Fredagsmyset står för dörren och du vill ha något gott att smaska på. Men de räfflade grillchipsen känns inte särskilt lockande längre. Kanske vill du ha ett nyttigare alternativ – utan att tumma på smaken och det goda krispet? Nemas problemas!

Nu kryllar butikshyllorna av olika sorter som linschips, bönchips och kikärtschips. Och nya smaker trillar in titt som tätt. Vad sägs om till exempel chili, örter eller klassikern sourcream & onion? De nya, nyttigare chipsen tar allt mer plats och hälsohypen är ett faktum. Kanske beror det på att chips är så förknippat med mys och ledighet, samtidigt som vi i större utsträckning vill äta nyttigare?

– Fredagsmys har ju blivit synonymt med chips för oss svenskar så jakten på ett nyttigare alternativ har väl egentligen alltid funnits där. Det, i kombination med att många vill äta mer grönsaker och baljväxter har nog bidragit till hajpen, säger ToppHälsas dietist Sofia Antonsson.

Och visst är det toppen att det finns så många sorter att välja på! Allt ifrån chips gjorda av grönsaker, rotfrukter och baljväxter till fettsnåla och extra proteinrika alternativ. Men hur nyttiga är de egentligen?

– Det är lite olika eftersom det kan skilja väsentligt mellan olika märken. Generellt innehåller linschips betydligt mindre fett och mer proteiner än vanliga chips. Trots det är kaloriinnehållet marginellt lägre. Så även om de är nyttigare ger de fortfarande en hel del energi, säger Sofia Antonsson.

ROTFRUKTSCHIPS låter ju hälsosamt, men hur bra är de jämfört med andra sorter?

– Rotfrukter är nyttigt, men eftersom de chipsen är framställda på precis samma sätt som vanliga chips är fett- och kalorimängden densamma. Möjligen att det finns lite mer näring just i rödbetschipsen, men då tycker jag att det är betydligt bättre att ugnsbaka rotsaker, kyla ner dem och äta med en dippsås, det är nyttigt! Att göra egna chips är inte bara hälsosamt, det är dessutom både enkelt och billigt! Spana in ToppHälsas superlätta recept:

Recept: ROTFRUKTSCHIPS

Rotfruktschips i en skål

Du behöver:

 • Rotfrukter (välj det du själv tycker om, till exempel morot, palsternacka, rödbetor eller polkabetor, jordärtskockor, sötpotatis eller kålrot)
 • Rapsolja
 • Flingsalt

Gör så här:

 1. Skala och skiva rotfrukterna tunt, gärna med mandolin eller en vass osthyvel.
 2. Lägg dem på en plåt med bakplåtspapper – men inte för tätt för att få dem extra krispiga.
 3. Ringla lite olja över bitarna.
 4. Grädda i mitten av ugnen i 175 grader i cirka 20-40 minuter. Vänd på dem då och då.
 5. Låt dem rinna av på hushållspapper och strö flingsalt över dem (och andra kryddor om du vill!).

 

Recept: GRÖNKÅLSCHIPS

grönkålschips

Du behöver:

 • Grönkål
 • Olja (gärna sesamolja, även om olivolja och rapsolja också funkar bra!)
 • Salt (och eventuellt chiliflakes)

Gör så här:

 1. Dra bort bladen från stjälken och riv dem i mindre bitar.
 2. Lägg sedan bladen i en skål och ringla lite olja över och krama in oljan i bladen.
 3. Sprid ut bladen på en plåt så att de inte ligger i högar.
 4. Ställ in i ugnen i 200 grader i cirka fem minuter. Håll koll så att de inte bränns! Chipsen ska bli krispiga.
 5. Krydda med salt och chiliflakes (om du vill!).

 

7 sorters annorlunda chips:

 1. Linschips. Mindre fett och mer protein än vanliga potatischips, men kalorimängden är nästan densamma.
 2. Kikärtschips. Gjorda av bland annat kikärtsmjöl. Precis som linschipsen innehåller de lite mer protein och mindre fett än vanliga chips.
 3. Bönchips. Utbudet av bönchips är än så länge ganska smalt. De som finns på marknaden är öländska bönchips, som förstås innehåller bruna bönor från Öland. Rika på magnesium, zink, järn och med lite mer protein än vanliga chips.
 4. Rotfruktschips. Oftast en mix av rödbeta, morot, palsternacka och potatis eller sötpotatis. Framställda på samma vis som vanliga chips, men med något mer näring i rödbetschipsen.
 5. Grönkålschips. Dyra att köpa (runt tusen kronor per kilo!) men busenkla att göra hemma. Dessutom är de fullproppade med vitaminer och järn.
 6. Kassavachips. Gjorda av kassavarot som är rik på mineraler som magnesium, järn och zink. Innehåller något mindre fett än vanliga chips.
 7. Quinoachips. Innehåller quinoamjöl och mindre fett än potatischipsen.

Av Sofia Tarvainen

Psst! Dra in på fredagsmyset och spara pengar till en träningsresa istället, häng med oss till Playitas!

playitas_2019

TRÄNINGSRESA TILL PLAYITAS

När: 4-11 nov och 11-18 nov 2019
Var: Playitas Resort, Fuerteventura
Pris: 13 998 kr (en vecka) 19 448 kr (två veckor)
Ingår: Flyg, mat på flyget, transfer, boende (del i dubbelrum), halvpension och alla ToppHälsas aktiviteter på schemat.
Avreseort: Stockholm, Göteborg & Köpenhamn

LÄS MER OCH BOKA HÄR!