Hör du till dem som tröttnat på ditt förhållande och vill skiljas, eller i alla fall funderar på skilsmässa? Se upp. Kanske har du gått på relationsmyterna och slänger in handduken snabbare än du en gång valde skor till bröllopsklänningen. Det menar psykologen Eva Rusz i sin nya bok Bullshit som här ger sina bästa tips för dig som funderar på skilsmässa.

Ni skrattar inte längre. Passionen är borta. Ni har typ aldrig sex. Det har gått stå i relationen och det är nog dags att gå skilda vägar.

Eller? Inte om vi får tro psykologen och relationsexperten Eva Rusz, som menar att vi har blivit ett gäng lustnarkomaner som slänger in handduken så fort vi inte känner passion och har sex varje dag. I sin nya bok Bullshit avlivar hon myter som annars kan ställa till det i våra relationer.

– En massa relationsmyter får oss att göra dumma och ogenomtänkta saker, säger hon.

Eva Rusz anser att vi har drabbats av hypokondri i våra relationer!

– I mitt jobb som relationsexpert, både med egen mottagning och som radiopsykolog på Radio Ett, möter jag varje dag människor som gått på olika relationsmyter. Jag kände att jag var tvungen att avliva några av dem, eftersom alldeles för många ger upp sina förhållanden för lätt.

– Vad jag reagerar på är att vi lägger en massa tid och kraft på att leta rätt på vår drömpartner och sedan nästan lika mycket tid på att planera ett storslaget bröllop, men när vi väl är gifta och något går emot oss, separerar vi lättvindigt. Det är minsta motståndets lag som gäller.

Problemet, menar Eva Rusz, är att det finns en massa myter om hur den perfekta relationen ska vara och när verkligheten inte lever upp till dem, slår ”alarmhjärnan” till.

– Känner vi inte lust och passion precis hela tiden är vi övertygade om att något är fel. Vi hamnar i ett svart/vitt-tänkande och rusar från en relation till en annan i jakt på den ideala partnern. Vi har ingen uthållighet utan är ett gäng lustnarkomaner som vill ha vår ”fix”.

Evas råd är att skaffa hjärnkoll, det vill säga förståelse för hur våra hjärnor fungerar.

– Lustkänslor gör att vi upplever romantisk kärlek, och det i sin tur gör att vi knyter an till varandra. Det är naturligt att passionen dalar efter några år, särskilt efter att barnen kommit. Då blir vi rädda och vill skilja oss, för vi tror att vi inte älskar varandra längre. Men relationen kan ju vara innerlig, härlig och varm, även om den inte osar av lust precis hela tiden.

 

Skiljas? Svara på dessa 9 påståenden först

Här är nio påståenden. Svara ärligt ja eller nej och läs resultatet.

1. Jämför du dig med dina vänner? Verkar de ha roligare i sina förhållanden än vad du och din partner har?

2. Ljuger du på din Facebookstatus ibland och skriver att ni haft en sådan härlig helg, fastän ni egentligen bara städade, tvättade och bytte varmvattenberedare?

3. Känns det onormalt att ni inte har sex varje dag, kanske inte ens varje vecka eller månad?

4. Handen på hjärtat, har du en romantisk bild av kärleken där allt är perfekt, ni alltid lyssnar på varandra och aldrig bråkar?

5. Tänker du ibland att det måste vara något fel på dig som känner dig så trött, stressad och sliten? Att andra verkar klara att bolla familj, karriär och relation så mycket bättre än du?

6. Läser du i smyg kontaktannonser och leker med tanken att träffa en snyggare, sexigare och mer lyhörd partner?

7. När dina vänner separerar, tänker du att det borde du också göra? Att livet skulle bli bättre utan din partner?

8. Känner du dig sårad eller sviken av din partner och tänker att du aldrig kan förlåta honom eller henne?

9. Tittar du hellre på tv än pratar med din partner för att du tycker att du redan vet vad han eller hon tycker och tänker om allting?

Resultat:

Svarade du fler än tre ja? Då har du troligtvis gått på relationsmyterna. Dags att avliva dem – rejält. Var lite smart och inventera det du har. Skriv en plus- och minuslista. Vad var det du föll för från början hos din partner? Går det att väcka till liv igen? Vad saknar du? Slå dig inte till ro i tv-soffan. En bra relation kräver jobb, svett och – skratt.

 

LÄS OCKSÅ: Expertens råd om 7 vanliga relationsproblem

 

Men när ska man skiljas då?

Eva Rusz svarar:

– Jag är absolut inte emot skilsmässor. Lever man i en fysiskt eller psykiskt destruktiv relation ska man givetvis slänga sig på dörren fortast möjligt. Och har man träffats tidigt i livet, är det inte säkert att man ska ha samma partner tills man dör vid 85.

Är man verkligen genuint olycklig och inte har det minsta lilla gemensamt, kan man absolut, efter noga övervägande, sära på sig. Jag vill bara uppmana till eftertanke, särskilt om man har små barn.

 

Att skiljas – hur gör man?

Om du vill skiljas ska du ansöka om ”äktenskapsskillnad”. Det gör du vid den tingsrätt som din kommun tillhör.

Skiljas när man har barn

Om ni har barn tillsammans som är under 16 år så får ni en så kallad betänketid på minst 6 månader. Om ni fortfarande vill skiljas efter betänketiden så ska ni meddela det till tingsrätten med hjälp av en fullföljdsansökan. Om ni har bott isär i mer än två år kan ni dock ansöka om skilsmässa direkt – trots att ni har barn under 16 år.