För att få en bättre förståelse för hur sjukdomar sprider sig har forskare, vid Massachusetts Institute of Technology, fotat över 100 nysningar. På dessa bilder kan du enkelt se hur en nysning ser ut och hur långt den färdas (vilket enligt forskarna är mycket värre än en hosta).

så sprider sig en nysning
Foto: News.mit.edu

Så hur ser då en nysning ut? Forskarna beskriver nysningarna som små ballonger som lämnar munnen för att sedan spricka i små trådar, som tillslut separerar i droppar i olika storlekar som faller till marken eller håller sig svävande i luften. Men hos vissa personer (med mer elastiskt saliv) kunde saliven sprida sig mycket längre innan den separerades till droppar.

Genom att förstå nysningar på det här sättet kan forskare kartlägga hur sjukdomar sprider sig, och även identifiera personer som är ”superspridare”. Men superspridare eller inte, bilderna visar tydligt: Täck munnen 😉

sprider sig sjukdomar genom nysning

Foto: News.mit.edu

 

Hur lätt det är att bli smittad av en ”virus-dusch” är däremot väldigt olika beroende på virus. Vinterkräksjukan är exempelvis väldigt smittsamt då den som är sjuk utsöndrar mycket virus samtidigt som vi bara behöver en liten mängd för att bli smittad.

Linda-byline-topp