I annonssamarbete med FITBIT

Har du börjat löpträna men kommer inte vidare? Har du dålig koll på intervaller, träningsupplägg och maxpuls? Teamfitbit hjälper dig att klara Vårruset. Nybörjare eller van löpare – här väljer du ditt träningsprogram.

Häng med oss i #teamfitbit! Våra coacher Matilda Bergfeldt och Lena Ovegård har tagit fram ett exklusivt träningsprogram – sex veckors upplägg med tre pass i veckan där målet är att springa Vårruset. Och ha roligt på vägen!

Håll enkelt koll på pulsen!

Löpningen i träningsprogrammet är till viss del upplagd efter din puls. Att räkna ut din maxpuls är enkelt! Coacherna använder en aktivitetsklocka från Fitbit, som smidigt håller koll på pulsen åt dig. Spana in videon längre ner så får du veta allt om hur du räknar ut din maxpuls! 

Har du inte tid för träning? Löpcoacherna tipsar: Har du inte möjlighet att träna tre pass i veckan går det bra att minska till två. Antingen fullföljer du alla pass i programmet, men över fler veckor. Eller så kör du enbart pass 1 och 2 under sex veckor.

Träningsprogram inför Vårruset – vilken är din nivå?

Matilda Bergfeldt och Lena Ovegård är erfarna löpcoacher. De har lagt upp ett träningsprogram för dig som löptränar med #teamfitbit med målet Vårruset. Programmet passar både den mer vana löparen och nybörjaren. Du väljer den du känner passar dig:

 • Nivå 1 – Träningsupplägget riktar sig till dig som är helt nybörjare på löpning, aldrig sprungit 5 km tidigare eller har haft ett längre uppehåll i din träning och nu vill klara av att springa Vårruset.
 • Nivå 2 – Detta träningsupplägg riktar sig till dig som redan kan springa 5 km idag, men vill förbättra din tid och formtoppa inför Vårruset.  

En aktivitetsklocka från Fitbit gör det enkelt att hålla koll på allt från maxpuls till sömn och träningsmängd.

Coachernas träningsupplägg inför Vårruset

 1. Distanspass Under veckans distanspass bör du ligga i relativt låg puls, då syftet är att öka din uthållighet. Håll cirka 70 % av din maxpuls. Tänk att du fortfarande ska kunna hålla en konversation.
  Nivå 1 – Växla mellan jogg och gång för att orka vara aktiv under lite längre tid.
  Nivå 2 – Försök att hålla tempot nere. Det är lätt att gå ut för hårt i början av distanspasset.
 2. Intervaller Dessa pass är lite mer utmanande för hjärta och lungor. Håll cirka 85-95 % av din maxpuls. Du ska hålla så högt tempo att du längtar till att intervallen är slut. Men spring inte snabbare än att du kan bibehålla ungefär samma tempo genom alla passets intervaller.
  Nivå 1 – Gå inte ut för hårt första passen. Det är viktigare att kunna genomföra alla intervaller än att det håller ett specifikt tempo. Du ska springa snabbare än fartpasset men behöver inte springa ditt snabbaste.
  Nivå 2 – Våga utmana dig, men se till att du orkar genomföra alla intervaller.
 3. Fartpass Här övar vi på att hålla lite högre tempo under längre tid. Syftet är att vänja kroppen vid det tempo du ska hålla under Vårruset. Tempot motsvarar 70-85 % av din maxpuls.
  Nivå 1 – Växla mellan gång och löpning. När du springer, försök om möjligt att hålla ett något högre tempo än i distanspassen, men inte lika snabbt som i intervallerna. Det är viktigare att du orkar springa alla angivna minuter än att det går i ett specifikt tempo.
  Nivå 2 – Jogga lugnt under uppvärmning och nedvarvning. Under tempoökningarna ska du kunna hålla ungefär samma eller något snabbare tempo än du siktar på att hålla under VårRuset.

  Är det kortare tid än sex veckor kvar till loppet kan du hoppa in så att ditt sista pass sammanfaller lagom med Vårruset. Allra bäst är såklart att du får minst sex veckors kontinuerlig löpträning. Sprid ut dina träningspass under veckan, försök att alltid ha minst en dags vila mellan dina pass.

Spana in fler smarta sätt du kan använda en aktivitetsklocka från FitbitKör hårt, ha kul och lycka till!

Klockan som håller koll på din träning!

Fitbit Versa är en aktivitetsklocka som motiverar, peppar och hjälper dig att hålla koll på din träning. Klockan registrerar bland annat din träning och din sömn. Tillsammans med appen kan du följa din framgång, för de bästa resultaten och för ett mer hälsosamt liv.