Topphälsas chefredaktör Pamela Andersson Alselind om att våga testa nya träningsformer.

Jag minns fortfarande smärtan. Hur jag stod på en toalett någonstans i USA, det kan ha varit i Kansas City eller Cincinnati, jag minns inte exakt var men jag kommer aldrig att glömma att jag grät förtvivlat. Ni vet en sådan där gråt som skakar om hela kroppen och gör så ont i hjärtat att man inte kan stå upprätt utan måste huka sig ner för att inte gå sönder.

Något så simpelt som en konversation i en bar om sport och träning fick mig att ursäktande försvinna till närmaste toalett där jag fullständigt bröt ihop.

Vad som utlyste totalbrytet, de exakta orden har jag glömt – det var kroppen och framför allt hjärtat som reagerade först.

Jag hade (återigen) skadat knät illa i en handbollsmatch och jag visste att jag inte skulle få några flera chanser att bli så bra som jag ville bli. Knät pallade inte storsatsning på den sport jag älskade, och där och då slog det mig plötsligt att det jag tyckte var roligast i hela världen var över.

Jag var 24 år och drömmen om att bli elitspelare i handboll var krossad. Klart jag stortjöt! Visst, jag fortsatte spela flera år efter den där gråtorgien på toaletten, men det var aldrig på samma nivå och länge hade jag svårt att träna något överhuvudtaget.

Ge mig en boll och jag kan träna tills jag stupar.

Ingen boll? Inget kul. Typ så.

När jag nu läser reportaget om tjejerna som hittade toppformen tack vare en ny sorts träning (s. 40-45 i ToppHälsa nr 2/2016) känner jag igen mig i så mycket.

Mitt äldre jag ömmar för den tjej som grät på toaletten för att knät pajjade hennes handbollsdrömmar, men i dag vet jag att ny inspiration bygger nya drömmar.

Man får prova sig fram, våga testa nytt och inte fastna i det gamla.

För inte visste jag att powerwalk och längdskidor kunde bli något som jag längtade efter? Eller att cykla på en racer med smala däck i 35 kilometer i timmen kunde ge ilningar av ett lyckorus som känns hela ryggraden? Men så är det.

Och pippi Långstrump hade förstås rätt: ”Det har jag aldrig provat förut, så det klarar jag helt säkert! ” och visst gör jag det! Inte bra, inte snabbt – men med en glädje som spritter i hela kroppen.

Och det är ju det som är det viktigaste.

Vill du vara säker på att inte missa något från Pam? Gör som 20 000 andra och följ ToppHälsa på Facebook!