Stressar du i dig maten utan att tänka speciellt mycket på vad du stoppar i dig? Här är smarta knep för att njuta mer av maten – och gå ner i vikt på köpet.

 

Sluta stressäta, njut mer av maten och tappa överflödskilon med hjälp av mindfulnessövningar. Låter det svårt? Det behöver det inte vara! Ge det fyra veckor och lägg till en god, ny vana för varje vecka. Gör såhär:

Vecka 1: Ät med mer mindfulness

Testa att äta utan stress och extra långsamt vid en måltid per dag. Om det funkar bra så utökar du till flera måltider. Gör så här: 

  • Varje gång du tar en tugga lägger du ner besticken och fäster uppmärksamheten på munnen. 
  • Ta inte upp besticken igen förrän du har tuggat, smakat och svalt. Om du äter ensam kan du blunda för att uppfyllas av smaken. Så gott det går, fortsätt att äta på det sättet.
  • Notera vilka tankar och känslor som väcks och se om du kan möta dem med nyfikenhet och vänlighet. Kanske ett leende, om det går!

gå ner i vikt stress mindfulness

Vecka 2: Ät mer medvetet

Duka fint vid köksbordet och gör en mysig stund av middagen. Sitt alltså inte framför teven, datorn eller på bussen. Och lägg ifrån dig mobilen i ett annat rum. Prova att göra det vi en måltid per dag. Funkar det bra så utöka till flera måltider.

Vecka 3: Känn efter hur hungrig du är

Innan du äter – sitt stilla en stund och ta tre djupa andetag. Blunda om du vill. Fråga dig sedan: ”Hur hungrig är jag just nu?”. Ta den tid du behöver. Var i kroppen letar du för att avgöra hur hungrig du är? Är det bara en tanke i huvudet, eller är magen tom? Om det hjälper dig kan du använda en skala från 0 till 10 (0 = inte hungrig alls, 10 = utsvulten). Prova att göra det vi en måltid per dag. Funkar det bra så utöka till flera måltider.

Vecka 4: Låt måltiden ta tid

Låt frukost, lunch och middag ta minst 20 minuter att äta. Det är så lång tid som det tar för kroppen att uppfatta mättnadssignalerna.

ät med mindfulness

Testa en matig mindfulnessövning i nio steg:

Blunda. Öppna sedan ögonen och se om det är möjligt att titta på russinet som om du såg det för första gången. Hur ser det egentligen ut? Vilken färg har det – rött, eller brunt? Vilken form har det – runt eller ovalt, hur ser ytan ut? Nyanser – är det blankt eller matt, kanske ser du några fläckar? 

Blunda igen och ta några djupa andetag. Öppna sedan ögonen och titta på russinet en gång till. Lukta på det. Är det möjligt att identifiera en doft? Är den söt, stark, stickig, kvalmig eller doftar russinet ingenting? 

Känn russinet mot dina läppar. Var medveten om ifall du får några tankar om russinet eller kanske generellt om mat. Får du några tankar om att gilla eller ogilla russinet? Lägg också märke till eventuella känslor eller kroppsförnimmelser som uppstår inför att äta det. 

Lägg nu russinet på tungan. Känn efter vilka förnimmelser som väcks. Bit och känn smakerna möta gommen, tänderna och tungan. Hur smakar det? Sött, frisk, besk, syrligt? Tugga och sug försiktigt och ta med eventuella tankar och känslor som dyker upp. Låt smakerna rulla runt på tungan. Var medveten om struktur, konsistens och eventuella ljud när du tuggar.

Lägg märke till om smak och konsistens förändras ju mer du biter och suger på russinet. Notera igen om du har några tankar eller känslor kring att äta russinet. 

När du har ätit klart kan du känna om du har några förnimmelser kvar i munnen och vilka de i så fall är. 

mindfuleating kvinna i soffa bredvid mat

Titta nu på ett russin till. Du kan välja att äta, eller inte äta det. Ta en stund på dig och var medveten om hur du gör det här valet. Det finns inte något rätt eller fel.

Om du väljer att äta russinet så vägleder du dig själv genom övningen. Om inte, var då bara medveten i några sekunder, om din andning, dina tankar, känslor, förnimmelser i munnen och andra ställen i kroppen. 

Avsluta med att ta ytterligare två till tre djupa andetag, och försök att ta det lugnt och inte rusa iväg direkt. 

Text: Karin Magnusson.

Gå ner i vikt – och stanna där!

  • En onlinekurs som ger dig ett nytt ätbeteende under 10 veckor
  • Du får 13 filmer där dietist Karin Magnusson peppar och guidar!
  • Lustfyllt arbetsmaterial ingår (skriv ut hemma!)
  • Diskutera med både Karin och andra deltagare!