I samma stund som solen tittar fram så ljuder de alarmerande hudcancer-sirenerna högt, trots att ytterst få har koll på hur UV-strålar och solskyddsfaktor faktiskt fungerar. Här är åtta frågor om solen som alla klurar på men inte vågar fråga om.

För oss bleka nordbor är mötet med solen alltid ett kärt återseende. Och det dröjer inte länge till att vi slängt kläderna och lagt oss på en filt i parken, med trynet pressat mot det blå.

Men, hur farlig är solen egentligen? En fråga värd att ställa när semestertider står för dörren, sommarlovet går på högvarv och värmen väntas nå sin peak.

Åtta saker alla måste veta om solen

Tidningen Health har intervjuat sakkunniga inom hudsjukdomar för att få svar på de vanligaste frågorna om solen och dess faror, som kan vara pinsamma att ställa. Här är svaren – som förhoppningsvis gör din nästa stund i solen lite säkrare.

1. Kan man bränna sig på eftermiddagen?

Så länge det finns sol, finns det risk för att bränna sig. Detta enligt Mary L. Stevenson, professor i hudsjukdomar vid New York University, som menar att allt beror på hur känslig man är för solens strålar. Risken är dock som störst mitt på dagen.

2. Kan man bli solbränd när det är molnigt?

Solens UV-strålar har inga problem med att tränga genom molnen. Det kan till och med vara mer skadligt att sola på en molnig dag än på en klar sådan, eftersom många glömmer att smörja in sig ordentligt. Så svaret är ja – det går att bränna sig när det är molnigt, enligt Dr. Chone.

3. Kan man bli solbränd genom en bilruta?

En bilruta skyddar mot solens UVB-strålning, men inte lika bra mot UVA. Glädjande nog är det UVB-strålning som är boven i hudcancer-dramat medan UVA kan leda till rynkor, uppger Dr. Chone. Så man kan få en lite äldre look, men risken för hudcancer är inte övervägande om man satsar på bilsemester – förutsatt att man inte är chaufför. Framrutan skyddar nämligen inte lika bra mot UVB-strålning som övriga rutor.

Solskyddsfaktor över 30 är viktigt

4. Är solskyddsfaktor med hög SPF bättre?

Experter rekommenderar att man har en solskyddsfaktor med 30 SPF, eller högre, på kroppen. Men att fokusera på siffran blir fel, enligt Dr. Stevenson som menar att man ska fokusera på mängden kräm, oavsett SPF. Studier visar nämligen att gemene man använder mellan 25–50 procent mindre solskydd än som är nödvändigt – så snåla inte!

Här är tre krämer från Apoteket som garanterat ger dig det skydd du behöver – och lämnar dig med en jämn solbränna:

5. Måste man smörja om man använder solspray?

För att vara säker på att solskyddet täcker hela kroppen bör man alltid smörja in sig, även om man använder solspray. Dessutom är solspray så pass tunn att man kan svettas bort skyddet innan det hunnit sjunka in i huden. Så svaret är ja, man måste smörja in solspray.

Här är tips på tre smidiga och effektiva produkter:

6. Kan man bränna sig i ögonen av solen?

Det låter kanske tokigt, men i likhet med huden så är ögonen känsliga för UV-strålning. Och vid för mycket sol kan de brännas, vilket kallas för fotokeratit. Detta förebyggs enklast med hjälp av ett par sköna solglasögon med UV-skydd.

7. Kan man bränna sina läppar i solen?

Underläppen är extra utsatt för solen eftersom att den sticker ut från ansiktet. Dessutom är huden på läpparna väldigt tunn och glöms ofta bort när man smörjer in sig med solskydd. Och för att svara på frågan är svaret ja – du kan absolut bränna sina läppar i solen, enligt Dr. Chon.

Här är våra tre favoritprodukter:

8. Gör en grundbränna att man inte bränner sig?

När du är blek så bränner du dig lätt, men när du har fått lite färg så bränner du dig inte längre. Hur många gånger har man inte hört det? Och hela tiden var det en lögn, förklarar Dr. Chon.

– Den så kallade grundbrännan är i sig en skada orsakad av solen. Bara för att man har fått lite färg betyder det inte att man inte kan bränna sig på toppen av sin nuvarande bränna. Det händer hela tiden, säger Dr. Chon till Health.

Och för er som vill vara på den säkraste säkra sidan, här är fem enkla tips från Cancerfonden. Ha en fin sommar!

Skydda dig mot solen – 5 tips

  1. Undvik solen när den är som starkast, mellan 11 och 15.
  2. Skydda huden med kläder, även om det är varmt och soligt.
  3. Använd solskydd med hög SPF. Använd vattenfast solskydd med hög SPF, minst 30 på kroppen och gärna högre i ansikte och på läppar. Kolla så ditt solskytt skyddar mot både UVA- och UVB-strålning.
  4. Sola inte solarium.
  5. Var extra beskyddande mot barn och ungdomar – de är känsligare än vuxna.

Psst! Vill du lära dig mer om träning och hälsa?
Kolla in vår succébok:

stora boken om din hälsa

Lite ur innehållet:
➔ Så får du ordning på mat, träning och sömn
➔ Hitta dina socker-fällor och bli kvitt sötsuget
➔ Test: Vilken träning passar dig?
➔ Vägarna till hållbar viktsuccé
➔ Sov gott med metoderna som funkar

Köpknapp_rosa