Pokémon Go må vara ett beroendeframkallande spel, men det har också visat sig ha positiva effekter på människors hälsa. Tack vare mobilspelet har nämligen folk som aldrig tidigare motionerat börjat gå långa sträckor – allt för Pikachus skull. Vill du spela men vet inte hur man gör? Här är en bra Pokémon Go-guide (med massor av tips!)

Alla sätt för att börja motionera är bra, och nu har det visat sig att det smått beroendeframkallande spelet Pokémon Go har fått ut folk som aldrig motionerat tidigare att gå långa promenader.

Ett levande bevis på att Pokémon Go är bra för hälsan är Doug Byrd från Texas. Han promenerade en mil på en dag tack vare spelet, vilket inte hör till vanligheterna, enligt honom själv.

”Jag är ‘lätt’ överviktig. Väger över 220 kilo. Jag skulle kunna ljuga och säga att jag satt upp ett tufft mål för mig själv, som jag lyckats uppnå, men ärligt talat försökte jag bara fånga några Pokémons”, skriver han på sociala nätverket Imgur.

pokemon-go-traning

Doug har nyligen börjat spela och är nyfiken på att se hur spelet kommer att påverka hans hälsa. Än så länge har biverkningarna dock varit smärtsamma.

”Jag skulle också kunna ljuga och säga att jag mår kanon, men nej, det enda jag känner just nu är smärta. Det kändes inte så farligt medan jag promenerade, men efter att ha suttit ned och skrivit detta kommer det ifatt mig. Jag ‘kan inte bärga mig’ tills jag får veta hur jag mår imorgon”, skriver han skämtsamt om sin träningsvärk.

 

Folkhälsoministern gillar Pokémon Go

Även i Sverige har lyckliga föräldrar vittnat om barn som tidigare inte velat lämna hemmet men som nu plötsligt börjat vistas i naturen tack vare spelet. Och till och med folkhälsominister Gabriel Wikström uppmuntrar till att spela Pokémon Go:

– Det som intresserar mig är att det uppmanar till rörelse och det är en av de stora utmaningarna för vårt samhälle idag att alldeles för många, speciellt barn och unga, har en stillasittande fritid och inte rör sig så mycket som de borde vilket leder till en massa ohälsa, har han sagt i Nyhetsmorgon.

Men även folkhälsoministern vittnar om att spelet är ”som ett gift”:

– Det är den negativa aspekten, men det är samtidigt väldig roligt och det uppmanar verkligen till att man är ute och rör på sig. En oväntad aspekt är det här sociala – jag tror inte att jag pratat med så här många personer sedan valrörelsen. Alla initiativ till att människor kommer ut och pratar med varandra över gränserna är positiva.

Så, det är bara att kombinera nytta med nöje – träning och Pokémon Go!

 

5 tips för att fånga fler Pokémon

1. Spring

Genom att jogga har du möjlighet att samla dubbelt så många Pokémon under en session. Så snöra på löparskorna och få bättre kondition samtidigt som du jagar Pikachu!

2. Cykla

När man reser har man större chans att fånga Pokémon, så ta dig fram på cykel och öka dina chanser till att nå nästa level, samtidigt som benmusklerna får jobba.

3. Hajka

Om du vill fånga en gräs-Pokémon bör du ta dig ut i naturen. Kombinera helt enkelt frisk luft och utmanande hajking med Pokémonjakt.

4. Paddla kajak

Om du vill få tag i en vatten-Pokémon ska du hålla dig nära sjöar eller hav. Och vad är bättre än att ge sig ut på en kajaktur – bra både för att träna axlarna och för att hitta sällsynta Pokémon. Dessutom får du frisk luft.

5. Ta en nattpromenad

Istället för att frossa i snacks framför tv:n ikväll kan du ta dig ut på en promenad och leta efter natt-Pokémon. Några av dem visar sig nämligen inte förrän solen har gått ned.

 

Missa inte ToppHälsas nya app – och få kostråd och träningstips direkt i mobilen. Ladda ned i Appstore!

 

Lisa_Nylenbyline