Njut av sol och bad – bli slankare och starkare på köpet! Att träna på stranden är en härlig kombo av nytta och nöje!

Gå dig smal i sand

Promenader är ypperlig motion, särskilt för otränade och överviktiga eftersom det är skonsamt för leder, ledband och muskler. Powerpromenader stärker hjärta och benstomme, bränner fett och lindrar stress. En strandpromenad är ännu effektivare och mer muskeluppbyggande än en vanlig promenad på plan mark, eftersom under­laget är oregelbundet och rörligt.

Du tränar: Kondition, såklart. Och benmusklerna. Går du barfota tränar du underben och fotleder extra effektivt.

Du förbränner: 180–225 kalorier på 30 minuter, vilket är 20–50 procent mer än en ”vanlig” promenad.

Fixa flåset på volley på stranden

Bollsporter av alla slag passar dig som helst vill lekträna. Beachvolleyboll är perfekt för stranden: Rita upp planen i sanden och spänn sedan ett snöre mellan två pinnar – funkar utmärkt som nät.

Du tränar: Bra konditionsträning om ni ger järnet och får fart på spelet.

Du förbränner: Cirka 200 kalorier per 30 minuter.

Tänk på: I stort sett vilken boll som helst duger, men hård plast och konstskinn kan svida på armarna.

träna på stranden – sport

Frisbee

Kör intervallträning medan du jagar frisbeen i vattenbrynet. Eller utmana varandra i Ultimate frisbee som ni spelar i lag. Enkla regler: Proffslag har sju spelare, men anpassa lagstorleken efter hur många ni är. Bestäm hur stor planen ska vara. Sätt upp målzoner på kortsidorna. Mål gör man genom att fånga frisbeen inom målzonerna. Den som håller i frisbeen får inte springa, utan endast rotera på en fot (ungefär som i basket) och passa vidare till en annan spelare.

Du tränar: Kondition, kroppskontroll, spänst och uthållighet – framför allt när ni spelar flera i lag.

Du förbränner: Cirka 150–175 kalorier per 30 minuter (lite mer än när du leker kull med barnen).

Hitta jogg-flowet i sanden

Joggning är fenomenal konditionsträning som får hjärt- och kärlsystemet och lungorna att arbeta effektivare, med snabbt resultat. Dessutom ökar löpning förbränningen och stärker benstommen. Spring precis ovanför vattenbrynet, där sanden är hård, då är det lättare att sätta i steget.

Du tränar: Kondition! Framför allt benmusklerna och rumpan, men även armarna tränas lite när du pendlar med dem.

Du förbränner: Cirka 250 kalorier på 30 minuter.

Teknik-utmana: Intervallträning ger en skjuts åt både uthållighet och förbränning.

Tänk på: Joggning i mjuk sand rekommenderas inte för andra än vältränade. Belastningen på vader och hälsenor är mycket stor och risken för skador hög.

Simma dig smidig

När du simmar tränar du både kondition och styrka plus att du ökar förbränningen. Simning är en väldigt skonsam träninsform som passar alla. Utnyttja sommarens möjligheter till att aktivt varva ner, för simning är extremt avstressande: I havet eller insjön, långt från klordoft och monotona längder i bassängen är frihets- och njutningsfaktorn hög!

Du tränar: Kondition. Muskeluppbyggande för hela kroppen, inte minst över-kroppen.

Du förbränner: Cirka 300–400 kalorier per 30 minuter (varierar med simstil).

Få paddelpower

Att paddla kajak, kanot eller ro är roliga sätt att hålla sommarformen. Paddlingens grundteknik lär du dig snabbt – det är inte så svårt. Paddling har dessutom hög må bra-faktor: Att glida fram i tysthet på blankt vatten är meditativt och rofyllt. Eller så tar du sällskap i båten och får trevlig samvaro på köpet.

Du tränar: Paddling är bra för uthålligheten och utmärkt träning för överkroppen: Armar, axlar och inte minst musklerna runt bålen får jobba hårt för att hålla dig och båten stabil. Rodd är också toppen för konditionen. Inte mindre än 10 stora muskler eller muskelgrupper jobbar när du ror!

Du förbränner: Paddling, cirka 175 kalorier per 30 minuter. Rodd, cirka 295 kalorier per 30 minuter.

Tänk på: Sänk axlarna så att du inte snedbelastar, blir stel och öm. Sitt rakt och spänn magmusklerna så att ryggen inte tar stryk.

Tänk hjärtligt i vattnet

Hoppa i plurret och gör din träning ännu mer effektiv. Att promenera eller springa i vatten ger bättre effekt, men det är svårt att hålla på lika länge som på land. Vattenträning är också skonsamt för lederna, du känner bara av cirka tio till tjugo procent av din kroppsvikt beroende på hur djupt du går.

Du tränar: Kondition och samma muskler som vid promenader och löpning på land. Men när du går eller joggar på djupt vatten jobbar du mot vattnets tryck, därför får hjärta och muskler arbeta hårdare.

Du förbränner: Gång på djupt vatten, cirka 250 kalorier per 30 minuter. Joggning på djupt vatten, cirka 350 kalorier per 30 minuter.

Vad tränar du helst på standen? Kommentera gärna och berätta hur du gör! Har du några bra tips? Fler träningsformer?