Yogafenomenet Rachel "Yoga Girl" Bråthén lever livet på Aruba. Här berättar hon om hur hennes liv ser ut som småbarnsmamma, instagramstjärna och yogainstruktör. Om vad som är meningen med livet. Och så visar hon fem stärkande yogaövningar!

Rachel ” Yoga Girl” Bråthén
Ålder: 30 år.
Gör: Yogainstruktör, instagram-stjärna.
Bor: Oranjestad, Aruba.
Familj: Maken Dennis Schoneveld, dottern Lea Luna, 2 år. Mamma, pappa och sex syskon i Sverige.

RACHEL BRÅTHÉN ÄR SOM ett levande ”bevis” för att yoga kan hjälpa människor att läka och att få balans i tillvaron. Hennes tonår i Sverige var mörka och destruktiva, och kanske kunde livets alla käftsmällar ha sänkt henne. Men i stället mötte Rachel och yogan varandra och hon hittade nya sidor av sig själv och i relationer till andra. Hennes många resor tog henne till Aruba där hon träffade sin blivande make Dennis.
Lite för att visa hur hon levde, men också för att dela med sig av sin smärta och hur hon hittat ett sätt att läka, öppnade hon ett Instagramkonto för sju år sedan. Ärligheten och känslorna togs väl emot. Riktigt väl. I dag är hon en superstjärna på sociala medier.

Följ med oss på yogaretreat till Indien i november!

Sedan två år tillbaka finns det, utöver maken, en väldigt liten människa som yogan har fått lämna plats åt. Det är dottern Lea Luna, som visar att det finns ett ännu större syfte med hur Rachel lever.
– Det var en jätteomställning att få barn, säger Rachel. Jag var inte förberedd på att fokus kunde förflyttas så. Yogan betyder massor, men nu kommer bebisen alltid först.
Så det blir inga två-timmars retreater varje morgon längre, i stället hittar Rachel yoga-stunderna i vardagen, som när hon ammar. Och när hon väl hamnar på yogamattan är hon kanske ännu mer närvarande än tidigare, bara för att livet har fått ytterligare en dimension.
– Det har gett mig en ny gnista, en medvetenhet om vikten av att ta hand om mig själv, för att jag ska kunna ta hand om Lea Luna, säger hon.

Allra helst vill Rachel bara vara hemma just nu, vid havet, vid stranden, med familjen, utan någon agenda.
Fast. Hon älskar att jobba och fortsätter att hålla kurser, resa (mer sällan) och att göra fantastiska modelljobb med sköna yogakläder. Det är den typen av kläder hon helst klär sig i även ”till vardags”. Plagg som är enkla och bekväma. Träning får inte vara tvång, och det får inte heller det man har på sig.
– Man ska inte träna bara för att pressa ut kalorier, och känna att ”Jag gör det för att jag inte tycker om hur jag ser ut”. Jag vill att deltagarna i mina yogaklasser – och överallt – ska känna en närvaro och ha kul.

Bästa yogaövningarna på morgonen!

Yoga Girl visar 5 stärkande yogaövningar

1 Krigaren (Virabhadrasana II)

Rachel Yoga Girl Bråthen

Blommig t-shirt i elastisk elastan och matchande stretchbyxor med svarta partier som ger extra stadga vid vaderna, Cubus, 299 kr/del. Färgglada armband, 329 kr/styck, By Mickleit.

 1. Stå i bergsposition (rak och stabil på hela fotsulan). Andas ut och kliv bak 1-1,5 meter med vänster fot, sträck höger arm rakt fram.
 2. Placera bakre foten så att tårna pekar rakt ut åt sidan. Håll bakre benet sträckt, böj främre knät. Knä och fot ska peka rakt framåt.
 3. Sträck höger arm rakt fram och vänster arm bakåt i axelhöjd.Pressa ner fotsulorna i marken.
 4. På utandning; sjunk djupare i främre knät (utan att det hamnar framför foten), lyft bröstet, förläng armarna, sänk skuldrorna.
 5. Håll i fem lugna andetag, kliv tillbaka på en utandning. Upprepa på andra sidan.

Yoga Girl:
– Övningen stärker hela kroppen, stretchar ben, ljumskar, bröst, axlar. Och den kan motverka ryggont.

Yingyoga-pass för avslappning – 9 sköna övningar

2 Handstående (Adho Mukha Vrksasana)

Rachel Yoga Girl Bråthen

Hawaiimönstrad, vadderad sportbehå med brottarskärning i ryggen och bred resår under bysten för extra stöd, samt matchande stretchbyxor med extra bred resår i midjan, Kari traa, 299 och 549 kr.

 1. Stå i nedåtgående hund med händerna axelbrett i marken. Använd en vägg (eller ett träd!) som stöd om du känner dig osäker.
 2. Kliv framåt med ena benet, lyft det andra tills det är parallellt med marken. Böj ståbenet och ”studsa” mjukt upp och ner med övre benet, lyft. Använd magmuskler och ben. Håll in skulderbladen mot ryggraden.
 3. Fortsätt hoppa upp (på utandning) och ner tills du kommer upp till handstående.
 4. I handstående: rikta svanskotan mot hälarna, aktivera lårens insida. Dra in revbenen mot kroppens mittlinje. Känn kraften genom händerna upp genom kroppen.
 5. Stanna så länge det känns bra, kom försiktigt ner på en utandning. Håll magmusklerna spända på vägen ner. Vila i barnets position efteråt.

Yoga Girl:
– Här tränar du balans, stärker din armar, axlar och handleder.

Lär dig meditera – steg för steg!

3 Trädet (Vrksasana)

Rachel Yoga Girl Bråthen

Korallrosa t-shirt med rund hals och svalkande meshstruktur i ärmen, samt trekvartsbyxor i polyamidfibrer som avvisar fukt, 499 och 799 kr, Casall.

 1. Utgå från bergspositionen (stå stabilt på hela fotsulan). För över vikten på vänster fot, håll den stadigt i marken.
 2. Böj höger knä. Fatta med höger hand om höger fotled, placera fotsulan mot insidan av vänster lår. Hitta balans.
 3. Pressa foten mot benet, håll emot med vänsterbenet.
 4. Ta ett djupt andetag, låt armarna mötas framför bröstet. Håll kvar eller sträck armarna över huvudet och för ihop handflatorna.
 5. Håll din position i fem andetag. Släpp på utandning långsamt ner armar och fot. Upprepa med andra benet.

Yoga Girl:
– Även här får du balans, du stärker rygg, lår, vader och anklar.

9 saker som händer i din kropp när du stressar

Stående hand till tå-position (Uthita Hasta Padangustasana)

Rachel Yoga Girl Bråthen

Rosa topp med skön, lös passform och smickrande drapering är fint till trekvartslånga tights som transporterar fukt, stretchar i alla riktningar- och är som gjorda för yoga. Båda Röhnisch, 349 och 499 kr.

 1. Stå i bergsposition (stabilt på hela fotsulan). Fokusera blicken på en fast punkt i ögonhöjd.
 2. Andas ut och flytta vikten till din vänstra fot, lyft höger knä framåt. Ta med höger hand tag i stortån (använd ett band om du inte når). Håll ryggen rak. Andas in och sträck ut benet rakt framför dig, håll i fem andetag. (Att hålla ryggen rak är viktigare än att sträcka ut benet fullt.) Håll axlarna sänkta, bröstet öppet, höfterna parallella.
 3. När du står stadigt, andas in och för benet ut till höger. Håll i fem andetag.
 4. För fram benet på nästa inandning, andas ut och sänk det. Upprepa på andra sidan.

Yoga Girl:
– I den här övningen får du benstryka och övar upp din balans.

8 enkla micropauser som du bara måste testa

Skräddarställning (Sukhasana/Easy pose)

Rachel Yoga Girl Bråthen

Lysande orange bomullslinne med brottarskärning i ryggen, Cubus, 179 kr. Blåblommiga tights som knappt känns mot huden, transporterar fukt och stretchar i fyra riktningar, Röhnisch, 799 kr.

 1. Sitt, gärna med en hopvikt handduk under rumpan för att lättare kunna sitta med rak rygg.
 2. Korsa benen, dra in fötterna under motsatt knä. I en full lotusställning har du benen över varandra och fötterna på låren. Men tvinga inte upp fötterna, det ska kännas bekvämt. Ha rak rygg utan att svanka. Lyft bröstbenet, sänk axlarna. Låt toppen på huvudet sträva mot himlen.

Yoga Girl:
– Du lugnar dina sinnen, tränar smidighet i höfter, knä och fotleder. Det här är en grundposition.

Testa yogapasset som hjälper dig att stressa ner!

Styling Ehva Löpp, Hår & make-up Anna Frid
Foto Emma Mattsson Text Birgitta Westerberg

Psst! Vill du också yoga i härligt klimat? Följ med på vårt populära retreat på Shanti Som, Marbella!

YOGA RETREAT PÅ SHANTI SOM, MARBELLA

När: 13-16 samt 16-19 okt
Pris: 7 200 kr
Vad ingår: Del i dubbelrum, frukost, snacks och middag alla dagar, alla schemalagda yoga-klasser, föreläsningar, workshops och hike.

… eller trivs du bättre hemma i Sverige och vill hitta lugnet här? Boka genast in dig på vårt logout-läger!

LOG OUT-LÄGER I TÄLLBERG 

När: 19-21 okt
Pris: fr. 3 595 kr
Vad ingår: Del i dubbelrum, alla måltider, aktiviteter och träningspass på schemat.