Hon är yogavärldens superkändis – svenska Yoga Girl. Själv är Rachel Brathen mest fokuserad på att jobba med människors livsresor. Hennes egen resa började i en känslomässig röra, men landade i kärlek och lycka.

– Jag är bara en vanlig människa som gör mitt bästa.

Hon säger det flera gånger under intervjun, och man är inte helt säker på om hon säger det till sig själv eller ToppHälsas läsare. Vi kan båda behöva övertygas. För Rachel ”Yoga Girl” Brathen framstår som allt annat än vanlig. Hon är en superstar inom yoga, med nästan två miljoner följare på Instagram (ja, till och med hennes hund Ringo the Gringo har 97 000 följare.)

Rachel Brathen, Yoga girl, med sin älskad hund Ringo the Gringo

Foto: Ellos

Man får följa en vacker, leende kvinna som lever ett liv i solen i ett kärleksfyllt äktenskap på exotiska Aruba. Hon visar inspirerande, livsbejakande bilder där hon dricker hälsosamma drinkar eller gör helt omöjliga yogapositioner på en surfbräda mitt ute i det klarblå vattnet med mottot ”yoga every damn day”. Hon ger ut böcker och reser världen över, håller yogaklasser för 1 000 personer, driver välgörenhetsprojekt och räddar hemlösa hundar.

Det är först om man verkligen börjar läsa Rachels texter som man förstår att hon inte bara är ytterligare en vacker blondin i bikini som yogar. För där visar hon en människa med ups and downs, oro som behöver lindras och trasigheter som behöver läkas. Hon pratar om sorg, kärlek, kampen för självkärlek, hur flyktig lyckan är och sin mammas självmordsförsök. Och hon tror att just den öppenheten är nyckeln till varför hon blivit så stor.

– Jag är övertygad om att det har att göra med att jag vågar vara ärlig. Jag visar inte bara ”another perfect day in paradise”.

Därför startade Rachel Brathen sitt instagramkonto

Men det här var ingen genomtänkt business-strategi från början, utan något som utkristalliserat sig. Rachel startade sitt Instagramkonto 2012 för att visa sitt liv på Aruba, dit hon flyttade för kärlekens skull – till snygga surfsnubben Dennis. Först la hon upp typ gulliga bilder på hundar och sin fina frukost, men ganska snart började hon skriva om sina tankar och känslor.

Rachel Brathen, Yoga girl,

– Under många år kunde jag inte prata om de svåra saker jag upplevt utan att börja gråta. Jag ville inte prata, för jag ville vara snygg och cool. Och när jag väl tog fram känslorna gjorde de för ont. Men sakta märkte jag hur det helade mig att prata om saker på Instagram, och av responsen jag fick förstod jag att det helar andra också när vi delar med oss till varandra.

Och så växte hennes konto och popularitet, hon erbjöds sponsorskap av astronomiska summor (som hon dock tackat nej till, ”då förlorar jag äktheten”) och jobb världen över. Men med allt detta kom också frågor som: Varför detta kändisskap? Vad ska jag göra med allt det här? Det var egentligen först när Rachels bästa vän Andrea dog i en olycka för två år sedan som hon på riktigt förstod vilken hennes uppgift är.

– Innan visste jag inte riktigt vad som var poängen med det jag gjorde. Efter det har hela mitt liv ändrat riktning, för när jag pratade om min sorg gav jag andra tillåtelse att också öppna upp för sin sorg. Folk delade med sig av historier de tidigare hade lagt locket på, och jag förstod vilken befrielse det var för dem – och mig.

Nu är det tydligt för henne vad hon ska göra.

– Mitt syfte har med healing att göra. Att ta andra genom sorg, smärta och trauman, med kärlek, vänlighet, inspirerande acceptans och en galen orädsla. Ja, nu ligger mitt fokus på att göra bra saker för världen.

 

Yoga girl: ”Tidigare gick jag ofta in i svartsjuka, kontroll och ilska”

Hon sitter uppkrupen i soffan, med svarta fotsulor som en riktig yogi (sminkösen fick tvätta av dem vid plåtningen), äter choklad och säger att cirkeln är sluten – eller i alla fall håller på att slutas. Och att hon för första gången kan vara tacksam för all den röra hon själv har upplevt. För hon växte upp i en turbulent miljö med skilda föräldrar, en ganska frånvarande pappa och en kärleksfull mamma, men som inte heller hittat sin inre stabilitet. Så som tonåring gick Rachel den väg hon kände till – den destruktiva. Hon hade falskleg, rökte cigg, hade röriga relationer, söp och var fokuserad på yta och utseende. När Rachel var 18 skickade hennes mamma iväg henne på en meditationskurs i ett försök att få ordning på dottern.

– Det var då jag insåg att det finns något mer, att tillvaron inte måste vara så här tuff. Jag måste inte gå igenom livet med knutna nävar i ständig beredskap.

Hon ville skapa sig omständigheter där det var lättare att vara lycklig. Hon ville ha solsken och mer av livets vackra, så hon sålde sin moppe, köpte en enkel till Costa Rica, begav sig ut på äventyr och har aldrig kommit tillbaka.

– Tidigare levde jag i rädsla och gick ofta in i svartsjuka, kontroll och ilska. Men rädsla genererar rädsla, på samma sätt som mod ger mod. Bara man vågar ta det lilla steget över till mod-sidan så finns möjligheterna där. Man måste ha tillit till att man kan skapa sitt eget liv.

Hur ser du på din bakgrund i dag?

– Det är ju det mest fantastiska som har hänt mig!

– Ibland frågar folk min mamma hur man uppfostrar en Yoga Girl, ”du måste ha gjort allt rätt som fått en så fantastisk tjej”. Men hennes svar är ”fuck up everything, skilj dig fyra gånger, skaffa barn till höger och vänster, må mellan varven så pissdåligt att du knappt kommer ur sängen etcetera”. Fast egentligen handlar det om att: Bli mamma och gör det bästa du kan, älska så mycket du bara kan – för det har min mamma gjort. Och utan allt det jag upplevt skulle jag inte vara där jag är i dag och kunna guida andra.

Så vad har du för livsinställning nu?

– Jag försöker leva mer i flödet, för livet går i cykler. Jag försöker uppskatta de goda stunderna, och när svåra saker händer vill jag våga möta känslorna, sitta med dem, acceptera och använda dem. Inte fly och dricka en massa alkohol för att döva.

– Fast det är lättare sagt än gjort. Jag är inte mer än människa. Häromdagen när jag konfronterat personer som sålde produkter i mitt namn utan min tillåtelse, sa jag till min man att ”Varför får jag alla dessa läxor?”. Då svarade han ”för att balansera ut alla välsignelser”. Och det har han rätt i. Kommer så många fina och bra saker till en, så finns det såklart krav på att man ska lära sig något också.

Men yogan, den helande och lugnande, har ironiskt nog också gett dig ett stressigt liv på resande fot där folk sliter och drar i dig för samarbeten. Hur balanserar du det?

– Ja, förra året  var galet. Då reste jag omkring 40 veckor. Jag kom hem en dag, bara för att åka iväg igen. Nu har jag börjat tacka nej ibland, och samla ihop flera saker när jag väl reser.

– Men jag jordar genom att yoga, och min egen yoga är privat, den har jag aldrig lagt upp en bild på. Den är min krockkudde, skapar ett lugn i mig som gör det lättare att gå genom livet. När tillvaron virvlar förbi går jag in i andningen i några minuter och hittar tillbaka till mig själv. Ja, jag behöver den för att orka leva det liv jag göra. Tappar jag yogan, så faller resten, säger hon och berättar att den läkt hennes fysiska besvär också, som ryggproblem på grund av skolios och astma.

För många lever du ett drömliv. Hur ser du på att du är en förebild – som ett ansvar, eller inte?

– Det är absolut ett ansvar, det är därför jag blottar både celluliter och magfett. Och det skulle aldrig falla mig in att prata illa om mig själv, i stil med: ”Fy, vad jag är tjock, jag måste gå ner tre kilo”. För vad skulle då de tusentals unga kvinnor som läser mina inlägg då tänka? ”Inte ens hon är nöjd med sig själv.”

Vad är hälsa för dig?

– Att vara snäll, tycka om och ta hand om sig själv. Det är inte att dricka grön juice, meditera och träna sig till perfekta magrutor. Att vara hälsosam handlar för mig om att hitta en balans. Jag vill kunna dricka en färsk juice och yoga på morgonen, för att avsluta kvällen på restaurang med vin och efterrätt utan att känna skuld.

Ibland har du yogaklasser med upp till tusen personer, dit dina fans kommer. Lite som en rörelse. Blir inte det bara ett jippo?

– Det kanske låter konstigt, men de stora klasserna är de mest intima. Hade jag varit modebloggare och folk kom dit för att titta på mig så kanske det hade varit annorlunda. Men alla som kommer yogar ju för sig själva. Den samlade, kollektiva energin i rummet när vi yogar tillsammans ger mig så mycket inspiration. Och efteråt får jag möta öppna människor – vi yogar i en timme och kramas i sex, säger Rachel, som slutat ställa upp på selfies men däremot har för vana att krama alla deltagare efteråt.

Yoga här i Sverige känns som något annat …

– Jag vet, yoga här är så mycket överklass. Folk är i sina egna bubblor och vill yoga sig smalare och snyggare i dyra kläder på dyra studios. Men yogan är för alla, så jag har börjat drömma om att öppna en studio
i Sverige och ta yogan dit där den behövs, exempelvis till förorten.

Kan din Aruba-kille verkligen tänka sig att flytta till kalla Sverige?

– Vi får se vart livet tar oss. Man kan bo på mer än ett ställe, säger hon och ler försiktigt.

Din man Dennis är en väldigt viktig person i ditt liv …

– Ja, vi träffades 2010, började dejta och flyttade ihop inom en vecka eller två. Han är min make, min business-partner, mitt ankare, min själsfrände och min bästa vän.

Hur är du att leva med?

– Jag är nog ganska komplicerad att leva med, ha ha. Det är mycket energi och jag är lite av en virvelvind, medan han är världens lugnaste, mest stabila och rotade person, vilket är bra för mig. Om jag är irriterad av någon anledning och vill börja tjafsa, så triggar han aldrig på det. Han kliver inte in i mitt drama, utan säger: ”Jag vill inte stå och bråka med dig om det här”.

Vad är det som är så fantastiskt med er relation?

– Vet du, jag tänkte på det häromdagen när jag träffade mitt ex här i Stockholm, som jag inte sett på många år. Vi var unga och omogna då, men älskade våldsamt, nästan så att jag inte visste var jag slutade och han började, men tog ofta ut vår egen skit på den andra. Det var därför jag till slut behövde gå, för man kan inte hitta sig själv när man är förlorad i någon annan. Och två halva människor blir aldrig en hel. Dennis och jag däremot tär inte på varandra, utan ger varandra saker. Han får energi av mig, jag får lugn av honom.

Du lever ett drömliv, men vad drömmer du själv om?

– Jag har velat ha barn i hela mitt liv, men jag vill vara mer rotad på en plats innan jag bildar familj. Och just nu vill jag fortsätta på den här yoga-resan ett tag till.

– Fast min mamma har börjat prata om att öppna ett B&B på Aruba. Det är väl ett sätt för henne att vara närmare om vi en dag skaffar barn. Som en hint, hint om barnbarn, säger hon och garvar.

LÄS OCKSÅ: 8 knep för att lämna yogaklassen avslappnad och euforisk

Yoga girl: En vanlig dag i mitt liv

Rachel Brathen, Yoga girl, instagram

06.30  Jag går upp tidigt varje dag. Först dricker jag ett stort glas vatten, plockar undan lite i köket och förbereder mitt yoga-space genom att rulla ut en matta och tända några ljus. Sedan yogar jag i 70–90 minuter. Ibland blir det en lugn yoga, ibland svettig och stark – det beror på humör.

09.00 Jag säger god morgon till min man och vi äter frukost tillsammans.

10.00  Jag börjar jobba, ofta vid datorn. Jag jobbar många timmar per dag, alla dagar, året runt.

13.00  Jag tar en kort promenad med hundarna och äter en soppa. Jag brukar göra en stor laddning i början på veckan som vi äter i flera dagar, även de som kommer på möten får soppa. Efter lunch och promenad blir det jobb igen.

18.00 Vi tar en cykeltur eller går en långpromenad med hundarna på stranden. Är det helg kanske vi går till stranden, badar och surfar på eftermiddagen.

19.00 Middagen är dagens highlight. Vi går gärna ut och äter, eller köper hämtmat, tar ett glas vin och har en mysig kväll tillsammans.

LÄS OCKSÅ: 5 sköna yogamattor som ger bra grepp på passet

Fakta om Rachel Brathen ”Yoga girl”

Rachel Brathen, Yoga girl

NAMN: Rachel ”Yoga Girl” Brathen (stavas Bråthén på svenska)

ÅLDER: 27 år.

GÖR: Yogainstruktör och Instagram-stjärna.

BOR: Oranjestad, Aruba i Karibien.

FAMILJ: Maken Dennis Schoneveld, tre hundar, en get, mamma, pappa och sex syskon.

AKTUELL MED: Klädkollektion för Ellos, oneoeight.tv, yogaturnéer och yogastudio på Aruba.

 

Text: Linda Newnham, Foto: Kristian Pohl, Hår & Makeup Mia Högeldt

LÄS OCKSÅ: Erika utbildade sig till yogainstruktör på Bali – ”Förändrade mitt liv”

Psst! Tanka energi och få ny träningsmotivation, följ med på någon av våra peppande träningsresor!

playitas

TRÄNINGSRESA TILL PLAYITAS, FUERTE VENTURA 2020!

När: 1-8 och 2-9 november 2020
8-15 och 9-16 november 2020
(Datum beroende på avreseort)
Var: Playitas Resort, Fuerteventura
Pris: 13 498:- (en vecka)
och 18 998:- (2 veckor)
Avreseort: Stockholm (mån), Göteborg (mån), Köpenhamn (sön).
Allt detta ingår:
– Flyg tur retur
– Transfer och mat på flyget
– Boende del i dubbelrum
– Halvpension (frukost och middag)
– All träning enligt program

LÄS MER OCH BOKA HÄR!