Frissigt hår och torr hy? Skäm bort dig själv med skönhetsbehandlingar hemma. Här är bästa kurerna, steg för steg!

Så får du fint hår utan friss

 1. Borsta igenom håret innan du kliver in i duschen för att minska risk för trassel. Ett slitet och frissigt hår behöver massor av fukt. Använd ett shampo som passar ditt hår och passa på att massera hårbotten lite extra när du shamponerar dig. Blodcirkulationen ökar vilket är prima för hårrötterna.
 2. Ge håret en extra kick med en återfuktande och reparerande inpackning. Handdukstorka håret och låt det lufttorka en stund innan du applicerar inpackningen, den fungerar bättre om håret inte är plaskblött. Inpackningen ger maximal effekt om den får verka i ditt hår under en varm handduk.
 3. Självtorka i lugn och ro. Håret är som svagast när det är blött, skippa hårborsten och red ut tovorna med fingrarna. Låt håret självtorka och vila från hårfön, platt- och locktänger. Ditt hår kommer att kännas friskare och starkare.

Så gör du din egen hårinpackning

Har du ingen inpackning hemma så massera in olivolja i håret, låt verka en stund innan du duschar, och håret får nytt liv och mer glans.

hud hår

Så väcker du liv i torr och glåmig ansiktshy

 1. Tvätta med en ansiktsrengöring för att få bort smuts, sminkrester och bakterier som kan täppa igen porerna. Glöm inte halsen och dekolletaget. Fixa fin form på ögonbrynen med en pincett, plocka underifrån.
 2. Med en peeling slipar du varsamt bort döda hudceller och får en jämnare, lenare hud med mer lyster. Massera in skrubben med lätta cirkulerande rörelser. Ta inte i, utan låt kornen i skrubben jobba. Skölj bort med ljummet vatten.
 3. Efter rengöring och skrubb tränger en ansiktsmask för torr hy lättare ner i huden. Välj en återfuktande, åtstramande, stimulerande eller närande mask, beroende på vad du själv har mest behov av.
 4. Ge huden massor av fukt med en ansiktscrème. Genom att massera när du smörjer in ökar blodflödet och hyn blir pigg och rosig. Dessutom tränger crèmens vårdande ingredienser lättare in i huden. Knåda lagom hårt och arbeta igenom hela ansiktet med fingertoppar och knogar.

Så gör du din egen ansiktsmask

Mosa en mogen avokado till en jämn smet. Om den inte blir tillräckligt krämig, droppa ner lite olivolja. Lägg på masken på rengjord hy, låt sitta i cirka en kvart innan du sköljer av. Verkar mjukgörande, lugnande och fuktgivande på torr hud.

hud hår

Så får du mjuk, skön hud på hela kroppen

 1. Tappa upp ett varmt bad eller njut av en lång dusch. Använd en peelinghandske och massera in en kroppsskrubb med cirkulerande rörelser över kroppen. Massera lite extra på områden med celluliter för att öka blodflödet. Skölj bort skrubben med ljummet vatten.
 2. Ta bort oönskad hårväxt med till exempel en ren, vass rakhyvel. Raka alltid på fuktig hud med raklödder eller rakgel som gör att hyveln glider lätt. Raka helst medhårs för att förhindra inåtväxta hårstrån och irritation.
 3. Återfukta huden med lotion eller crème. Är du väldigt torr kan du behöva en fetare olja eller salva. Massera in fuktcrèmen för att öka blodcirkulationen.
 4. Ta hand om händerna. Tryck försiktigt tillbaka nagelbanden med en mjuk pusher av gummi. Fila naglarna till önskad längd och form. Smörj fingertopparna – massera in en droppe nagelbandsolja på varje finger. Avsluta med en fet handcrème.

Så gör du din egen kroppsskrubb

Blanda 2 msk avsvalnad kaffesump, 1 msk socker och 4 msk olivolja. Koffeinet sätter fart på blodcirkulationen och ger huden en energiboost.

hud hår

Så får du mjuka, sköna fötter

 1. Stoppa ner fötterna i ett varmt fotbad, inte för hett! Fotsalt mjukar upp och öppnar hudens porer. Ta upp fötterna efter tio minuter och peela bort död hud med en fotskrubb.
 2. Torka fötterna, var särskilt noga mellan tårna för att slippa fotsvamp. Fila förhårdnader släta med en sandpappersfil, som är skonsammare än filar i metall. Pimpsten är bra mot mindre förhårdnader.
 3. Klipp tånaglarna raka för att minska risken för nageltrång. Klipp inte för kort, nageln ska skydda tåspetsen. Fila framkanten med en nagelfil.
 4. Polera naglarna med grova sidan av en tvåstegspolerare för att få bort missfärgningar och döda hudceller. Smörj in med nagelolja och fila in oljan med fina sidan av poleraren. Nageln får en slät yta och tar åt sig näring.
 5. Smörj fötterna med en fet fotcrème. Ta extra crème på förhårdnader och fila in crèmen med den släta sidan av fotfilen. Då tvingas fukten in i huden med hjälp av värme och friktion. Ett annat knep för att få lena fötter är att smörja fötterna och sova med tunna bomullstrumpor som andas.

Så gör du din egen fotskrubb

Blanda 1 dl salt eller socker med 1 dl olivolja. Gnugga in i fötterna (var försiktig på ovansidan) och skölj bort.

Text Emelie Fogelqvist

Psst! Är det istället relationen som börjar kännas lite torr? Blås liv i den igen på en spa- och träningshelg i kärlekens tecken!

Hooks_ToppHälsa.se

TRÄNINGSHELG PÅ HOOKS HERRGÅRD 2020!

När: 14-16 februari 2020
Var: Hooks Herrgård, några mil söder om Jönköping
Pris: 4500 kr (enkelrumstillägg 400 kr)

Allt detta ingår:
– Boende fre – sön (del i dubbelrum)
– 2 frukostar
– 2 luncher
– 2 middagar
– Mellanmål
– Alla träningspass enligt program
– Föreläsning
– Tillgång till en underbar spaanläggning

LÄS MER OCH BOKA HÄR!