Ida Backlund hade en idé. Hon skulle sälja löshår på nätet. Det blev succé – men vägen dit har inte varit lätt, den har präglats av två svåra sjukdomar…

Namn: Ida Backlund

Ålder: 32 år.

Familj: Dottern Milla, 6 år, sambon Per Elofsson (tidigare skidstjärna) samt Pers barn Elias, 12, och Emilia, 10.

Bor: Röbäck, Umeå.

Gör: Driver investmentbolaget Backlund Invest och  sitter i styrelsen för Rapunzel of Sweden där hon äger 10 procent.

Salong Rapunzel i Umeå är ingen vanlig hårsalong. Här får kunderna längre hår, i stället för kortare. Hemligheten heter löshår, eller ”extensions”.

I en stol framför en spegel sitter Ida Backlund, Rapunzels grundare. Frisören Lovisa fäster blonda slingor med små tejpbitar i hennes hår – och Ida får snabbt långa svallande lockar inför ToppHälsas fotografering.

– Jag har alltid varit intresserad av hår och vad det kan göra för utseendet, säger Ida. Det började med att jag blev klippt i en misslyckad, kort pottfrisyr när jag var sju, åtta år och drömde om att ha långt hår. Som tonåring experimenterade jag med löshår. Men håret jag beställde hade ofta dålig kvalitet. Jag blev missnöjd – och fick idén till mitt företag.

Ida var 22 år när hon startade Rapunzel of Sweden hemma vid köksbordet i en tvåa i Umeå, tillsammans med sin dåvarande sambo Stefan Löfgren. Affärsidén var att sälja löshår på nätet. Namnet Rapunzel kommer från sagoprinsessan som var instängd i ett torn, men som räddades av sitt långa hår. Ida byggde upp ett skönhetsimperium som i dag har 65 anställda, 200 000 kunder i 60 länder och en omsättning på 120 miljoner kronor.

Förra året sålde Ida majoriteten av bolaget och drog igång ett investeringsbolag. Nu hjälper hon andra att förverkliga sina affärsidéer. Det är en fantastisk framgångssaga. Ida säger att hon lever sitt drömliv i dag. Efter många års stenhårt arbete kan hon äntligen njuta av vad hon åstadkommit.

Men allt kunde ha varit annorlunda. Två allvarliga sjukdomar har varit avgörande vägskäl i Idas liv.

Den ena sjukdomen är cancer. När Ida var 21 drömde hon om att resa och jobba utomlands. Hon hade precis fått jobb som marknadschef på en hotellkedja på Kreta när hon fick ett telefonsamtal från Sverige. Det var hennes mamma Ann-Christin som ringde, och hon hade tråkiga nyheter.

– Mor berättade att hon hade drabbats av bröstcancer. Jag lämnade jobbet och åkte hem direkt för att vara vid hennes sida under behandlingen, säger Ida.

Allt gick bra, mamma Ann-Christin blev frisk. Och Ida, som då bestämt sig för att stanna i Sverige, grundade företaget Rapunzel. Men engagemanget för bröstcancer-drabbade finns kvar. Ida har startat stiftelsen Rapunzel versus cancer. Tio procent av försäljningen av peruker går, genom stiftelsen, till cancerforskning.

Den andra sjukdomen som påverkat Idas liv och karriär är arytmi, ett medfött hjärtfel. Sjukdomen innebär att hjärtats rytm är rubbad, vilket kan ge yrsel, andnöd och svimningar.

– Jag var fem år när läkarna upptäckte att jag har sjukdomen. Arytmi är ärftligt, min storebror Tommy dog av den innan jag föddes. Han blev bara två år. Mina föräldrar blev förstås väldigt oroliga när det visade sig att jag också var sjuk.

Idas barndom präglades av sjukdomen. Hon fick gå omkring med en bärbar EKG-inspelare i skolan, ”den såg ut som en free- style-bandspelare och jag hade den under kläderna”. Sjukhuset i Umeå kändes som ett andra hem, så ofta var Ida där på läkarbesök och kontroller.

– Jag tror att min hjärtsjukdom – ja, allt jag har varit med om – har gjort mig stark mentalt. Jag vet att jag klarar mycket mer än jag tror. Det har varit en bra insikt i min roll som företagare, säger Ida.

Under flera år hade hon inga symtom av sin sjukdom. Men sedan Ida jobbat i stort sett dygnet runt i åtta år utan att prioritera hälsan sa hennes kropp ifrån.

– Det var inte så konstigt, som jag levde. Jag var företagsledare och småbarnsmamma, sov för lite, tränade inte så ofta, levde ofta på kaffe.

– Hjärtfelet gjorde sig påmint. Mitt hjärta började slå ojämnt. Ibland rusade det, ibland slog det långsamt. Jag tvingades åka akut till sjukhus när jag fick andnöd. Jag försökte dölja hur jag mådde. Men till slut, 2015, förstod jag att jag måste byta livsstil och avgå som vd. Det var ett tungt och svårt beslut, säger Ida.

Ida sålde stora delar av bolaget, men har 10 procent kvar och sitter med i styrelsen. I dag jobbar hon med utvalda projekt, tränar fem dagar i veckan och lägger tid på att laga bra mat. Hon har på fem år gått ner nästan 30 kilo och mår bättre än någonsin.

Och Idas hjärta, det slår för skidstjärnan Per Elofsson. De är ett par sedan snart fyra år.

– Per är mannen i mitt liv, han gör mej så lycklig. Han är världens bästa pappa och bonuspappa. Vi är ett grymt bra team!

Träningen har blivit en stor del av Idas liv idag!

Idas 4 bästa framgångstips:

1. Lev i positiv energi. Omge dig med människor som får dig att må bra. Undvik energitjuvar, släpp inte in dem i ditt liv och dina tankar.

2. Ta hand om dig. Glöm inte bort dig själv och vad du behöver. Det är viktigt att äta bra, att träna regelbundet och att få tillräckligt med sömn och återhämtning.

3. Tro på dig själv och dina idéer. Klanka inte ner på dig själv – inför andra och inför dig själv.

4. Fastna inte i negativa tankar.
De leder ingenstans.

Av Helene Arkhem, Foto Kristian Pohl

Skriv till oss! Har du gjort en nystart i livet som du vill dela med dig av? Hör av dig till oss så har du chansen att få berätta om din resa i tidningen och här på webben. Mejla red@topphalsa.se eller skicka ett brev till ToppHälsa, 105   44 Stockholm. Märk ditt brev ”Nystart”.

Psst! Tanka energi och få ny träningsmotivation, följ med på någon av våra peppande träningsresor!

playitas

TRÄNINGSRESA TILL PLAYITAS, FUERTE VENTURA 2020!

När: 1-8 och 2-9 november 2020
8-15 och 9-16 november 2020
(Datum beroende på avreseort)
Var: Playitas Resort, Fuerteventura
Pris: 13 498:- (en vecka)
och 18 998:- (2 veckor)
Avreseort: Stockholm (mån), Göteborg (mån), Köpenhamn (sön).
Allt detta ingår:
– Flyg tur retur
– Transfer och mat på flyget
– Boende del i dubbelrum
– Halvpension (frukost och middag)
– All träning enligt program

LÄS MER OCH BOKA HÄR!