I annonssamarbete med ANDALUCìA

Att röra på sig samtidigt som man upplever en nya plats är en utmärkt kombination – och Andalusien i södra Spanien är det perfekta stället före det! 

Regionen Andalusien i södra Spanien är ett mycket populärt resmål för den som söker en aktiv semester. Här finns hav, höga berg, vackra nationalparker och dramatiska dalgångar – som alla bjuder in till äventyr och upplevelser. Här är 8 sätt att njuta av regionens fantastiska natur samtidigt som du får svettas lite.

1. Vandra

Andalucia_TH_hiking2

Vackra staden Ronda med den berömda bron Puente Nuevo är ett populärt mål för vandrare.

Andalusien är som gjort för att utforska till fots. Ett nät av vandringsleder tar dig genom charmiga byar, in i mörka skogar, längs med havet och upp i bergskedjan Sierra Nevada. Här finns allt från enkla rutter för nybörjare och familjer till tuffa utmaningar för den erfarne och vältränade vandraren.

Den som vill ha en utmanande adrenalinkick tar sig an vad som tidigare kallades ”världens farligaste vandringsled”, Caminito del Rey i provinsen Málaga. Den drygt 7 kilometer långa leden ligger på 100 meters höjd och går längs ravinen El Chorro med endast ett räcke som skiljer leden från de branta stupen.

Andalucia_TH_hiking3

Foto: Frank Anschuetz

Caminito del Rey är inget för den höjdrädde. Men de som vågar får njuta av en fantastisk vy över det dramatiska naturområdet Paraje Natural del Desfiladero.

2. Klättra i berg

Andalusien erbjuder också utmärkta förhållanden för bergsklättring. Ungefär fem mil inåt land från Malaga ligger det berömda området El Chorro som består av en stor dalgång med fantastiska klättringsmöjligheter. 

Andalucia_map1
ANDALUSIEN

VAD: Andalusien är en av Spaniens 17 regioner.

VAR: Södra Spanien. Gränsar i norr till regionerna Extremadura och Castilla-La Mancha, i öst till Murcia och Medelhavet, i väst till Portugal och Atlanten, samt i syd till Medelhavet och Gibraltar.

HUVUDSTAD: Sevilla.

INVÅNARE: Ca 8,4 miljoner.

SPRÅK: Spanska.

RESA HIT: Från Sverige flyger du enklast till Malaga dit du kan hitta direktflyg med SAS, Norwegian och Ryanair. Snabbtåg från Madrid går till Sevilla och till flera orter söderut.

3. Testa canyoning 

Regionens många dalgångar bjuder in till äventyrlig och spännande canyoning där du tar dig fram genom en dalgång genom att gå, krypa, hoppa, klättra, fira dig ner, kana, simma eller vada. Ett fantastiskt kul sätt att uppleva otillgänglig natur på. Störst på canyoninging är provinserna Granada och Malaga.

4. Åk skidor

I Andalusien ligger Europas sydligaste skidort, Sierra Nevada, känd för sina många soldagar. Anläggningen har över 100 nedfarter och säsongen sträcker sig från december till maj. Eftersom den bara ligger någon timme från kusten kan du avsluta skiddagen med ett dopp i Medelhavet.

 

5. Cykla

Andalucia_TH_cykling

Sierra Nevadas kuperade terräng och magnifika vyer lockar mountainbikescyklister från hela världen.

På somrarna öppnar Sierra Nevadas bike park som erbjuder fartfylld downhillcykling. Här finns också många förstklassiga mountainbikeleder. Föredrar du ett lugnare tempo i cykelsadeln? Hyr cykel eller boka in dig på en organiserad cykeltur och trampa genom det vackra landskapet. Cykla genom Europas enda öken eller längs kusten, njut av fantastiska vyer och stanna i charmiga små byar. Att cykla är ett perfekt sätt att komma nära lokalbefolkningen och hitta undangömda pärlor utanför turiststråken.

6. Golfa

Många svenskar reser till Andalusien för att spela golf. Regionen har många banor i toppklass att välja mellan och det milda klimatet gör det möjligt att golfa året om. Mer än hälften av alla golfbanor ligger i området kring Costa del Sol, men du hittar även flera banor i exempelvis Cadiz, Huleva och Almeria. Golfandet går utmärkt att kombinera med sköna dagar på stranden eller varför inte en dag i skidbacken? 

7. Surfa

Andalucia_TH_surf

Sol, vind och vatten. Playa de Matalascanas i Huelva är ett populärt tillhåll för kitesurfare.

Föredrar du vattensport? Atlantkustens vågor lockar många surfare, men det finns även ställen vid Medelhavet där det går att surfa – framförallt under våren och hösten. Här finns också många ställen erbjuder kitesurfing.

8. Ta en ridtur

Andalucia_TH_riding2

Vilken lyckokänsla att hoppa upp i sadeln på semestern.

En andalusiska man utan sin häst är som en matador utan sin cape, lyder ett traditionellt talesätt. Södra Spanien är känt för sina vackra hästar och här finns många rancher att boka in sig på för den som vill semestra i hästsadeln. Här hittar du turer med erfarna instruktörer som sträcker sig från några timmar till en hel vecka. Att uppleva de spektakulära landskapet från hästryggen är magiskt.

Montale Logos Ingleės 01