Vid det här laget är det allmänt känt att ett stillasittande jobb inte direkt främjar hälsan. Men att råda bot på många timmar vid skrivbordet är faktiskt lättare än man kan tro. Forskare har kommit fram till att tio minuters promenad är det enda som behövs.

Forskarna undersökte blodets förmåga att flöda i kroppen, både innan och efter en längre stunds stillasittande, hos elva friska män, skriver Washington Times.

– Vi kom fram till att om du sitter sex timmar i rad, eller majoriteten av en åtta-timmars arbetsdag, minskar blodflödet i benen kraftigt. Vi kom också fram till att bara 10 minuters promenad, efter en längre stunds stillasittande, motverkar de skadliga konsekvenserna, säger Jaume Padilla, forskarassistent i näringslära och träningsfysiologi vid Universitetet i Missouri.

När deltagarna promenerade i egen takt i tio minuter förbättrades blodflödet och den försämrade kärlfunktionen återställdes.

Forskare från Universitetet i södra Mississippi och Universitetet i Texas deltog också i studien. Resultatet har publicerats i Experimental Physiology.

Vill du se mer sånt här? Gilla Topphälsa på Facebook så missar du inget!

byline_lisa_ny