

För Märtha Louise, som 2016 skiljde sig efter 14 års äktenskap, och nu är ensamstående trebarnsmamma, har insikten om hennes reaktionsmönster varit avgörande. Inte minst när det gäller relationer.

– Jag tror att det är väldigt viktigt att vara tydlig och att kommunicera. Inte lägga locket på, utan säga som det är. Det är superviktigt.

Märtha Louise har också upptäckt många fördelar med högkänslighet.

– Något som vi känner igen oss i är att andra öppnar sig för oss. Vi ser bakom ytan och då skapas tillit. Jag ser det som en fördel att kunna lyssna, att kunna läsa människor ganska bra och gå bakom deras masker. Det är en styrka, säger hon och fortsätter:

– Jag har också ett otroligt rikt inre liv, stor fantasi och känslorna går väldigt djupt. Därför kan jag få fantastiska naturupplevelser.

Det händer också när hon ser film.

– Jag har tidigare inte förstått syftet med 3D-glasögon. När jag ser en film går jag in så mycket i den att det alltid har varit som att se i 3D- format. Jag är i filmen. Det blir så starkt. Därför har jag heller aldrig förstått hur man kan prata om helt andra saker precis efter en stark upplevelse. Jag behöver minst fem, tio minuters paus innan jag kan delta i ett samtal.

Fyra år efter att hon och Elisabeth Nordeng upptäckte att de är högkänsliga, släpper de boken i ämnet, för att sätta ljus på det.

– Den handlar om att växa upp som högkänslig utan att veta om det. Det tror jag är något som många känner igen sig i.

De berättar att spridningen om HSP (High sensitive persons) bara har börjat. Och för Märtha Louise har kunskapen förändrat livet. Det hon tidigare höll inne, alla känslor som trycktes tillbaka, ser hon nu som energi för att leva. En kraft hon kan använda för att skapa något nytt. Och nu vet hon mycket bättre hur hon ska gå in i en kyrkogång.

– Om jag tittar på människor så vill de möta mig med sina ögon och leenden. Och det är bara vänlighet där. Det missade jag genom hela min uppväxt. För trots att det är väldigt starka känslor, är det inte alltid som man tror.

märthalouisehögkänslighet.

Märtha Louises tips till högkänsliga:

1. Skaffa dig kunskap om vad högkänslighet är och vad det innebär för dig och din omgivning.

2. Lär känna var dina gränser går. Det är inte säkert att du tål något lika mycket som jag, eller vice versa. Ta reda på vad som fungerar bäst för dig och utgå därifrån i dina val.

3. Prioritera ”laddningstid”. När det är för många processer inom dig behöver du tid att bearbeta. Känn efter hur du laddar bäst, om det är att gå ut till havet eller sitta hemma och lyssna på musik. Vad det än är, se till att du har god tid till att rensa ut.

Vad är högkänslighet?

Ett personlighetsdrag som finns hos 15–20 procent av världens befolkning, och även hos djur. Enligt den amerikanska psykologen och forskaren Elaine Aron, som forskat i ämnet sedan 1991, är högkänslighet medfött. Nervsystemet hos Highly sensitive persons (HSP) är känsligare än hos genomsnittet, och deras hjärnor fungerar delvis annorlunda än hos majoriteten. Detta gör högkänsliga personer extra mottagliga för sin emotionella och fysiska miljö. En högkänslig person noterar fler detaljer och bearbetar information på ett djupare plan, vilket kan göra hen överstimulerad.

Källa: Sveriges förening för högkänsliga (SFH)

 

7 tecken på att du är högkänslig

1. Du blir djupt berörd av konst, musik, natur eller andra upplevelser.

2. När människor inte trivs, brukar du veta vad som behövs för att de ska känna sig mer bekväma.

3. Du är extra känslig för smärta.

4. Du reagerar extra mycket på ljus, ljud eller dofter.

5. Du har snabba humörsvängningar.

6. Du får ofta höra att du är överkänslig, tänker för mycket eller tar åt dig för mycket.

7. Du har ofta behov att dra dig tillbaka när du har varit ute bland mycket folk eller på stora fester.

Ur ett test baserat på psykologen och forskaren Elaine Arons studier. Testet kan göras på hsperson.se.

Text Elin Liljero Eriksson  Foto Rickard L Eriksson

Psst! Behöver du komma bort från alla intryck en stund – ta en paus och kom in i bra träningsvanor på någon av ToppHälsas träningsresor!

NYHET – CHALLENGE WEEKEND PÅ SKEPPARHOLMEN

När: 13-14 okt
Pris: 3 995 kr
Vad ingår: Del i dubbelrum, alla måltider, aktiviteter och träningspass på schemat.