Visst kan pengar göra människor lyckliga. Gör de inte det, lägger du dem på fel saker, säger professor Michael Norton som gjort undersökningar över hela världen för att se vilket spenderande som ger mest lycka.

Att pengar inte kan köpa dig lycka har nog de flesta hört många gånger. Michael Norton, som är professor vid Harvard Business School, hävdar att det inte stämmer.

– Det är fel. Om du tror att pengar inte kan köpa dig lycka, spenderar du dem fel, säger han i en föreläsning på eventet TEDxCambridge.

– När folk vinner på lotto tror de att de att deras liv kommer att bli helt otroligt. I stället blir deras liv förstörda, säger Norton och hänvisar till en undersökning som CNN skrivit om.

Så vad händer när folk vinner pengar?

– För det första använder de upp pengarna och blir skuldsatta. För det andra kommer alla de känner och någonsin träffat, att söka upp dem och vilja ha pengar från dem. Och det förstör deras sociala liv. De blir alltså skuldsatta och har sämre relationer än innan de vann pengarna, säger Michael Norton i ett klipp från föreläsningen.

Michael Norton menar att det finns andra sätt att spendera pengar på som inte gör en olycklig. Nämligen att lägga dem på något annat än sig själv.

LÄS OCKSÅ: Det här gör oss lyckliga – på riktigt (enligt den största studien som någonsin gjorts)

 

De som köpte till andra var lyckligare

Norton gav sig ut på British Columbia University i Vancouver och frågade studenter om de ville vara med på ett experiment. Till vissa personer gav han pengar som de skulle lägga på sig själv, och till andra gav han pengar att spendera på andra. Samtidigt frågade han hur lyckliga de upplevde att de var.

– Vi lät dem shoppa i en dag och på kvällen ringde vi upp dem för att höra vad de hade köpt och hur lyckliga de kände sig.

De flesta hade köpt kaffe, smycken och presenter.

Resultatet var att de studenter som hade köpt något till andra kände sig lyckligare. De som hade handlat till sig själv hade inte märkt någon skillnad i lycka.

Det som var lite förvånande var att det inte spelar någon roll hur stora valörer det handlar om eftersom de hade fått olika mycket pengar.

– Folk trodde att 20 dollar skulle göra större skillnad än fem dollar i mängd lycka, men det gjorde faktiskt ingen skillnad. Huvudsaken var att du spenderar dem på andra än dig själv, berättar Norton.

LÄS OCKSÅ: 13 vanor som gör livet bättre för kvinnor över 30

 

Du behöver inte göra otroliga saker

Norton poängterar att de här studenterna inte är representativa för jordens befolkning, så därför ville de kolla om detsamma gällde någon annanstans.

– Vi ville kolla om det här gäller hela världen eller om det bara är i rika länder. Så vi åkte till Uganda och gjorde ett liknande experiment.

De fann att samma sak gällde i fattiga Uganda, men att det man lade pengar på skilde sig mycket åt. Han tar upp ett exempel med en person som köpte en gåva till sin mamma i Kanada, och jämför med en person i Uganda som hjälpte en väns barn att få sjukhushjälp för sin malaria.

– Det är otroligt stor skillnad i viktighet på de här olika gåvorna men det vi såg var att det du lägger pengarna på till någon annan inte är i närheten så viktigt som att du faktiskt gör det, vad gäller lyckan det ger dig själv. Du behöver inte göra otroliga saker för andra för att det ska ge dig lycka, det räcker med små saker.

Michael Norton ville testa hur det såg ut i resten av världen, och samlade in data från 136 länder. Frågorna man ställde var: ”Har du gett pengar till välgörenhet på sistone” och ”Hur lycklig är du?”.

Det visade sig att i nästan alla länder i världen uppfattade de som gav pengar till välgörenhet sig lyckligare än de som inte gav pengar till välgörenhet (undantaget var Centralafrikanska republiken).

– Om du inte tror att pengar kan leda till lycka så spenderar du dem fel, men det handlar inte om att du ska köpa den eller den saken, utan om att du ska ge till andra, säger han.

LÄS OCKSÅ: 7 vanor som lyckliga personer har (som är enkla att härma!)

Här kan du se hela klippet från föreläsningen:

 

Psst! Har du pengar över? Investera i dig själv genom att följa med på någon av ToppHälsas träningsresor! (Eller ge bort en resa till någon!)

TRÄNINGSRESA TILL PALMA

När: 8-15 sept
Pris: 15 495 kr (14 695 kr för ToppHälsas prenumeranter)
Vad ingår: Flyg t/r, mat på flyget, transfer, del i dubbelrum, halvpension, ToppHälsas aktiviteter.

NYHET – CHALLENGE WEEKEND PÅ SKEPPARHOLMEN

När: 13-14 okt
Pris: 3 995 kr
Vad ingår: Del i dubbelrum, alla måltider, aktiviteter och träningspass på schemat.