I annonssamarbete med RFSU

Varje år drabbas en halv miljon kvinnor i Sverige av urinvägsinfektion, men det finns saker du själv kan göra för att hålla dig frisk.

1. Tvätta på rätt sätt

RFSU-uricur1

För att minska risken för urinvägsinfektion ska du tvätta rätt.

För att din vulva och vagina ska må bra måste du tvätta rätt. Kroppen är fantastisk och sköter mycket själv, så som att sköta hygienen. Du behöver inte tvätta varje dag, och absolut inte med vanlig tvål – då rubbas pH-balansen. Rengör med en intimtvål eller mild barnolja. Det är också viktigt att tvätta framifrån och bak, och inte tvärtom. Annars kan du få med dig bakterier du inte ska. Urinvägsinfektion orsakas vanligtvis av att E. coli bakterier från tarmen kommer in i urinröret och vidare upp i urinblåsan.

2. Håll slemhinnorna återfuktade

Torra slemhinnor kan innebära en ökad risk för infektion, eftersom de är mindre motståndskraftiga mot bakterier då. Slemhinnorna kan blir torra i samband med hormonförändringar, som vid graviditet, amning eller klimakteriet. Se därför till att hålla dina slemhinnor återfuktade. Det kan du göra med hjälp av en intimkräm.

3. Kissa alltid efter sex

RFSU-uricur-sex

Gå på toaletten efter sex för att bakterier inte ska stanna kvar i vaginan.

Genom att komma ihåg att kissa efter samlag förhindrar du att bakterier får fäste och kan ta sig in i urinröret till urinblåsan.

4. Häng inte runt i våta badkläder

Nu i sommar blir det säkert mycket bad, men ha med dig några ombyten till stranden så du slipper ha våta badkläder på dig en längre tid. Fukt hjälper nämligen till att transportera bakterier till urinblåsan. Så efter ett dopp i det blå är det bra att byta till torra kläder!

5. Drick mycket vatten

RFSU-uricur-vatten

Lägg i valfri frukt eller bär i ditt vatten för att göra det ännu godare!

Det finns många fördelar med att dricka vatten under dagen, en av dem är att det kan hjälpa att förebygga urinvägsinfektioner. Genom att dricka mycket vatten behöver du kissa oftare, och då följer bakterier som inte fått fäste med. 

Behandla rätt

UrinCur-i-vaska

UrinCur är lätt att ha med sig i väskan på sommarens resor.

UrinCur utipro plus är en receptfri behandling mot urinvägsinfektion som behandlar och förebygger blåskatarr. Den hjälper mot symptom så som sveda och minskar behovet av att kissa ofta, och ger effekt inom 48 timmar. UrinCur utipro plus ger ett effektivt skydd mot återkommande urinvägsinfektioner, långtidsverkande effekt och minskar behovet av antibiotika.