Har du också tänkt att ansiktsvatten är till för att få bort de sista resterna efter att du tvättat bort sminket? Vi är nog många som rengör ansiktet på precis det sättet, men faktum är att produkten har en annan viktig funktion.

– Många tror man använder ansiktsvatten för att ta bort make up-rester. Men det använder man för att återställa hudens ph-värde efter rengöring, innan man tar på sitt serum och sin dag- eller nattkräm, säger hudterapeuten Annica Forsgren.

Om du tvättar ansiktet med vatten kan det hända att hudens naturliga skyddsbarriär rubbas, eftersom vatten har ett ph-värde på 7 och hudens ph-värde är lägre än så – alltså surare.

Genom att badda med ansiktsvatten ska alltså hudens ph-värde återställas. Dessutom får huden en bättre återfuktning, eftersom serum och dagkräm (som du ska applicera efter ansiktsvattnet) absorberas bättre av huden.

Annica Forsgren liknar huden vid en torr disktrasa – den suger inte alls upp lika bra som en fuktig disktrasa. Samma princip gäller alltså vår hud.

– Vissa använder rengöring som innehåller olika typer av syror och då är det inte nödvändigt med ansiktsvatten för att återställa hudens ph-värde. Men för ett otränat öga kan vara ganska svårt att veta sådant genom att titta på ingredienserna. Då får man fråga någon utbildad eller fråga där man handlat produkten, säger Annica Forsgren.

Har du koll på hur länge dina skönhetsprodukter håller? Så här vet du!

Psst! Yoga dig skön med vår nya onlinekurs:

Yoga & yinyoga – bli smidig, stark och stressfri på 10 veckor!

Yoga motverkar stress och depression, minskar värk i nacke och rygg, stärker hjärtat och gör dig smidig och stark. I den här kursen får du konkreta och användbara verktyg som hjälper dig att hitta en mer hälsosam livsstil i förenlighet med yogans filosofi. 

Pris: 799 kr