Svårt att välja rätt kläder när du ska träna utomhus? Här är tips och knep för att hålla dig alldeles lagom varm på utepassen i vinter!

Klart du ska träna ute även om det är lite kallt. Det gäller bara att klä sig rätt för att kunna njuta ordentligt. Vi tar det lager för lager och börjar närmast kroppen!

1. Sköna träningstrosor

Eftersom rumpan ofta är ett område som vi fryser extra mycket om på vintern så kan det vara klokt att dra på sig trosor i en mer täckande modell på vinterpassen. Välj ett par som sitter skönt utan att trycka åt över magen och som gärna har fina sömmar så du slipper skav.

träningskläder för vintern

Trosor, Puma/Zalando, 129 kr.

2 Sport bh som inte skaver

Vad du väljer för sportbehå beror förstås i första hand på vad som passar just din byst – och vilken utomhusaktivitet som du ska ägna dig åt. Löpning till exempel kräver rejält stöd medan du klarar dig på mediumstöd när du åker längdskidor. Men precis som med trosor så vill man undvika skav. Välj en sport-bh i mjukt material som sitter skönt mot huden. Brösten kan vara lätt att frysa om – och dessutom få ont av det – så en vadderad sport-bh kan vara ett bra alternativ, för att få extra skydd.

träningskläder för vintern

Sport bh, Cubus, just nu 202 kr.

Guide: Så väljer du rätt sport-bh – vi har valt ut säsongens finaste

3 Sportstrumpor som sitter säkert

Minst lika viktigt som vilka skor, eller kanske pjäxor, du har på dig är strumporna du väljer att ha mellan dem och dina fötter. Här vill du helst att fukten ska ledas bort utan att strumpan släpper ut värmen. Precis som med övriga underkläder så vill du undvika skavande sömmar: Dessutom är det skönt om strumporna sitter tajt på foten så de inte riskerar att glida runt eller korva sig i skorna.

träningskläder för vintern

Sportstrumpor, Adidas/Nelly, 149 kr för 3-pack.

4 Underställ i merinoull

Är det något lager som det kan vara värt att lägga lite extra omsorg och kärlek på så är det lagret närmast kroppen – understället. Ett i merinoull har många fördelar. Det är lättare och mindre kliigt än ett underställ i vanlig ull, det håller värmen bra även om det blir fuktigt och det börjar inte lukt illa så lätt som många andra material. Dessutom torkar det snabbt efter passet.

träningskläder för vintern

Underställ i merinoull, Kari Traa/Nelly, 749 kr.

5 Värmande mellanlager

Är det inte mer än nollgradigt ute så kan det räcka med bara varmfodrade tights på benen, speciellt om du ska springa eller göra något annat där du lätt blir svettig. Då kan du alltså skippa underställsbrallan. Annars kan sköna byxor med vindskydd fram, framför allt över låren, och med bra andningsfunktion på övriga ställen vara ett jättebra alternativ. En tunn fleecetröja håller värmen bra. En tunn men värmande väst funkar också som alternativ och kan vara skönt för att få till rörelse i armarna.

träningskläder för vintern

Varma tights, Newline/Boozt, 700 kr.

träningskläder för vintern

Tunn och lagom varm tröja till mellanlagret, Kari Traa/Nelly, 599 kr.

träningskläder för vintern

Väst, Under Armour/Zalando, just nu: 419 kr.

6 Vindskyddande ytterlager

En skaljacka som skyddar mot vind och väta men som fortfarande andas bra är pricken över i:t. Välj hur tjock den ska vara och hur bra andningsfunktion du behöver efter vilken sport den ska funka för. Är det riktigt kall kan du behöva vindskyddande överdragsbyxor också.

träningskläder för vintern

Skaljacka, Áhkká/Ellos, 1699 kr.

träningskläder för vintern

Överdragsbyxor, Bagheera/Ellos, just nu: 479 kr.

7 Reflexväst att träna i

Kom ihåg att göra dig synlig för andra om du tränar på tider då solen inte är lyser klart. En reflexväst är en väl värd investering!

träningskläder för vintern

Reflexväst, Röhnisch/Nelly, 249 kr.

8 Tajt mössa

Välj en mössa som sitter tajt över öronen och skyddar bra. Många föredrar att träna i en något tunnare mössa med bra andningsfunktion. Man brukar ju säga att om man håller sig varm om huvudet så håller man sig varm i kyla, och det ligger mycket i det. Man ska inte underskatta en riktigt skön träningsmössa.

träningskläder för vintern

Mössa, Kari Traa/Boozt, just nu: 175 kr.

9  Vantar att svettas i

Välj vantar efter sport. Det brukar vara skönt att inte ha för tjocka eller tunna vantar. De får gärna vara tajta och skydda mot vind på ovansidan. Handlederna är också ett ställe att hålla sig varm om för att hålla värmen i hela kroppen, det kan vara bra att tänka på när du väljer rätt klädsel för händerna.

träningskläder för vintern

Längdhandskar, funkar även till exempelvis löpning, Craft/Ellos, just nu: 319 kr.

10 Användbar buff

Ett av vinterns mest användbara plagg är en buff. Den värmer skönt runt halsen och stänger in värmen när det behövs (och är lätt att ta av och sätta i fickan när den inte behövs. Den går också att använda som ett tunnare alternativ till mössa om den man har blir för varm. Ytterligare ett alternativ är att ha den som andningsskydd när det är kallt att andas. Om inte annat så i början – innan man har vant sig vid att andas in kall luft.

träningskläder för vintern

Buff, Zalando, 179 kr.

Vill du se mer sånt här? Följ ToppHälsa på Facebook eller ladda ner ToppHälsa-appenså missar du inget!