Tänk dig att ägna hela dagarna åt att baka underbara kakor och laga läcker mat. Det kan låta som ett drömjobb – men hur gör man för att inte gå upp i vikt? Här avslöjar några mästerkockar och bagare sina bästa knep!

Namn: Paul Svensson

Ålder: 43 år.

Gör: Tv-kock.

På sitt cv: Känd tv-kock i Landgång med Anne Lundberg i SVT. Bildar med Tina Nordström och Danyel Couet jury i Sveriges yngsta mästerkock på TV4. Har bland annat en femteplats i kock-VM 2003 och har gett ut flera kokböcker. Ambassadör för Cancerfonden.

Paul Svensson: ”Jag gillar godis – och fysisk träning!”

Hej Paul, hur ser en vanlig matdag ut för dig?

– I bästa fall blir det gröt med bär och mjölk på morgonen. Sedan blir det personalmat i köket eller om jag är på resande fot lunch på restaurang. På kvällen får jag påminna mig själv om att äta. En kompis till mig som jobbar med hälsofrågor säger att man ska äta frukost som en kung, lunch som en prins och middag som en kyrkråtta. Jag försöker leva lite efter det.

Vad finns alltid i ditt kylskåp?

– Smör, ägg, lök och citron. Jag gillar saker man kan göra på ägg, som en omelett eller en god sås att ha till grönsaker. Citron använder jag för att ge fräschör till rotfrukter och fisk.

Vad äter du aldrig?

– Jag har aldrig ätit fryst färdigmat, det tilltalar mig inte. Jag kan inte bli sugen på något som ligger fryst i en låda, det förstör hela idén med att äta mat. Att plocka upp något ur en frys och lägga i mikron förtar hela idén med en måltid.

Om du skulle vara tvungen att bara äta en sak till varje måltid i resten av ditt liv, vad skulle du välja?

– Potatis! Den är snäll i smaken, har en till-
talande konsistens och ger mättnadskänsla. Och så är den användbar. Man kan riva, strimla, koka, baka, fritera den …

Vilken frestelse kan du inte motstå?

– Det finns många, jag gillar söta frestelser, till exempel bullar. Och lösviktsgodis. Jag kan vakna mitt i natten och ta en näve godis även jag vet att det är idiotiskt.

Vilket är ditt knep för att hålla vikten?

– Jag har snarare svårt att inte tappa i vikt. Jag gillar att ha en sund balans mellan grönsaker och animalier. Jag följer årstiderna och äter efter säsong, då är maten som godast och bäst.

Hur ofta tränar du?

– Jag försöker löpträna varannan dag, gillar fysisk träning som löpning, längdskidor och styrketräning. Jag har faktiskt en gymnastikbakgrund, höll på med elitgymnastik i många år som ung.

kock äter

Foto Erica Wessman

Paul Svenssons bästa må bra-tips:

  • Satsa på kvalitet – inte kvantitet. Ät mat med mycket smak, högt näringsinnehåll och efter säsong.
  • Tänk på proportionerna. Fyll tallriken med mindre kött och mer grönsaker för att få en balanserad måltid. När du äter kött, satsa på bra kött. Det är bättre för dig, för djuren och miljön.
  • Rör på dig regelbundet. Hitta på något varje dag; det behöver inte vara så märkvärdigt, men något som ger lite pulspåslag.

Namn: Catarina König

Ålder: 33 år.

Gör: Tv-kock och instagrammar som matfashionistan.

På sitt cv: Influencer och bloggare. Kock i TV4:s Nyhetsmorgon. Vann Sveriges mästerkock 2016. Har skrivit kok-
boken Varje dag är en fest (Bonnier förlag).

Catarina König: ”Får jag sötsug så gör jag rawgodis”

Hej Catarina, hur ser en vanlig matdag ut för dig?

– Jag äter frukost med två ägg och dricker latte med havremjölk. Äter sällan en varm stor lunch, ofta en sallad eller något annat lätt. Middagen lägger jag ofta upp på bloggen och det kan bli pizza som jag gjort i vedugnen som jag har hemma. Eller vanlig husmanskost som falukorv med potatismos i ugn som jag lägger upp vackert på tallriken.

Vad finns alltid i ditt kylskåp?

– Vitlök, ingefära, fet grädde, smör, fet mjölk, sojamjölk eller havremjölk. Jag har jättemycket grejer i mitt kylskåp …

Vad äter du aldrig?

– Surströmming! Det tar emot.

Om du skulle vara tvungen att bara äta en sak till varje måltid i resten av ditt liv, vad skulle du välja?

– Något slags protein som kyckling, fisk eller rött kött.

Vilken frestelse kan du inte motstå?

– Såser! Jag älskar bearnaisesås.

Vilket är ditt knep för att hålla vikten?

– Jag kan äta vad som helst utan att gå upp i vikt. Jag är inte särskilt onyttig, har inga direkta laster. Får jag sötsug gör jag raw-godis med torkad frukt.

Hur ofta tränar du?

– Fyra gånger i veckan, kondition och styrketräning. Och så springer jag, antingen ute eller inne.

kock äter

Foto Frida Wismar

Catarina Königs bästa mat-tips:

  • Undvik potatis, bröd och pasta. Man behöver inte äta potatis till maten hela tiden. I veckorna kan man hålla igen och sedan äta potatis och annat kolhydratrikt till helgen.
  • Säg nej till lightprodukter. Om du gör en krämig sås, använd fet grädde och inte lightprodukter. Risken är annars stor att du äter mer för att du tänker att det inte är så många kalorier. Och du blir snabbare mätt på sås med riktig grädde.
  • Ät dig mätt. Håll inte på och peta i maten, utan ät ordentligt. Annars får du bara sockerfall senare och äter godis i stället. Ta en frukt eller nötter om du blir sugen.

 

Frida Bäcke

Ålder: 29 år.

Gör: Konditor på enstjärniga restaurangen Kontrast i Oslo, medlem i Kocklandslaget i tre år.

På sitt cv: Nordisk mästare 2015, Global Pastry Chef Challenge silver 2016, guld 2017. Har gått vidare till världsfinalen och representerar Sverige i Kuala Lumpur i början av juli 2018. Sjätte plats med kocklandslaget 2016 i Culinary Olympics. Europamästare i konditori 2017.

Frida Bäcke: ”Nybakade kanelbullar gör mig svag”

Hej Frida, hur ser en vanlig matdag ut för dig?

– Frukost blir ofta en knäckemacka, ägg, yoghurt med müsli och kaffe. Sedan jobbar jag fram till 16.30, då äter jag personallunch. När jag kommer hem äter jag gröt eller kvarg.

Vad finns alltid i ditt kylskåp?

– Ägg, mjölk till kaffet och naturell yoghurt. Jag är från Dalarna och älskar Leksandsknäcke, det har jag alltid hemma.

Vad äter du aldrig?

– Jag är nyfiken och smakar på allt. Men något jag aldrig rör är läsk. Jag är egentligen känslig för socker och får sockertoppar om jag äter för mycket. Jag är sällan sugen på sött, snarare på salt och vill ha riktig, varm mat.

Om du skulle vara tvungen att bara äta en sak till varje måltid i resten av ditt liv, vad skulle du välja?

– Utan tvekan ägg! Man kan göra så mycket med ägg.

Vilken frestelse kan du inte motstå?

– Jag är svag för nybakade kanelbullar.

Vilket är ditt knep för att hålla vikten?

– Jag rör mig mycket på jobbet, och på fritiden ser jag till att motionera. Det gör att jag mår bättre, blir piggare, starkare och gladare.

Hur ofta tränar du?

– Tre gånger i veckan, då går jag oftast på gym och tränar bodypump eller crossfit. Och så vardagstränar jag, springer och cyklar. Det är backigt i Oslo, det är bra!

kock äter

Foto Tommy Alven

Frida Bäckes bästa kom i gång-tips:

  • Vardagsmotionera! Det ger så mycket energi att gå till jobbet i stället för att ta bussen.
  • Hitta träningsglädjen! Vad tycker du är kul att göra? Själv gillar jag att göra saker i grupp, typ bootcamp.
  • Var realist. Träningen måste passa in i vardagen. För min del hade det varit bra med ett dygnet runt-öppet gym, det skulle passa mina arbetstider.

Fredrik Borgskog

Ålder: 34 år.

Gör: Konditor och medlem i Svenska Kocklandslaget.

På sitt cv: Konditor på Gothia Towers i Göteborg. Har nyligen  öppnat ett pastry för praliner och desserter. Med Konditorlandslaget: första pris i ”choklad-VM” Valrhona C3 2016, första plats i Nordic Pastry 2014 med Ronny Latva. Var med och skapade prins Carl Philips och prinsessan Sofias bröllopstårta.

Fredrik Borgskog: ”Jag går motvilligt till ett gym” 

Hej Fredrik, hur ser en vanlig matdag ut för dig?

– Om jag sköter mig blir det frukost med havregrynsgröt och banan. På jobbet blir det en lunch med mycket sallad.  Jag försöker tänka på vad jag äter. Om jag äter bra,
så äter jag mindre socker, har jag lärt mig. När jag kommer hem lagar jag middag, gärna med mycket grönsaker.

Vad finns alltid i ditt kylskåp?

– Mjölk, smör, hotsås och hoisinsås. Jag gillar spicy och asiatiskt.

Om du skulle vara tvungen att bara äta en sak till varje måltid i resten av ditt liv, vad skulle du välja?

– Banan! Den kan man göra så mycket med, ha i mat, efterrätter, äta som den är …

Vilket är ditt knep för att hålla vikten?

– Jag har märkt att jag har lättare att gå upp i vikt ju äldre jag blir, så jag ser till att röra på mig så mycket jag kan. Jag cyklar till exempel till och från jobbet varje dag.

Hur ofta tränar du?

– Tre till fyra gånger i veckan springer jag. Jag går motvilligt till ett gym ibland och träffar en PT då och då.

kock äter

Fredrik Borgskogs bästa hälsotips:

  • Spring och rör på dig varje dag. Sitt inte bara på en stol timme efter timme.
  • Ät bra sötsaker. Ska man äta
  • socker ska det vara bra grejer, inga sötningsmedel och andra kemikalier.
  • Njut. Ät bara sådant du verkligen tycker om.

Text Colette van Luik

Psst! Tanka inspiration och kom in i bra träningsvanor på någon av ToppHälsas träningsresor!

TRÄNINGSRESA TILL PALMA

När: 8-15 sept
Pris: 15 495 kr (14 695 kr för ToppHälsas prenumeranter)
Vad ingår: Flyg t/r, mat på flyget, transfer, del i dubbelrum, halvpension, ToppHälsas aktiviteter.

YOGA RETREAT PÅ SHANTI SOM, MARBELLA

När: 13-16 samt 16-19 okt
Pris: 7 200 kr
Vad ingår: Del i dubbelrum, frukost, snacks och middag alla dagar, alla schemalagda yoga-klasser, föreläsningar, workshops och hike.

NYHET – CHALLENGE WEEKEND PÅ SKEPPARHOLMEN

När: 13-14 okt
Pris: 3 995 kr
Vad ingår: Del i dubbelrum, alla måltider, aktiviteter och träningspass på schemat.

NUVARANDE Så håller kändiskockarna formen – få deras bästa matknep
NÄSTA Snabb simskola i fem steg: Lär dig crawla med Emma Igelström!