Har du svårt att komma på vad du ska laga till middag ikväll? Här får du ett middagstips på ett recept med utsökt curry med färsk koriander, chili och butternutpumpa. Smask!

RECEPT: CURRY

2 lökar
1 medelstor butternutpumpa
1 litet blomkålshuvud
valfritt: 1 färsk röd chili
4 vitlöksklyftor
en knippa färsk koriander
1/2 283 g burk Pataks rogan josh-pasta
1 x 400 g burk kikärter
100 g tvättad babyspenat
5 dl turkisk yoghurt

SÅ HÄR GÖR DU: Skala och hacka löken och lägg i en stor kastrull med lite vatten och några rejäla skvättar olivolja. Skär försiktigt butternutpumpan på hälften över mitten och sedan i 1 cm tjocka skivor – du behöver inte skala dem. Lägg pumpan i kastrullen. Ansa blomkålen och ta bort de yttersta bladen. Skär i ätstora bitar och släng ner dem i kastrullen. Om du vill ha lite extra hetta, skiva chilin och lägg i den nu.

Pressa i den oskalade vitlöken, finhacka koriandern (stjälkar och allt). Spara några blad till garnering och lägg i resten i kastrullen tillsammans med ett par generösa skvättar kokande vatten. Tillsätt rogan josh-pastan och burken med kikärter, med spad. Salta & peppra. Rör om ordentligt, lägg på ett lock. Koka hårt och snabbt, titta till grytan och rör om då och då, häll i en skvätt vatten om den ser torr ut. Gör ris och morotssallad emellan, smaka sedan av och tillsätt en nypa salt om det behövs samt spenaten. Rör om. Skeda över hälften av yoghurten på curryn, strö över korianderblad, servera. Häll upp resten av yoghurten i en skål, toppa med extra virgin olivolja, ställ fram på bordet.

 

CITRONPICKLE

1 citron
2 teskedar senapsfrön
1 struken tesked gurkmeja
1/2 färsk röd chili
1 liten torkad chili

SÅ HÄR GÖR DU: Skär citronerna i åttondelar, kärna ur och skiva dem tunt. Skiva den fjärdedels chilin tunt. Ställ tillbaka den lilla stekpannan du rostade mandel i på plattan på medelstark till hög värme. Tillsätt lite olivolja och häll sedan i senapsfrön, gurkmeja och den skivade chilin. Smula i den torkade chilin. När det börjar fräsa, tillsätt den skivade citronen och en nypa salt, räkna till tio, ta sedan av från värmen och flytta över till en liten skål för att svalna.

 

MOROTSSALLAD

En näve flagad mandel
5 eller 6 morötter
1 färsk chili
en knippa färsk koriander
en 2 cm lång bit färsk ingefära
1 citron

Rosta mandeln i en liten stekpanna på medelstark värme, skaka om dem då och då tills de har fått vacker färg. Häll över i en liten skål. Tvätta och ansa morötterna. Riv dem i matberedaren, med hjälp av den grova rivjärnsinsatsen, tillsammans med chilin (stjälkar och allt), den översta tredjedelen på en knippa koriander och en skalad 2 cm lång bit färsk ingefära.

Slå över i en serveringsskål. Ringla en skvätt extra virgin olivolja över salladen och tillsätt en nypa salt. Finriv lite citronskal och tillsätt sedan en rejäl dos pressad citron. Blanda om ordentligt. Strö över den rostade mandeln och hälften av de sparade korianderbladen och ställ fram på bordet.

Psst! Vill du ha fler middagstips och samtidigt lära dig om hur du enkelt äter hälsosamt – hela livet? Kolla in vår populära onlinekurs:

Gå ner i vikt – och stanna där!

  • En onlinekurs som ger dig ett nytt ätbeteende under 10 veckor
  • Du får 13 filmer där dietist Karin Magnusson peppar och guidar!
  • Lustfyllt arbetsmaterial ingår (skriv ut hemma!)
  • Diskutera med både Karin och andra deltagare!