Det var i samband med en "sockerskola" som hälsopedagogen Susanna Almström lade upp ett foto på Facebook. Bilden, som visar hur många sockerbitar det finns i vanligt godis, har fått stor uppmärksamhet i sociala medier.

Så mycket socker finns i mat och godis:

socker – vad finns i godis

Foto: Susanna Almström

Susanna Almström är bland annat projektledare för Häslofrämjandets satsning ”En sockersmart skola”, som syftar till att plocka bort produkter med tillsatt socker från skolmaten.

Hennes bild är ett axplock från ”sockerskolan” som hon brukar hålla för föräldrar och barn som vill lära sig mer.

Din bild har fått mycket uppmärksamhet, men det har ju snackats om socker länge. Vet inte folk det här redan?

– Nej, de gör ju inte det. Man kan ju tycka att folk borde veta att det finns socker i en chokladkaka. Till exempel den här Marabou-kakan som jag tog som skräckexempel – man vet att den innehåller socker, men inte hur mycket. När jag skrev WHO:s maxrekommendationer intill blev det extremt tydligt, säger Susanna Almström.

Susanna tog reda på hur mycket socker det finns i godis

Susanna Almström. Foto: Privat

Hon nämner också ett exempel på en måltid som innehåller mycket socker – men som både serveras i skolor och i många hem när det måste gå snabbt:

– Jag stod och tittade på blodpudding häromdagen. Det finns förstås olika sorter med olika innehåll, men den jag tittade på innehöll ungefär en sockerbit per skiva. Om man då äter fem–sex skivor till en måltid och två matskedar sylt till det, så är man uppe i ungefär tio sockerbitar bara på den måltiden. Det är dubbelt så mycket som maxrekommendationen för barn.

Visst får man en liten tankeställare?

byline_lisa_ny