Påverkar vinets druvkomposition hälsoeffekterna? Det menar en italiensk producent som nu lanserar ett rött vin tillverkat av fyra speciellt utvalda druvsorter. Vinet innehåller 50 procent fler antioxidander än ett traditionellt.

Det är vid det här laget väl känt att rödvin innehåller hälsobringande antioxidanter. Nu har en italiensk vinmakare – Roberto Pasqua – gjort ett rött vin som han påstår vara extra hälsosamt. Vinet innehåller 50 procent fler procyanidin-antioxidanter, som består av kondenserade tanniner – än ett genomsnittlig vin. Dessa procyanidiner menas ha extra gynnsamma effekter på hjärt-och kärlsystemet.

Unrecognizable person, holding a bottle of red wine, is pouring some red wine in a wine glass.

Vinet är extra hälsosamt på grund av att det är tillverkat av cabernet sauvignon, merlot, bovale och tannat – druvsorter som har en särskilt hög halt av procyanidiner. Druvorna kommer från sydvästra Frankrike och Sardinien.

Det tog Roberto Pasqua fem år att utveckla vinet, och det har skett i samarbete med vinuniversitetet i Verona.
Pasqua har döpt sitt vin till Vitis Vitae som betyder ”livets vin”. Det enda problemet som har rapporterats är att det varit svårt att uppnå en balans i vinet på grund av den mycket höga tanninhalten som gör vinet väldigt strävt.


Tycker du om champagne? Ta med en vän och häng med på en lyxig champagnehelg i höst. Klicka här för mer info!


Håll utkik efter nyttiga druvorna

Inledningsvis riktar sig Pasqua mot den kinesiska marknaden. Han menar att det där pågår ett ständigt sökande efter alkoholhaltiga drycker där hälsa är en viktigare aspekt än själva smaken.Vitis Vitae finns inte att tillgå på den svenska marknaden och Pasquas svenska vinimportör har inga planer på att ta in det till Sverige. Däremot – för att dra nytta av hälsoeffekten av rött vin – kan det vara ett tips att hålla ögonen på vilka druvsorter det innehåller.

Av: Sarah Djerf

Psst… Missa inte ToppHälsas kurs – bli din egen kostrådgivare! Klicka på bilden för att läsa mer:

kostrådgivare kurs