Ta dina promenader till en ny nivå! Genom att gå smart kan du maxa fettförbränningen, förbättra konditionen och må mycket bättre. Här tipsar Topphälsas träningsredaktör Erika Kits Gölevik dig om hur du med hjälp av sju enkla knep gör promenaden mer effektiv. Vi ses i uppförsbacken!

1. Intervaller – effektivast för snabba resultat

Växla med intervaller när du promenerar! Intervallerna kan variera i både längd och intensitet. Lagom tempo är när du flåsar så pass att du har svårt att hålla en normal konversation. Intervaller behöver inte vara exakta för att vara effektiva. Bestäm dig för att öka farten till nästa kurva, gatlampa eller annan punkt.

Här är 7 roliga intervallpass!

2. Testa att jogga för att få upp pulsen

Svårt att få upp pulsen tillräckligt? Lätta lite på foten och testa att jogga. Det är ingen stor grej – se det som att du använder olika gångarter bara. Din kropp är skapt både för att gå och springa.

3. Utnyttja backar = forma rumpan

När du kommer till en backe, blicka mot toppen, sträck på dig och tryck ifrån lite extra. Backen ger bra flåsträning och kommer åt rumpan extra bra. Varför inte gå upp och ner några gånger?

PS. Det är när du går eller springer i backe som rumpan verkligen formas. Här är bästa övningarna för en välformad rumpa!

4. Använd vikter – bränn fler kalorier!

Om du bär vikter får du mycket mer effekt av din promenad. Så, om du ändå ska gå en timme är det lika bra att göra det ordentligt. 😉

Det finns flera olika vikter idag (viktväst, eller vikter kring handleder och fotleder). Välj de som passar dig bäst. Det som är positivt med att välja en viktväst är att du själv kan justera tyngden. För varje vecka – lägg på ett halvt kilo!

5. Räkna stegen & öka motivationen

En stegräknare kommer i sig inte öka din förbränning eller förbättra din kondition. Men den kan vara en bra trigger även de dagar då energin inte riktigt finns där. Det är alltid bättre att träna lite än ingenting alls. Det finns dessutom många roliga appar idag som håller koll på var, hur fort, hur länge och hur långt du går. Ett enkelt sätt att hålla motivationen brinnande.

LÄS OCKSÅ: 6 sätt att optimera dina promenader med en stegräknare 

6. Promenera i terräng

När du går i terräng aktiverar du stora muskelgrupper, bland annat rumpan (som lätt förslappas när vi bara rör oss på platta underlag). Dessutom stärker du både balans, stabilitet och koordinationsförmåga. Lämna stigen. Hela vår kropp och våra fötter i synnerhet är skapta för att vi ska kunna ta oss fram i obanad terräng. Utnyttja det!

7. Satsa på stavar

Med stavar i händerna aktiverar du även överkroppen när du går. Det stärker rygg, armar och axlar, och ökar både din förbränning och puls.

LÄS OCKSÅ: Förbränner du mer om du promenerar på morgonen? Här får du svaret från vår PT! 

Bonustips (för dig som vill gå ner i vikt)!

För att lyckas gå ner i vikt är det viktigt att dina promenader blir en del av din dagliga rutin. Börja exempelvis med ett tydligt promenadschema och bestäm dig! Här är ett 4 veckors promenadschema med fokus på maxad förbränning!

Dessutom är det bra om du lägger om din kost något. Även om träning är viktigt står det bara för 20 procent av ditt resultat, och maten för 80 procent!

Ett enkelt sätt att äta komma igång med ett hälsosamt ätande och snabbt se resultat på vågen är att under en period utesluta allt tillsatt socker. Det är aldrig bra att helt förbjuda exempelvis godis. Men om du gör ett tillfälligt uppehåll (en månad till 100 dagar) så kommer du inte att vara lika sötsugen när din sockerdetox sedan är över.

Då blir det lättare att endast äta godis, bulle, glass m.m. endast 1-2 gånger i veckan, vilket gör att du då kan hålla din nya vikt.

LÄS OCKSÅ: Sockerdetox: Så blir du sockerfri på 3 veckor (expertens bästa tips)

Psst! Häng med oss på träningsresa och gå, träna och tanka energi och inspiration för resten av året!

playitas_2019

TRÄNINGSRESA TILL PLAYITAS

När: 4-11 nov och 11-18 nov 2019
Var: Playitas Resort, Fuerteventura
Pris: 13 998 kr (en vecka) 19 448 kr (två veckor)
Ingår: Flyg, mat på flyget, transfer, boende (del i dubbelrum), halvpension och alla ToppHälsas aktiviteter på schemat.
Avreseort: Stockholm, Göteborg & Köpenhamn

LÄS MER OCH BOKA HÄR!