Scones kan förgylla vilken frukost som helst. Och kan dessutom vara riktig nyttigt om du förändrar lite i grundreceptet. Här hittar du fem varianter på nyttiga scones: LCHF-scones, grova scones med filmjölk, dinkelscones med kvarg, glutenfria scones med rent havregryn och paleo-scones. Välj bland recepten här nedan – och njut!

Recept: LCHF-Scones

Cirka 6 scones

  • 1 ägg
  • 1 dl creme fraiche
  • 1 msk vatten
  • 1 msk fiber husk
  • 1 msk solroskärnor
  • 2 dl mandelmjöl (använd lite mer om smeten blir lös)
  • nypa sal
  • 1 tsk bakpulver

Gör LCHF-scones såhär:

  1. Sätt ugnen på 180 grader
  2. Blanda ägg, creme fraiche och vatten.
  3. Rör ner resten av ingredienserna.
  4. Lägg sconesen på bakplåtspapper på ugnsplåt.
  5. Grädda i ugnen i cirka 15-20 minuter

Tack LifeZone för receptet!

Recept: Grova scones med filmjölk

nyttiga-scones-recept

  • 0,5 dl krossad råg
  • 1 dl vatten
  • 2 dl rågsikt
  • 2 dl grahamsmjöl
  • 1 dl rostade solrosfrön
  • 2 tsk bakpulver
  • 0,5 tsk salt
  • 1 tsk stött kummin
  • 50 g smör
  • 1,5 dl filmjölk

Gör grova scones med filmjölk såhär:

  1. Sätt ugnen på 225 grader.
  2. Koka upp rågkross och vatten i en kastrull.
  3. Blanda rågsikt, grahamsmjöl, solrosfrön, bakpulver, salt och kummin.
  4. Finfördela smöret i mjölblandningen.
  5. Rör ner filen i rågkrossblandningen och rör sedan ner allt i mjölet. Blanda till en deg.
  6. Lägg sconesen på bakplåtspapper på ugnsplåt.
  7. Grädda i mitten av ugnen ca 20 minuter.

Tack tidningen Allt om mat för receptet!

Recept: Glutenfria scones – med ”rent havre”

nyttiga-scones-lchf

Cirka 7 scones

  • 3 dl glutenfri mjölmix, t ex Lailas
  • 1 dl havregryn, rent havre
  • 2 tsk bakpulver
  • ½–1 tsk salt
  • 50 g smör, rumsvarmt
  • 1 ägg
  • 1 ½ dl filmjölk

Gör glutenfria scones så här:

  1. Sätt ugnen på 250 grader. Blanda de torra ingredienserna i en bunke.
  2. Tillsätt smöret och fördela det i mjölet så gott det går.
  3. Rör ner ägg och filmjölk och blanda till en jämn smet. Låt den vila i ca 2 min.
  4. Lägg sconesen på bakplåtspapper, i muffinplåt eller i formar.
  5. Grädda sconesen mitt i ugnen i ca 10 min.

Tack tidningen hembakat för receptet!

Recept: Dinkelscones med kvarg

  • 2 dl dinkelsikt
  • 1 1/2 dl grahamsmjöl
  • 2 msk vetekli
  • 2 tsk bakpulver
  • 1 tsk salt
  • 1 dl kvarg
  • 1 1/2 dl mjölk
  • 2 msk smält smör
  • 1 ägg
  • Smaktillbehör (valfritt): 100 g torkade aprikoser

Gör dinkelscones med kvarg såhär:

  1. Sätt ugnen på 225 grader.
  2. Blanda alla torra ingredienser.
  3. Rör ihop resten av ingredienserna och blanda sedan med mjölmixen.
  4. I med eventuella torkade aprikoser i bitar
  5. Lägg sconesen på bakplåtspapper på ugnsplåt.
  6. Grädda mitt i ugnen i cirka 10 minuter.

Recept: Paleo-Scones

nyttiga scones recept paleo

Cirka 7 scones

  • 1 banan
  • 2 ägg
  • 2 dl mandelmjöl
  • 2 msk kokosmjöl
  • 2 tsk bakpulver
  • 1 msk krossat linfrö
  • 1/2 tsk salt
  • 2 dl frysta blåbär

Gör paleoscones så här:

  1. Sätt ugnen på 200 grader.
  2. Mosa bananen och blanda i äggen.
  3. Blanda alla torra ingredienser i en separat skål.
  4. Blanda de torra ingredienserna med banan/ägg till en smet.
  5. Blanda i de frysta blåbären.
  6. Lägg sconesen på bakplåtspapper på ugnsplåt. Platta till sconsen och nagga med en gaffel.
  7. Grädda i ca 15 minuter tills de har en fin färg.

Tack bloggen ”Fredriks fika” på tidningen Hembakat för receptet!

LÄS OCKSÅ: Recept för en vecka med LCHF


Psst! Vill du äta bra god mat och gå ner några kilon i vikt? För att aldrig mer gå upp dem igen? Anmäl dig till vår onlinekurs:

Gå ner i vikt – och stanna där!

  • En onlinekurs som ger dig ett nytt ätbeteende under 10 veckor
  • Du får 13 filmer där dietist Karin Magnusson peppar och guidar!
  • Lustfyllt arbetsmaterial ingår (skriv ut hemma!)
  • Diskutera med både Karin och andra deltagare!

NUVARANDE Recept: 5 nyttiga scones (allt från LCHF, grova med filmjölk och glutenfritt)
NÄSTA 9 saker du kan göra NU för en hälsosammare vecka