Mia Lundmyr hade det perfekta livet: framgång, familj och ett vackert hem. Tillvaron rämnade när hon blev både uppsagd och lämnad mitt i en graviditet. Men ur krisen växte en revanschlust – och en unik affärsidé. Nu gör Mias babykläder succé över hela världen.

MIA LUNDMYR. När tidningen Expressen publicerade en bild av supermodellen Heidi Klum och hennes baby, klädd i en dress med ordet ”älskling” broderat på byxbaken, gick telefonerna varma på företaget Lundmyr of Sweden. Bättre reklam än så hade företagets grundare Mia Lundmyr knappast kunnat drömma om.

Men just drömma är precis vad hon har gjort. I somras satt hon och några med­arbetare och spånade om vilken kändis de helst ville skulle förknippas med företagets produkter. De fastnade för Heidi Klum, och så blev det.
– Man får det man önskar sig, men det kräver arbete och kärlek till det man gör, säger Mia trosvisst.

Den framgång som hon njuter av nu har sin upprinnelse i en djup personlig kris. Innan bomben briserade för sju år sedan var hon och hennes dåvarande man i mångas ögon det perfekta paret. De var unga, vackra och framgångsrika. Mia blev oplanerat gravid. Men när hon var i fjärde månaden förklarade hennes man att han ville skiljas. Han hade inte träffat någon annan, men han älskade henne inte längre.
– Det var fasansfullt och obegripligt, nästan ännu värre än om han hade en ny… Jag mådde fruktansvärt dåligt, slutade sova och hade dödsångest.

Att bli övergiven när man väntar barn är lika ovanligt som extremt psykiskt påfrestande. I stället för exmannen var det en väninna som fick bevittna hur det nyfödda flickebarnet lades i Mias famn. I den stunden vände det.

– Jag hörde talas om övergivna kvinnor som hämnades sina män genom att skrapa sönder lacken på deras flotta bilar. Visst tänkte jag också elaka tankar, något annat vore omänskligt. Men min optimala revansch skulle vara av annat slag. Jag skulle bli riktigt framgångsrik! Frågan var bara hur.

Att det blev just barnkläder var en slump. Mia skulle ge en present till en gravid väninna; något i klädväg som kunde passa både en flicka och en pojke. Det fick bli en vit body, som hon gjorde lite roligare med hjälp av ett T-shirttryck från Clas Ohlson. Så föddes själva prototypen för Lundmyr of Sweden: en lugn grundfärg och konturen av ett hjärta och ett kärleksord. Mia vill minnas att det för den här första bodyn blev ”gullunge”.

Mias kunskaper i företagande och marknadsföring kombinerat med en okuvlig vilja och entusiasm ledde fram till den första kollektionen 2003. Redan innan plaggen var tillverkade hade hon fullt av beställningar.
– Jag hade turen att NK blev en av mina första kunder. Det var extremt bra marknadsmässigt. Tänk, mitt märke bredvid Armani, Mulberry och Ralph Lauren. Min tillfredsställelse var enorm.

Fakta: Mia Lundmyr

Ålder: 42 år
Familj: Leo, 10, Lina, 7 år
Bor: Radhus i Sollentuna utanför Stockholm
Yrke: Grundare och VD för barn­klädesmärket Lundmyr of Sweden

 

 

 

Mia Lundmyrs råd till dig som blivit dumpad

•  Tänk gärna onda hämndtankar, men förverkliga dem inte
•  Öva dig på att inte låta dig provoceras av ditt ex
•  Låt sorgen och vreden ha sin tid, blicka sedan framåt